V&D blijkt onverwacht deels Nederlands bezit

V&D blijkt onverwacht deels Nederlands bezit
  • Food-en-retail
  • 14 jul 2015 @ 16:22
  • Link
  • Redactie Food en Retail
    Redactie Food en Retail

    Redactie
    MarketingTribune
  • OnderzoekZakelijk

Via een tot voor gister onbekende route via Alpinvest en Sun Capital, blijkt het ABP grootaandeelhouder te zijn in V&D. In het ABP-bestuur zijn ook vakbonden vertegenwoordigd. Deze weten echter van niks. Lagere personeelskosten bij de retailketen zouden leiden tot een hogere winst, maar of ABP met deze wetenschap aan alle saneringen zou willen meedoen is de vraag. En Goldman Sachs is misschien toch niet zo'n goeie om ABN Amro naar de beurs te brengen. Een en ander bleek uit de schokkende documentaire Zwarte Zwanen op omroep Max (NPO2), waarvan vanavond om 20:25 deel 2 wordt uitgezonden.

Omroep Max citeert uit tot nu toe onbekende recente documenten van rechtbanken in New York en Londen. Daaruit blijkt dat zakenbank Goldman Sachs, die miljarden Nederlandse pensioeneuro’s onder beheer heeft, fraudeerde met geld van ABP en Pensioenfonds Vervoer. Max liet gisteravond een voormalige Nederlandse zakenbankier aan het woord. Met 25 jaar ervaring in de financiële wereld waarschuwt deze Michael van Bemmelen voor de gevaren die ons pensioenstelsel bedreigen. 

Zuiver geweten
Van Bemmelen kon de mentaliteit van de financiële wereld niet langer met zijn geweten verenigen. Maker Cees Grimbergen onthult dat pensioenbeleggers zichzelf systematisch verrijken aan andermans geld. Er wordt gegokt met pensioenpremies, bedrijven als Goldman Sachs zijn geen toegewijde adviseur maar hebben meerdere belangen en verrijken zich bijvoorbeeld door te speculeren op verliezen van de eigen klant. Of deze financial brands bijvoorbeeld nog een rol moeten spelen bij de op handen zijnde beursgang van ABN Amro, is na het zien van de docu zeer de vraag. Jeroen Dijsselbloem alert! 'Die graaibonussen moeten toch ergens vandaan komen', beaamt een geinterviewde. Via schikkingen worden veel getuigen van misstanden de mond gesnoerd. Mega-salarissen en bonussen zijn echter nog steeds niet afgeschaft. Pensioenbeleggers wentelen eventuele verliezen nog altijd af op de Nederlandse pensioenpremiebetalers, blijkt ook in de vervolguitzending Zwarte Zwanen vanavond die waarschijnlijk even veel commotie losmaakt op sociale media als gisteravond. De marges zijn bizar.

V&D gekocht met pensioengeld
Grimbergens team ontdekt als het gaat om private equity ondernemingen, dat Sun Capital de warenhuisketen V&D heeft overgenomen met geld van pensioenfonds ABP. Als hij op een Nederlandse rechtbank vakbondsbestuurders hierover aanspreekt, blijken die hiervan niet op de hoogte. De rechtzaak ging juist over het loonconflict tussen de bonden en V&D. Het pensioengeld is doorgesluisd via Alpinvest. Zo blijkt V&D onverwacht deels Nederlands bezit. (PvWK)

Vanavond deel 2 van Zwarte Zwanen, op Max om 20:25 (NPO2): ' Perverse prikkels blijven'


Grimbergen voor het graaipaleis van Goldman Sachs in New York, het 'transparante' bedrijf laat de onderzoeksjournalist buiten staan.

Redactie Food en Retail

Laatste reacties

Nieuwsbrief

  • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
  • Inschrijven

Word abonnee en ontvang:

  • ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
  • ✔ Korting tot wel €100,- op events

Partners:

Brand Builders
ChannelUp
Young Perfect

  • MarketingTribune.nl/food-en-retail is het toonaangevende informatieplatform voor en over retail in Nederland. Nieuws, meningen, achtergronden, trends op het gebied van detailhandel en e-commerce? Geen professional in retail kan zonder.
  • MarketingTribune: meer over marketing en merken