'Bibliotheek Amsterdam is er voor álle Amsterdammers'

'Bibliotheek Amsterdam is er voor álle Amsterdammers'
 • Content
 • 26 sep 2023 @ 09:47
 • Link
 • Michiel van Zaane
  Michiel van Zaane

  Allround Redacteur
  BBP Media
 • Geen tag

De Openbare Bibliotheek Amsterdam is een campagne gestart om te laten zien dat de bibliotheek er voor elke Amsterdammer is en dat er altijd wel een vestiging in de buurt is, waar in Amsterdam je ook woont.

De campagne laat 30 bekende en minder bekende Amsterdammers zien op herkenbare locaties in de stad. Poserend met een OBA-tas vertegenwoordigen zij de zeven stadsdelen waar altijd een OBA-vestiging in de buurt is. Zo is schrijfster Susan Smit op één van de grachten te zien, poseren dichter Gershwin Bonevacia en schrijver en rapper Massih Hutak in Amsterdam-Noord en staat activist en adviseur Jason Bhugwandass bij het Bijlmerplein. En ook De Hallen, het Museumplein en het Tropenmuseum zijn voorbeelden van karakteristieke plekken die terugkomen in de campagne. De campagne-uitingen op social media en de OBA-website zijn daarnaast voorzien van korte quotes van de geportretteerden die over hun persoonlijke link met de bibliotheek vertellen. Nieuwe leden krijgen bij het afsluiten van een lidmaatschap zelf ook een OBA-tas cadeau.

‘Met deze campagne laten we zien dat we er zijn voor alle Amsterdammers. Waar je ook bent in de stad, er is altijd wel een OBA-vestiging in de buurt. Wij bieden in alle stadsdelen een huiskamer die op een laagdrempelige manier heel veel kan betekenen. Het is een plek voor inspiratie, ontwikkeling, ontmoeting en ontroering. Juist die buurtgerichte focus willen wij laten terugkomen in onze campagne-uitingen’, aldus Farida Span-Aazani, hoofd marketing en communicatie OBA.

Jason, ervaringsdeskundige in de jeugdzorg, Amsterdammer van het jaar (2021) en te zien in de campagne: ‘De OBA is de plek waar je naar toe gaat als je de discipline buiten niet kan vinden. Als student, als leerling. Ik geloof ook dat de OBA voor meer gelijkheid zorgt. Ongeacht hoe het thuis is, heb je hier toegang tot dezelfde middelen als andere mensen.’.

Zichtbaar in alle buurten
De campagne is tussen 25 september en 9 oktober zichtbaar in de vestigingen, op abri’s en op (digitale) billboards en banners, verspreid door heel Amsterdam en Weesp. Daarnaast is de campagne vanaf dat moment ook online te zien op social media, via online displays, op de website van de OBA en in de digitale nieuwsbrief. De OBA werkte voor deze campagne samen met creatief bureau Vorm de Stad, online marketingpartner Pink Marketing en fotograaf Bruno van der Kraan.

Massih Hutak, schrijver, rapper en te zien in de campagne: ‘De OBA is een vrijplaats. Waar iedereen welkom is, ongeacht sociaaleconomische klasse. Waar hoogwaardige voorzieningen op een laagdrempelige manier worden aangeboden. Waar je jezelf naast je eigen leven, school, werk kunt laten inspireren. Je kunt leren wat jezelf wilt. Eigenlijk is de OBA een plek waar kinderen in de stad zichzelf kunnen optillen en kunnen leren vliegen. Ook als je van huis uit geen vleugels meekrijgt.’

Iedere Amsterdammer
De campagne sluit aan bij de huidige sociaal-maatschappelijke visie van de bibliotheek. Dit houdt in dat de OBA met al haar vestigingen een openbare, moderne en toegankelijke omgeving creëert voor iedere buurtbewoner. Een plek waar je naast het lenen van boeken bijvoorbeeld ook kunt studeren, kunt oefenen met lezen en taal, computerlessen kunt volgen, voorstellingen kunt zien, creatieve cursussen kan doen of simpelweg een praatje kunt maken met andere bewoners van de wijk. Dit rijke aanbod wordt samen met de buurt ontwikkeld. Alleen dan kan er een programma tot stand komen dat echt aansluit bij de specifieke behoeftes van de wijk.

Michiel van Zaane

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events

MarketingTribune | Vacatures

Dé plek voor een nieuwe stap in je carrière! Ontvang nieuwe relevante vacatures direct in je inbox:

 

Job Alert


 • MarketingTribune.nl/content geeft elke dag inzicht en duiding over de geïntegreerde inzet van (relevante) content voor het realiseren van duurzame klantrelaties (b2b en b2c). Content marketing is de bindende strategie om op het juiste moment met de juiste content op het juiste kanaal met een klant in contact te staan.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken