CitizenM New York Bowery opent zijn deuren

CitizenM New York Bowery opent zijn deuren
 • Food-en-retail
 • 11 sep 2018 @ 09:28
 • 10224 x gelezen
 • Link
 • Peter van Woensel Kooy
  Peter van Woensel Kooy

  senior redacteur, merk-expert
  MarketingTribune
 • MarketingIntroductie

De bekroonde hotelketen 'citizenM' introduceert een eigen flagshiphotel in de Verenigde Staten, 'het startschot van ambitieuze uitbreidingsplannen in Noord-Amerika.'

Op 12 september laat citizenM, pionier op het gebied van betaalbare luxehotels, opnieuw zien waar het in excelleert: een nieuw hotel openen en daarmee de traditionele hotelindustrie op haar kop zetten. De bekroonde hotelketen keert terug naar New York met de opening van citizenM New York Bowery. Het nieuwe hotel telt maar liefst 300 kamers en is het zusterhotel van citizenM New York Times Square, dat in 2014 zijn deuren opende. 

Met de komst van New York Bowery versterkt citizenM de aanwezigheid van het merk in New York. Met de ambitieuze uitbreidingsplannen die op de agenda staan, beschikt het hotelmerk tegen 2020 wereldwijd over ongeveer veertig vestigingen, reeds geopend of in ontwikkeling. Dat is meer dan een verdubbeling van de huidige portefeuille. Het bedrijf is van plan om alleen al in Noord-Amerika meer dan tien hotels in grote steden te openen, waaronder in Seattle, Boston, Washington DC, San Francisco, Los Angeles en Miami.
 
CitizenM gaat al sinds haar oprichting in 2008 tegen de traditionele hotelindustrie in met het concept ‘betaalbare luxe voor iedereen’. Het realiseren hiervan begint bij het kiezen van goed bereikbare locaties in ’s werelds meest populaire steden, zodat gasten van het hotel zo min mogelijk tijd kwijt zijn aan heen en weer reizen. Elke vestiging biedt gasten een gestroomlijnde, luxe ervaring: hightech voorzieningen, vriendelijke en efficiënte service, luxueuze kamers, en een ruime en uitnodigende woonkamer gevuld met moderne kunst en iconische 21e-eeuwse designmeubelen van onder andere Verner Panton, Hella Jongerius en Jasper Morrison van de Zwitserse fabrikant Vitra. En dit alles voor een betaalbare prijs.

De nieuwe locatie, die vanaf 12 september reserveringen aanneemt, is het hoogste gebouw van de buurt (ruim 75 m hoog) en ligt aan de oudste doorgangsweg van Manhattan. Het heeft een grote cloudM rooftop bar mét buitenterras en biedt een adembenemend 360 graden-uitzicht over de stad. De cloudM bar beslaat de gehele 21e verdieping en is voorzien van eikenhouten kasten, stoelen en banken van Vitra en kroonluchters die zo groot zijn dat voetgangers ze vanaf de straat kunnen bewonderen. 
 
Het hotel is ontworpen door het Amsterdamse architectenbureau Concrete, waarmee citizenM al lange tijd samenwerkt. Het ontwerp voor de Bowery New York is onmiskenbaar citizenM en toch onderscheidend.

Voor het gebouw ligt een openbaar toegankelijk plein met bomen, bankjes en picknicktafels. De muurschildering op de voorgevel van 1524m2 lokt gasten het hotel in.  De artiest achter de muurschildering is de befaamde Jonathan 'Meres One' Cohen - de in New York gevestigde en leidende kunstenaar van 5 Pointz creates - met een carrière van meer dan 30 jaar op het gebied van street art. Zijn tweede kunstwerk wordt tentoongesteld op de 21ste verdieping in de bar van cloudM bar: een dramatische weergave van het uitzicht en een dynamische tentoonstelling van zijn bekende graffiti tags en gelaagde techniek. 

Eenmaal binnen worden gasten begroet door de ambassadeurs van citizenM en hebben ze binnen een minuut hun kamersleutel bij de self-check-in/check-out kiosk. Een indrukwekkende wenteltrap leidt naar de 'woonkamer' (foto boven) op de lager gelegen begane grond. De woonkamer heeft een extra hoog plafond met boekenkasten en in het midden bevindt zich de canteenM bar, die 24/7 open is. De glazen muren laten volop zonlicht binnen en bieden uitzicht op het park buiten. Door het interieur van banken en buitentafels heeft de woonkamer dezelfde ontspannen sfeer als het openbare plein.

Zeer opmerkelijk is de samenwerking tussen citizenM en 5 Pointz creative, het eerder genoemde street art collectief. Twintig artiesten - aangevoerd door Meres One en curator Marie Cecile Flageul - zullen samen het 21 verdiepingen tellende interne trappenhuis van citizenM New York Bowery bekleden om zo het 'Museum of Street Art' te creëren. Dit is het eerste project in zijn soort in de wereldwijde hotelindustrie. Het MoSA is het grootste publieke project van 5 Pointz creates sinds de creatie van hun originele website in 2013. Tezamen hebben zij 420 uur, 500 blikken graffiti en 1000 spray caps  in de installatie gestoken. Het Museum of Street Art zal toegankelijk zijn voor gasten en het openbare publiek. 

De ‘betaalbare luxe’ die citizenM wil bieden, komt volgens het merk het best tot uiting in de slaapkamers, die alles bevatten wat de moderne reiziger nodig heeft. 'Alles in de slaapkamers is van de allerbeste kwaliteit: er is een XL-kingsize bed dat van muur tot muur reikt met een fantastisch matras en luxe beddengoed; een HD-tv waarop gasten kunnen kiezen uit een verzameling on demand-films of streamen via supersnelle wifi; een krachtige douche met genoeg douchegel en shampoo en enorme, zachte handdoeken waar gasten helemaal tot rust mee kunnen komen, of ze nu een lange of een korte reis achter de rug hebben.' De kamer wordt volledig bediend met een iPad - de verduistering, de televisie en zelfs de verlichting, die in verschillende kleuren en lichtschema’s zoals ‘romantiek’ en ‘film’ kan branden.

De plaatselijke omgeving en bewoners hebben gediend als inspiratie voor het interieur van het Bowery hotel. Het hotel is daarom ingericht met een eclectische mix van hedendaagse kunst, fotografie en werken van lokale artiesten. CitizenM gaat dus samenwerken met een bekend straatkunstcollectief om een Museum of Street Art te creëren. Daarnaast heeft citizenM de hulp ingeschakeld van The New Museum en zijn culturele incubator New Inc om de kamers van kunst te voorzien. De New Yorkse buurt Bowery staat bekend om zijn rijke culturele erfgoed en levendige kunstscene, wat de aanwezigheid van The New Museum en opkomende kunstgalerijen onderstrepen, en is daarmee de perfecte locatie voor het nieuwe citizenM-hotel.
 
Rattan Chadha, de oprichter van citizenM, over de buurt: 'Toen we op zoek gingen naar een locatie voor het volgende hotel in New York, werd het al heel snel duidelijk dat Bowery een uitzonderlijke plek is. We willen dat het hotel meer dan zomaar een gebouw wordt. We willen echt deel uit gaan maken van de buurt en tegelijkertijd bezoekers van New York een andere kant van de stad laten zien. De kunst die we gebruiken halen we uit zowel de lokale als internationale kunstscene.'
 
CitizenM Bowery is de dertiende vestiging van de hotelketen wereldwijd, en de tweede in de Verenigde Staten. Maar het bedrijf kijkt verder dan alleen zijn bestaande netwerk in de grootste Amerikaanse steden en overweegt om nieuwe markten aan te boren, zoals Chicago, Austin, Silicon Valley en Denver.
 
Kijk voor meer informatie en meer beeld hier. (PvWK)

 

Peter van Woensel Kooy

Laatste reacties

ISMI

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 22 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events
 • ✔ Gratis tablet versie

Partners:

Brand Builders
ChannelUp
Young Perfect

 • MarketingTribune.nl/food-en-retail is het toonaangevende informatieplatform voor en over retail in Nederland. Nieuws, meningen, achtergronden, trends op het gebied van detailhandel en e-commerce? Geen professional in retail kan zonder.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken