Facebook is dood. Niet.

  • Media
  • 22 jul 2016 @ 10:03
  • Link
  • Gastblogger
    Gastblogger

    Gastauteur
    MarketingTribune
  • InteractieDoelgroepen

Beste Soa Aids, ik ben al bijna acht maanden met m'n vriend. We hebben het altijd met condoom gedaan want ik was niet aan de pil, maar nu dus wel en toen hebben we het zonder gedaan omdat hij de eerste was. Maar nu heb ik dus best pijn bij het plassen en het jeukt, maar hij is ook nog nooit met een ander geweest zegt hij. Maar kan het dan een soa zijn, snel antwoord please. Glitters

Het naderende einde van Facebook wordt al geruime tijd voorspeld. Vooral mensen die nog steeds balen dat ze hun Hyvespagina zaten op te leuken met glitters, toen de meeste allang driftig aan het liken waren, laten te pas en te onpas horen dat 'jongeren geen Facebook meer gebruiken' en dat het netwerk ‘de weg van de neergang is ingeslagen’.

Eeuwige jeugd

Ooit was het zo dat jongeren wilden zijn als volwassenen. Tegenwoordig willen we vooral zolang mogelijk een jongere blijven. Zodra jongeren een sociaal netwerk lijken in te ruilen voor een ander, hobbelen de volwassenen er achteraan. M'n tante van negentig zit op Facebook, m’n buurvrouw Instagramt zich duizelig en volgens de American Marketing Association gaat de gemiddelde leeftijd van de Snapchat gebruiker ook alweer omhoog. Als voor Facebook geldt dat de pret daar snel voorbij is nu de oudjes de jongeren wegjagen, dan geldt dat vast voor alle sociale netwerken.

Barstensvol jongeren

Of misschien geldt die stelling wel voor geen enkel sociaal netwerk. Het is natuurlijk ook denkbaar dat de teloorgang van Hyves niets te maken had met de oververtegenwoordiging van 40-plussers, maar met andere zaken. Misschien was het wel nooit zo handig als Facebook nu wel is. Het is absoluut waar dat jongeren minder fanatiek statusupdates de wereld in slingeren dan een paar jaar geleden, maar ik ken eigenlijk geen enkel voorbeeld van een jongere die haar/zijn Facebook account opheft. Daarvoor is het toch te handig om het te hebben. Als tweede of derde social media kanaal dat je bijhoudt. Ik merk het ook nog steeds aan de (bescheiden) campagnes die wij zelf op Facebook uitzetten. Facebook zit barstensvol jongeren die prima te bereiken en activeren zijn.

Soa-advies via een open sociaal platform

Volgens mij is enkel het gebruik van Facebook anders geworden. Facebook is een makkelijk portaal voor de online wereld. Waar ze zelf meer controle hebben over wat (en wie) er binnenkomt. Minder de plek voor spannende roddels, maar wel een plek waar je contacten hebt met die iets grotere kring kennissen en familieleden. En blijkbaar ook een plek waar je vragen over soa en veilig en vrijen kunt stellen aan de niet-actieve Facebook pagina van een toch vrij anoniem expertisecentrum. Want zo'n bericht krijgen we niet één keer, maar meerdere keren. Helemaal niet vreemd dus dat Facebook werkt aan een eigen digitale assistent. Want als dit soort vragen al worden gesteld, dan willen gebruikers alles wel vragen. Volgens mij is er nog genoeg reden om de Facebookpagina van je organisatie nog even aan te houden.

Erwin Fisser is campagneleider bij Soa Aids Nederland

 

 

Gastblogger

Nieuwsbrief

  • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
  • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

  • ✔ Elke maand MarketingTribune thuis op de mat
  • ✔ Maar liefst €100,- korting op alle MarketingTribune events

MarketingTribune Events


  • MarketingTribune.nl/media houdt je dagelijks op de hoogte van het laatste medianieuws, met actualiteiten, trends, achtergronden en opinies over zowel de mediakanalen zelf als de strategieën om als marketeer meer bereik te genereren.
  • MarketingTribune: meer over marketing en merken