'Trans Magazine wil gender-diversiteit aankaarten'

  • Media
  • 13 aug 2018 @ 12:20
  • Link
  • Jeroen Mirck
    Jeroen Mirck

    Redacteur
    MarketingTribune
  • DoelgroepTijdschriftenMaatschappijInterview

Elke doelgroep heeft zijn eigen magazine, dus ook de doelgroep van transgenders. In het slotweekend van Pride Amsterdam verscheen Trans Magazine, een tijdschrift en website van Stichting Inclusief. MarketingTribune sprak hoofdredacteur Meike van der Lippe.

Pride Amsterdam was een feest van tolerantie, maar voor één specifieke doelgroep blijkt acceptatie nog altijd extreem lastig: transgenders. Trans Magazine wil een bijdrage leveren aan die acceptatie. Het tijdschrift wordt gemaakt door transpersonen die zich willen inzetten voor een genuanceerde beeldvorming over transgenders in de media door zelf het heft in handen te nemen.

Trans is op dit moment te koop via de nieuwe website TransMagazine.nl, bij de boekwinkels Athenaeum en Scheltema in Amsterdam en Savannah Bay in Utrecht. Het blad gaat door VMB Press landelijk worden gedistribueerd. Een deel van de oplage is bedoeld voor hbo’s (zorg, psychologie) en voortgezet onderwijs, te verspreiden rond Paarse Vrijdag in december.

Wat is de doelstelling van het tijdschrift Trans?

‘Die is drieledig’, vertelt Meike van der Lippe, hoofdredacteur van Trans Magazine en initiatiefnemer van Stichting Inclusief.

  • Herkenning en inspiratie bieden aan transpersonen;
  • De maatschappelijke bewustwording over genderdiversiteit (zie het eerste artikel in Trans: “What the gender?!”) vergroten;
  • De beeldvorming over transgender-personen in de media nuanceren, door hen zelf de rol van mediamaker te geven. Stichting Inclusief werkt vanuit de overtuiging dat je een ander soort content krijgt als deze gemaakt wordt door de doelgroep zelf. Bijvoorbeeld: een interview door een 'lotgenoot' of ervaringsdeskundige levert een ander gesprek op dan een interview door een journalist met afstand tot het onderwerp. Een onderwerp wordt anders aangepakt door iemand die het van binnenuit kent dan door iemand die het slechts journalistiek verkent.
  • Trans Magazine is het resultaat van een educatief project van Stichting Inclusief. Wat is precies de insteek van die project en de stichting?

    Stichting Inclusief initieert educatieve projecten die erop gericht zijn om gemarginaliseerde groepen mensen, die zijn ondervertegenwoordigd en mede daardoor eenzijdig belicht worden in de media, te representeren. Waarom educatieve projecten: de deelnemers zijn amateur-mediamakers en worden gedurende een projectperiode ondersteund door middel van journalistieke workshops en individuele begeleiding. Daarmee zijn de educatieve projecten tegelijkertijd een soort werkervaringsprojecten, waarin de deelnemers professionele vaardigheden ontwikkelen en die de deelnemers concrete kansen bieden op een sterkere sociaal-maatschappelijke positie.’

    Het blad verschijnt slechts eens per jaar. Wordt de nieuwe website jullie belangrijkste platform?

    ‘We hopen het blad twee keer paar jaar te kunnen gaan uitgeven. We vinden het belangrijk om met dit product een fysieke plek in te nemen tussen alle andere bladen, voor andere doelgroepen. Ook heeft een printmagazine een functie bij het ondersteunen van de doelgroep bij het creëren van begrip in de directe omgeving. Zo kun je het blad uitlenen, delen of laten rondslingeren voor je vrienden en familie om die hun eigen ideeën te laten vormen en om het gesprek op gang te brengen.

    De website is nog in ontwikkeling maar gaat hopelijk een belangrijk platform vormen, als aanvulling op het printmagazine. Ook zal de content op de website in het Engels worden aangeboden. De doelgroep is eraan gewend informatie over het onderwerp online te vergaren en ervaringen te delen via social media en internetfora. Met onze website willen we aan de doelgroep verdieping bieden door het persoonlijke niveau te overstijgen en de diversiteit binnen de doelgroep te representeren - door iedereen in te sluiten.’

    Hoe groot is de doelgroep van transpersonen in Nederland?

    ‘Dit is een veelgestelde vraag waar geen eenduidig antwoord op bestaat: dat heeft ermee te maken dat veel transpersonen (nog) geen medisch traject volgen en/of geen aanpassing van hun paspoort laten doen. Daarnaast beslaat de groep transpersonen een spectrum van gender-identiteiten. Cijfers die worden gehanteerd door het SCP (2017): "Het totale aantal Nederlanders dat worstelt met een genderidentiteit 
    die ‘niet klopt’ met hun lichaam, is naar schatting 48.000".’

    Zijn er merken die deze doelgroep specifiek en op een goede manier aanspreken?

    ‘Bedoel je daarmee merken die niet-doelgroepspecifieke producten of diensten aanbieden? Je zou kunnen zeggen dat ieder merk dat zich expliciet uitsluitend richt op de twee uitersten binnen het gender-spectrum ("volgens onze westerse cultuur" masculiene man en feminiene vrouw) het deel van de transgender-doelgroep dat zich tussen man en vrouw in voelt zitten, of het deel dat zich expliciet identificeert als 'trans' - bij wijze van derde gender - niet aanspreekt. Tegelijk voelt een deel van de transgender-doelgroep zich heel duidelijk man of vrouw en voelt zich dus waarschijnlijk juist wel aangesproken door gender-binaire-beeldvorming.

    Wat betreft voorbeelden van merken die zich richten op het spectrum van genderidentiteiten, zijn er kledingmerken die zich expliciet richten op de gender non-binaire doelgroep, zoals het Amsterdamse Nobody Has To Know. Maar nog geen grote merken voor zover ik weet.’

    Zou marketing zich nadrukkelijker op de transgender-doelgroep moeten richten?

    ‘Marketing zou zich mijns inziens altijd moeten richten op genderdiversiteit en dan juist niet nadrukkelijk maar subtiel. Net zoals marketing zich naar mijn mening altijd zou moeten richten op diversiteit en niet op specifieke doelgroepen. In de reclame in het algemeen is bijvoorbeeld het beeld van de "witte atletische stereotype man of vrouw" helaas nog altijd dominant. Marketing en reclame hebben een enorme impact op de beeldvorming en zodoende op de sociale verhoudingen en zouden daarvoor veel meer verantwoordelijkheid moeten nemen.

    Mede daarom ben ik in 2009 Stichting Inclusief gestart: om de gelijkheid in de maatschappij te bevorderen middels het beïnvloeden van de beeldvorming. In deze tijd van contentmarketing zou men er bijvoorbeeld goed aan doen content te laten maken door verschillende "doelgroepen", door diversiteit aan te brengen in redacties en op de marketing-werkvloer!’

    Interview: Jeroen Mirck, redacteur MarketingTribune 

    Jeroen Mirck

    Nieuwsbrief

    • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
    • Inschrijven

    Laatste reacties

    Word abonnee en ontvang:

    • ✔ Elke maand MarketingTribune thuis op de mat
    • ✔ Maar liefst €100,- korting op alle MarketingTribune events

    MarketingTribune | Vacatures

    Dé plek voor een nieuwe stap in je carrière! Ontvang nieuwe relevante vacatures direct in je inbox:

     

    Job Alert

    MarketingTribune Events


    • MarketingTribune.nl/media houdt je dagelijks op de hoogte van het laatste medianieuws, met actualiteiten, trends, achtergronden en opinies over zowel de mediakanalen zelf als de strategieën om als marketeer meer bereik te genereren.
    • MarketingTribune: meer over marketing en merken