Reframe presenteert DE&I-onderzoek binnen Nederlandse marketingsector

- Algemeen
- 3 jul 2025 @ 08:00
- Link
-
Peter van Woensel Kooy
senior redacteur, merk-expert
MarketingTribune - Geen tag
- 3 jul 2025 @ 08:00
- Peter van Woensel Kooy
Stichting Reframe deelt de resultaten van het eerste grootschalige onderzoek naar 'Diversiteit, Gelijkheid en Inclusie' (DE&I) binnen de Nederlandse marketingsector. Het onderzoek, waaraan 389 professionals deelnamen, biedt volgens de initiatoren een scherp beeld van van de stand van zaken op het gebied van DE&I op de werkvloer én in het creatieve werk dat de sector maakt.
Een tipje van de sluier werd recent gedeeld tijdens de ‘DE&I Ontbijtsessie: Psychologische Veiligheid’ van VIA. Hier een flink uitgebreidere rapportage met link naar het hele onderzoek.
Matige score voor diversiteit op de werkvloer
De respondenten beoordelen de diversiteit binnen hun organisatie gemiddeld met een 5,5. Opvallend is dat vooral junioren, LHBTQIA+ personen en biculturele medewerkers daarbij aanzienlijk vaker een onvoldoende geven en slechts een beoordeling van 4,8 geven. De mate van inclusie op de werkvloer scoort iets beter met een 6,5, maar nog altijd geeft ruim een kwart van de respondenten aan zich onvoldoende inclusief behandeld te voelen. Ook hierbij zijn er verschillen in score onder diverse groepen. Zo geven biculture medewerkers slechts een beoordeling van 5,7 aan de mate van inclusie op de werkvloer.
Kloof tussen werkvloer en management
Er is sprake van een duidelijke perceptiekloof. Het hoger management beoordeelt de diversiteit binnen de eigen organisatie met een 6,3, terwijl medior en junior collega’s gemiddeld op een 5,1 uitkomen. Ook over het gevoerde DE&I-beleid lopen de meningen uiteen: leidinggevenden zien minder noodzaak tot vervolgacties dan de rest van het personeel.
Onbekend beleid, onvoldoende effect
Hoewel veel medewerkers zien dat er stappen worden gezet op het gebied van DE&I, vindt slechts 20% dat dit voldoende is. De meerderheid ervaart dat er meer nodig is of dat het beleid tekortschiet. Dit percentage ligt hoger onder biculturele medewerkers. Ook LHBTQIA+ personen zijn het hiermee eens. Junior medewerkers delen deze mening ook vaker. Tegelijkertijd blijkt dat 1 op de 3 medewerkers niet weet of er binnen hun organisatie een DE&I- beleid bestaat en geeft 22% aan dat het er niet is. Het bestaande beleid wordt gemiddeld met een 6,2 beoordeeld. Ook hier geldt: managers zijn structureel positiever dan medewerkers in andere functies.
DE&I leidt tot betere campagnes
Ondanks de gesignaleerde uitdagingen is er brede erkenning van de creatieve waarde van diversiteit. Maar liefst 78% van de ondervraagde professionals is ervan overtuigd dat meer aandacht voor DE&I leidt tot betere campagnes. De grootste kansen worden gezien aan het begin van het creatief proces – bij strategie, briefing en conceptontwikkeling.
De als Reframe-bestuurslid bij het onderzoek betrokken Ahmed Ait Moha, tevens managing director van Verian, licht toe: ‘Het onderzoek toont aan dat we meer kunnen en moeten doen. Wat ons betreft begint dat met het erkennen van het probleem. De cijfers spreken voor zich, namelijk: te weinig diversiteit aan de top, onvoldoende veiligheidsgevoel bij bepaalde doelgroepen en te lage effectiviteit van bestaande maatregelen. Met dit onderzoek willen we de sector niet alleen een spiegel voorhouden, maar ook richting bieden voor échte vooruitgang. Als bestuur doen we dan ook een oproep aan de sector: werkgevers en brancheorganisaties in de sector: gebruik dit onderzoek! Bespreek het in je teams. Reflecteer op de bevindingen. Zet het in om beleid te maken of aan te scherpen. En bovenal: deel het.’
Het volledige onderzoeksrapport en Reframe’s reflectie hierop zijn te downloaden op de website van Stichting Reframe:[klik hier]. Brancheorganisaties, bureaus en merken worden uitgenodigd om de inzichten actief te delen, te bespreken en in te zetten voor toekomstbestendig beleid, bepleit Reframe tenslotte.
Over het onderzoek
Het onderzoek werd uitgevoerd tussen 4 februari en 15 april 2025 onder bijna 400 professionals uit de marketing- en communicatiebranche. Reframe werkte hierbij samen met onder andere VIA, BvA, Dutch Digital Design, DDMA, RA*W en het Data & Insights Network Verian ondersteunde de uitvoering met hun onderzoeksinfrastructuur.
beeld: Clay Banks / Unsplash
-
Peter van Woensel Kooy
- Werkt bij: MarketingTribune
- Functie: senior redacteur, merk-expert
- Website:http://nl.linkedin.com/in/petervanwoenselkooy
- Profiel »
- DE&I
- gelijkheid
- Reframe
- Dutch Digital Design
- Verian
- Data & Insights Network Verian
- BvA
- inclusie
- VIA
- Ahmed Ait Moha
- DDMA
- Here
- diversiteit
- RA*W
Nieuwsbrief
- Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
- Inschrijven
Meest gelezen
- ASN Bank kiest voor één krachtig merkbeeld
- Gut en The Valley reageren op Hertog Jan Leeuw
- Retailhospitality als strategisch wapen
- Europese Toegankelijkheidswet gaat op 28 juni in
- Nieuwe Pride-campagne van KPN: eerbetoon aan generaties LGBTQIA+
- Transavia viert 60-jarig jubileum met vernieuwde merkuitstraling
Word abonnee en ontvang:
- ✔ Elke maand MarketingTribune thuis op de mat
- ✔ Maar liefst €100,- korting op alle MarketingTribune events
MarketingTribune Events
- 2okt 2025
CustomerFirst Congres
- 2okt 2025
CrossBorder Event
De nieuwste selectie whitepapers
- Zo speel je deze zomer in op de trends die jouw markt in 2025 domineren
- Los email feedback geautomatiseerd op en verhoog klanttevredenheid met AI
- Level up your marketing strategy with gamification
- Zo start je met reclame: zet in vijf stappen een effectieve campagne op
- Dè CMS gids voor marketeers