[column] 'Gebruik als merk Pride niet eenmalig voor de show'

[column] 'Gebruik als merk Pride niet eenmalig voor de show'
  • B2b
  • 20 jul 2022 @ 10:43
  • Link
  • Gastblogger
    Gastblogger

    Gastauteur
    MarketingTribune
  • Geen tag

Voorkom Rainbow washing en ontwikkel Pride-campagnes altijd met een team van LGBTQ+ communicatiespecialisten voor een structurele verankering in je merkpositionering, zo bepleit columnist Frank van de Koppel (hij/hem), strategy director bij digital agency rethink.

Vorige maand vond het startschot van Pride-Season plaats. In veel landen en steden hebben inmiddels de eerste events en protesten plaatsgevonden.

Pride-Season is nog lang niet voorbij, en we kennen allemaal het Nederlandse hoogtepunt wel: de Canal Parade in Amsterdam. Waar we Pride-Season ook van kennen zijn de vele merken en bedrijven die hun logo’s geüpdatet hebben met regenboogkleuren. Soms wordt dit gecombineerd met ‘sympathieke of lucratieve acties’.

Maar wat doen merken nog meer, naast alleen regenboog-verkleuringen en leuke acties? En wat betekent het dat na Pride alles weer terug gaat naar ‘normaal’?

Wat doen deze bedrijven de rest van het jaar voor de rechten, acceptatie en veiligheid van LGBTQ+-personen? Doneren zij aan LGBTQ+-organisaties? Doen ze aan voorlichting? Investeren ze actief in representatie? Bovendien worden campagnes in veel gevallen niet door personen uit de LGBTQ+-communities ontwikkeld – en dat werkt averechts.

Pride is er niet voor de promotie van merken. Pride is een moment, plek, event én protest om voor de rechten van LGBTQ+ communities te vechten. Communicatie, content, marketing, en reclame kunnen bijdragen aan waar Pride voor staat. Maar campagnes moeten dan wel ontwikkeld worden door een team met diepgaande kennis van de problematiek waarmee de communities te maken hebben. Dit geldt voor iedereen die content produceert.

Zorg voor LGBTQ+ representatie in teams en waar beslissingen worden genomen

Zorg voor een representatief team dat beslissingen kan nemen, vanaf het begin tot aan het eind. Zonder door de community ontwikkeld te worden, slaan de meeste Pride-campagnes de plank mis. De noodzaak en context worden zelden begrepen. Het gaat niet om sympathie, het gaat om actie en verandering. Maar denk bijvoorbeeld ook aan correcte portrettering van personen. Zonder nuances te begrijpen, wordt men verkeerd afgebeeld. Dit voedt negatieve stereotypes en werkt averechts.

Neem LGBTQ+ communicatie professionals serieus als expert, niet als enkel deel van de community

Exact zoals in ons professionele leven, zijn wij experts die werken aan content met een doel. Het gevaar van opkomen voor Pride is afgeschilderd te worden als LGBTQ+ activist, met alle stereotypes van dien. Voor wie is opgekomen voor de community, is dit herkenbaar. Snel word je afgewezen en buitengesloten. Ideeën zijn “te modern”, “te persoonlijk”, en zelfs “te gay”. Buitensluiting is dus exact waar Pride niet voor staat.

Werk mee aan vooruitgang

Zorg voor diverse en inclusieve teams. Wees niet arrogant en denk dat je alles zelf wel weet. Vraag leden van de community om feedback en input. Sluit niet buiten, maar luister. Merken hebben enorm potentieel om aan verandering bij te dragen. Zet je in voor de community. Regenboog-logo’s zetten geen zoden aan de dijk en sympathieke acties hebben geen effect. Permanente actie en vertegenwoordiging wel.

Frank van de Koppel heeft meer dan 10 jaar ervaring in digitale marketing, content en social media, bij toonaangevende bureaus en zet zich in voor representatieve marketing voor de LGBTQ+ communities.

 

 

 

 

Gastblogger

Nieuwsbrief

  • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
  • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

  • ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
  • ✔ Korting tot wel €100,- op events

  • MarketingTribune.nl/b2b is een toonaangevend kennisplatform voor marketeers die op de hoogte willen blijven van de nieuwste trends, inzichten en nieuwsberichten binnen de marketing tussen bedrijven.
  • MarketingTribune: meer over marketing en merken