[Stelling van de week #8] 'Video wordt zwaar overschat als middel in een contentstrategie'

[Stelling van de week #8] 'Video wordt zwaar overschat als middel in een contentstrategie'
 • Content
 • 24 feb 2016 @ 09:15
 • 13855 x gelezen
 • Link
 • Lisette Gerbrands
  Lisette Gerbrands

  Eindredacteur / webredacteur MarketingTribune
  BBP Media - MarketingTribune
 • VideoStrategie

De stelling van deze week is dat video zwaar wordt overschat als middel in een contentstrategie. Video overschat? Er zal in de eerste plaats goed - of beter – nagedacht moeten worden over de strategie van een organisatie of merk. Om pas daarna te kijken naar het feit of het inzetten van video past bij de gekozen strategie. En niet andersom, dat de strategie wordt aangepast op het inzetten van video. Dit middel is namelijk niet de oplossing voor alle problemen. Wel is video één van de belangrijkste middelen van het moment en here to stay. Of het panel het daarmee eens is?

Daphne Rehm, MPG.: ‘De helft van al het internetverkeer is op dit moment... Video! En dat gaat alleen nog maar meer worden. Video is niet alleen uitermate belangrijk voor je SEO en edgerank, videocontent wordt ook meer gedeeld dan andere content en is dus ook heel goed voor je (organisch) bereik. Het antwoord op de stelling is dus nee. Dat is fijn, want dan kunnen we ons bezig houden met de vraag hoe je effectief omgaat met videocontent. Want als je niet oppast ben je zo vele duizenden euro's verder en staat je prachtige productie stof te vangen op een YouTube-kanaal zonder volgers, of bungelt ie ergens onderaan een facebooktimeline. Bezint dus eer ge begint. Maar niet te lang! Want video is here to stay.’

 

Bert Groothand: ‘”Video wordt zwaar overschat als middel in een contentstrategie” hoor je wel eens. In mijn ogen is het weer een uiting van onverwachte, en zelfbenoemde, kenners: we weten het allemaal niet zeker, maar als we nou maar genoeg stelling nemen tegen wat populair is komen we zelf als goeroe onder de aandacht. Contentmarketing als vakgebied is zoekende, zoveel is zeker. En of we nou een wetenschappelijk onderzoek publiceren of gewoon op ons gevoel afgaan; er is altijd wel iets dat óver- dan wel ónderschat wordt. Dan is ineens print toch weer het beste in de overdracht van informatie... en dan is het ineens weer alleen video. Was het maar zo simpel... maar dan hoefde je ook geen vakmens te zijn om contentmarketing op een goede en dus effectieve manier in te zetten. Het is duidelijk dat in de huidige beeldcultuur video daarbij een erg belangrijk onderdeel van de strategie is, maar het is niet de “panacee voor alle kwalen”. Ik durf echter de stelling wel aan dat video één van de belangrijkste middelen is op dit moment. Met daarbij de kanttekening; altijd als (weliswaar belangrijk) onderdeel van een totaalstrategie. En; voor dit moment. Contentmarketing is in volle ontwikkeling en het zou zo maar kunnen zijn dat we over pakweg een jaar met totaal andere middelen nog effectiever werken. Maar da's nou juist zo leuk aan het vak; het blijft zich razendsnel ontwikkelen.’

 

Coen Huibers, LVB Networks: ‘Dat klopt. Tenminste, als je van de school bent: Ik plaats een los videootje ergens op mijn - verwaarloosde - YouTube-kanaal, zonder enig idee of doel, en na 9 dagen kijk ik vol verbazing naar de 13 views om vervolgens uit te roepen: zie je wel, video werkt niet. Het woord strategie is in deze stelling cruciaal. Maar dat is het eigenlijk altijd. Altijd. Alles begint bij een goede contentstrategie. Alle middelen. Alle content. Dus ook de inzet van video. Video wordt pas overschat als je het niet goed inzet. Verkeerde doelgroep, verkeerde doel, verkeerde inhoud. Om maar eens wat dat noemen. Ik vind juist dat video helemaal niet wordt overschat. Integendeel. Ik zou eerder willen zeggen dat de inzet van video door veel merken nog wordt onderschat. Kijk maar eens hoeveel A-merken ontzettend slechte YouTube-kanalen hebben. Bijna een belediging voor de consumenten en fans. Allemaal potentiële klanten! En kijk maar eens hoeveel matige video’s er worden gemaakt, video’s zonder enige strategie en zonder heldere doelen. En ik kan natuurlijk om dit te onderbouwen een hele lijst met cijfers gaan noemen. Zoals dat er in een nieuwsbrief twee keer zoveel wordt geklikt op video als op tekst. En dat how to-video’s bewezen meer omzet genereren. En nog 19 van dat soort zinnen. Maar dat weet iedereen onderhand wel, lijkt me. Heel simpel: video werkt absoluut, maar wel pas als je er goed over nagedacht hebt. En ja, dat is een open deur. Want dat geldt voor alle content. Dus video overschat? Nee. Vaak verkeerd gebruikt. Dat wel.’

 

Al eerder werd gereageerd op de stellingen: 

 1. 'Contentcreatie begint met een goed idee. Maar begint een goed idee bij jezelf of bij de klant?'
 2. 'Informatieve content werkt het beste als tekst'
 3. Het effect van storytelling is vaak niet wat het zou kunnen zijn
 4. Branded content is een wolf in schaapskleren
 5. Een goed idee vindt zijn publiek vanzelf
 6. Met weinig budget kun je toch starten met contentmarketing
 7. Contentmarketing is hetzelfde als storytelling

Heeft u een prikkelende stelling waarop u graag reacties zou willen, mail dan naar content@marketingtribune.nl en wie weet staat uw stelling binnenkort op onze site.

Lisette Gerbrands

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 20 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events

MarketingTribune Events


 • MarketingTribune.nl/content geeft elke dag inzicht en duiding over de geïntegreerde inzet van (relevante) content voor het realiseren van duurzame klantrelaties (b2b en b2c). Content marketing is de bindende strategie om op het juiste moment met de juiste content op het juiste kanaal met een klant in contact te staan.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken