Videoland ziet abonnees verdubbelen

Videoland ziet abonnees verdubbelen
 • Media
 • 14 mrt 2019 @ 00:02
 • 14229 x gelezen
 • Link
 • Jeroen Mirck
  Jeroen Mirck

  Redacteur
  MarketingTribune
 • VideoVerdienmodellenTelevisie

Streamingplatform Videoland groeit fors. Het aantal betalende gebruikers is in een jaar tijd meer dan verdubbeld, blijkt uit het jaarverslag van RTL Group. Knap in een markt die wordt gedomineerd door Netflix.

Goed nieuws dus voor RTL Nederland, dat de laatste tijd vooral in verband wordt gebracht met negatieve ontwikkelingen, zoals het opgedoekte RTL Late Night en veel vertrekkende medewerkers richting concurrent Talpa.

De groei van Videoland lijkt vooral te danken aan de populariteit van reality-formats als Temptation Island VIP's en Mocro Maffia, die alleen via de betaaldienst te bekijken zijn.

RTL wil meer Video On Demand

Vanwege de toenemende populariteit van de digitale tak wil de mediagroep ook in andere landen soortgelijke videodiensten gaan aanbieden. Ook in Duitsland zijn namelijk meer mensen gebruik gaan maken van RTL's Video On Demand-service.

TV Now Premium groeide daar met meer dan 43 procent. In totaal hebben beide diensten nu meer dan één miljoen betalende gebruikers. In 2020 mikt het concern op drie miljoen betalende abonnees voor alle digitale diensten.

Mede door de groei van de videodiensten behaalde het mediabedrijf over 2018 een recordomzet. In totaal kwam er in 2018 iets meer dan 6,5 miljard euro binnen, 2,1 procent meer dan een jaar eerder. Met alleen de digitale diensten haalde RTL Group 985 miljoen euro op, ofwel meer dan 15 procent van de totale omzet.

Omzet stijgt, maar winst daalt

In tegenstelling tot de omzet daalde de nettowinst ten opzichte van 2017 behoorlijk: van 837 miljoen euro in 2017 naar 785 miljoen euro in 2018. Dat zou onder andere te maken hebben met een flinke meevaller in 2017 door de verkoop van panden in Parijs. Zo'n meevaller had de mediagroep afgelopen jaar niet.

RTL Group, waar RTL Nederland onderdeel van is, heeft besloten zijn notering aan de beurs in Brussel te beëindigen. 'Door weinig handel', is te lezen in het jaarverslag. Het mediabedrijf blijft wel genoteerd aan de beurzen van Frankfurt en Luxemburg.

Sven Sauvé: 'Kijkbeleving leuker maken'

Hoe deed de Nederlandse tak van RTL het precies? RTL Nederland draaide een omzet van 508 miljoen euro, 6,5 procent meer dan over 2017. Vorig jaar daalden de Nederlandse omzet en winst nog beide.

Sven Sauvé, CEO van RTL Nederland, reageert verheugd op de jaarcijfers: 'Vorig jaar stond in het teken van onze nieuwe 'fancentric-strategie', investeringen in onze digitale activiteiten en de herstructurering van de organisatie. Onze koers is glashelder en onze organisatie is er ook op ingericht: we zetten onze fans bij alles wat we doen op nummer één. Op tv én online. Dat kijkers minder tv kijken is een feit. Gelukkig hebben wij met Videoland in een vroeg stadium geïnvesteerd in video on demand, waardoor de Nederlandse kijker een uitstekend lokaal alternatief heeft voor de grote internationale VOD-partijen. De groei van het aantal abonnees met 135 procent bewijst dat. Om de kijkbeleving leuker en makkelijker te maken op elk platform gaan we ook nog eens tientallen miljoenen extra investeren in nieuwe lokale content en technische innovatie.'Jeroen Mirck

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 22 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events
 • ✔ Gratis tablet versie

 • MarketingTribune.nl/media houdt je dagelijks op de hoogte van het laatste medianieuws, met actualiteiten, trends, achtergronden en opinies over zowel de mediakanalen zelf als de strategieën om als marketeer meer bereik te genereren.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken