Radio 538 stopt met Top-40, Qmusic grijpt kans

Radio 538 stopt met Top-40, Qmusic grijpt kans
  • Media
  • 25 sep 2018 @ 11:14
  • Link
  • Jeroen Mirck
    Jeroen Mirck

    Redacteur
    MarketingTribune
  • MediaMuziekRadio

Radio 538 stopt na een kwart eeuw met het uitzenden van de Nederlandse Top-40. De zender is kritisch over de onnauwkeurige lijst en komt met een eigen hitlijst: de 538 Top-50. Qmusic grijpt die kans en gaat juist in zee met de Top-40.

De verhuizing van de Top-40 is overduidelijk met slaande deuren tot stand gekomen. Radio 538 beklaagt zich namelijk in de media omstandig over de kwaliteit van de Top-40 en heeft in het geheim een eigen 'vernieuwde en gemoderniseerde hitlijst' ontwikkeld, de 538 Top-50. Begin november vindt de wisseling plaats, als 538 voortaan de nieuwe lijst laat presenteren door Ivo van Breukelen. Ook komt er binnen afzienbare tijd een tv-variant.

Radio 538-members kunnen helpen bij de samenstelling van de nieuwe hitlijst. Ook streamingcijfers van Juke, Spotify, YouTube en airplay van alle Nederlandse radiostations tellen mee.

Radio 538 is kritisch...

Door de veranderingen in de markt en de wijze waarop muziek wordt geconsumeerd, wil Radio 538 de samenstelling van de eigen hitlijst veranderen. 'De recente gesprekken met de Stichting Nederlandse Top 40 leidden niet tot een akkoord', aldus de zender.

De vernieuwing is nodig omdat streamingcijfers onnauwkeurig zijn als het gaat om de waardering, vindt 538. Zo is dertig seconden afspelen al voldoende om mee te tellen. Ook is niet bekend door hoeveel verschillende personen een bepaalde track gestart wordt.

De ruim 150.000 Radio 538-members kunnen zich later dit jaar opgeven om mee te doen aan de nieuwe hitlijst. Online geven ze wekelijks hun waardering en deze weegt mee bij de samenstelling van de 538 Top-50. Op die manier zou de nieuwe lijst beter de daadwerkelijke populariteit van de muziek weerspiegelen bij het publiek, zo claimt 538.

Marc Adriani, radiodirecteur van Talpa Radio, eigenaar van Radio 538: ‘De consumptie van muziek verandert razendsnel. Waar vroeger de verkoop van singles de volgorde van de hitlijst bepaalde, zijn nu de streamingdiensten belangrijk. Toch zegt het aantal streamstarts nog niet alles over de daadwerkelijke waardering van een bepaalde track. Daarom geven straks de Radio 538-members per nummer een waardering. Radio 538 kiest daarmee niet alleen voor het meten van kwantiteit, maar voegt daar een kwalitatief element aan toe. Overigens wil ik de Stichting Nederlandse Top 40 bedanken voor de prettige samenwerking van de afgelopen jaren.’ 

Tot het einde van het jaar is ook de Top-40 nog wekelijks op vrijdagmiddag te horen op 538.nl en 538 DAB+. Naast de 538 Top-50 op Radio 538 start 538 ook een digitaal 24-uurs themastation waar de lijst non-stop te horen is. Elke vrijdag wordt de kersverse Top-50 gepubliceerd op 538.nl.

... Qmusic jubelt

Vanaf januari verhuist de 'enige échte hitlijst van Nederland' naar Qmusic, zo meldt ondertussen de directe concurrent van Radio 538. Bij Qmusic staat men hardop te juichen over dit nieuws. Dave Minneboo, zendermanager Qmusic: 'We zijn heel trots dat de moeder aller hitlijsten binnenkort op de vrijdagmiddag bij Qmusic te horen is. De Nederlandse Top-40 is een ijzersterk merk, dat naast radio ook online, op mobiel en social ongekende mogelijkheden kent.'

Minneboo noemt het de meest relevante lijst, in schril contrast met de kritiek van Talpa Radio. 'De Top-40 is de enige échte hitlijst die de tand des tijds altijd heeft weten te doorstaan door constant te vernieuwen. Dit zetten we bij Qmusic dan ook door. De lijst wordt samengesteld door te kijken naar onder andere airplay op alle radiozenders en streamingcijfers. Bovendien hebben we bij Qmusic toegang tot 674.000 Q-members.'

Naast de uitzending op de radio gaat Qmusic rondom de Top-40 ook een nauwe samenwerking aan met het AD, dat net als Qmusic onderdeel is van De Persgroep.

Top-40 is tevreden

Erik de Zwart, voorzitter van de Stichting Nederlandse Top-40: 'We hebben de afgelopen maanden met verschillende partijen gesprekken gevoerd. De conclusie is voor ons dat de Nederlandse Top-40 bij Qmusic het beste op haar plek is. Zowel op de radio, als door het platform dat de zender samen met het AD en de regiotitels kan bieden. We zijn klaar voor de volgende stap met de hitlijst en kijken dan ook erg uit naar deze samenwerking.'

De Nederlandse Top-40 is sinds januari 1965 te horen op de radio. De eerste jaren was de lijst wekelijks te horen bij Radio Veronica en later op Radio 3. De afgelopen 25 jaar werd de hitlijst bij Radio 538 uitgezonden. Een populair onderdeel is de Alarmschijf, die hiermee ook naar Qmusic verhuist. Door de jaren heen presenteerden bekende dj's als Lex Harding, Erik de Zwart (de huidige voorzitter van de Top-40), Wessel van Diepen en Jeroen Nieuwenhuize de veertig grootste hits van die week.

Jeroen Mirck

Nieuwsbrief

  • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
  • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

  • ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
  • ✔ Korting tot wel €100,- op events

  • MarketingTribune.nl/media houdt je dagelijks op de hoogte van het laatste medianieuws, met actualiteiten, trends, achtergronden en opinies over zowel de mediakanalen zelf als de strategieën om als marketeer meer bereik te genereren.
  • MarketingTribune: meer over marketing en merken