Waarom 2014 niet perfect zal zijn

  • Online
  • 17 jan 2014 @ 00:01
  • Link
  • Karlijn Marchildon
    Karlijn Marchildon

    Junior Strateeg
    XXS Amsterdam
  • OnderzoekInspiratieStrategie

Lomografie, Piet Hein Eek, Glitchmuziek, lichtverkleurde rosbief bij de Marqt. We hoeven maar om ons heen te kijken om voorbeelden te zien die uiting geven aan een heersend verlangen naar het imperfecte. Zoals Droog Design directeur Renny Ramakers onlangs herkende, is er een duidelijke trend in imperfection aan de gang. Maar waar komt die hang naar imperfectie toch vandaan? Omdat ik deze vraag niet kon loslaten, ben ik op onderzoek uit gegaan.


Neptieten zijn uit
Zo aan het begin van het jaar is het weer de tijd van de trendvoorspellingen. En oh wat ben ik verzot op die jaarlijkse vooruitblikken. Stop. Ik hoor u al denken. Het lijken op het eerste gezicht uitspattingen van betekenisloze natte vingerwerk, maar ik zeg het u, er zit meer achter. Het zijn namelijk analyses en interpretaties van observeringen uit het nu. Zo zal 2014 bijvoorbeeld o.a. in het teken staan van de herwaardering van de ambacht, volgens social trendwatcher Maxime Rooijmans van trendwatchbureau YoungWorks (Het Parool, 2 januari j.l.). Denk aan meubelmaken en bier brouwen. Verder dienen vrouwen hun haar dit jaar undone te dragen (lees: heel veel moeite doen om het eruit te laten zien alsof je er geen moeite voor hebt gedaan) en zijn borstimplantaten officieel passé. Gelukkig maar.


Sexy Imperfectie
Maar waar komt dit vandaan? Ik vond een verklaring door de geschiedenis in te duiken. Met de opkomst van de boekdrukkunst zagen we het al eerder gebeuren, legt Professor Ellen Rutten uit in haar essay ‘Imperfectie is Sexy’. Onder lezers ontstond toen ook de angst dat de ambacht verloren ging. Daarom gingen drukkers werken met fonts die eruitzagen als handgeschreven letters. In de filmgeschiedenis hebben we eenzelfde beweging gezien. Als reactie op de populairteit van het welbekende Hollywood narratief, probeerden in Frankrijk in de jaren 50 en 60 de Nouvelle Vague-regisseurs zoals François Truffaut en Jean-Luc Godard in hun films de Hollywoodclichés uit die tijd te doorbreken. Al snel lieten regisseurs.over heel Europa zich inspireren door dit genre. Dezelfde reactie zagen we onlangs gebeuren na de ontwikkeling van de digitale fotografie. De makers van Instagram ontwikkelde een app waarmee je een oude, authentieke look & feel kon geven aan de vlakke karakterloze digikiekjes waar we tot dan toe aan overgeleverd waren. Instagram verbrak alle records door binnen twee jaar de 100 miljoenste gebruiker te verwelkomen. Om dingen in perspectief te zetten, Twitter deed er maarliefst vijf jaar over om de 100 miljoen gebruikers te bereiken en Facebook passeerde die magische grens in 2008, iets meer dan vier jaar na haar geboorte. En zo kan het dat in een tijd waarin digitale technologieën zoals Photoshop en spellingscontrole het ons mogelijk maken om het leven vergaand te perfectioneren, een angst lijkt te ontstaan voor het verlies van authenticiteit.


Wat blijkt is dat het verlangen naar het imperfecte een terugkerend fenomeen is rondom de opkomst van nieuwe technologieën. Iedere keer wanneer er sprake is van radicale verandering in media gebruik, zien we blijkbaar door de geschiedenis heen een groeiende herwaardering van imperfectie, onder met name creatieve professionals. Daarom voorspel ik voor het komende jaar dat het een jaar zal worden dat rauw en imperfect zal zijn. En dat komt weer perfect uit. 2014, Let’s do this!


Karlijn Marchildon

Kom jij om je heen meer voorbeelden tegen die passen in de trend in imperfection? Deel ze met me: @karlijnonline. Vind ik leuk.




illustratie: KM




 

Karlijn Marchildon

Nieuwsbrief

  • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
  • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

  • ✔ Elke maand MarketingTribune thuis op de mat
  • ✔ Maar liefst €100,- korting op alle MarketingTribune events

MarketingTribune | Vacatures

Dé plek voor een nieuwe stap in je carrière! Ontvang nieuwe relevante vacatures direct in je inbox:

 

Job Alert

MarketingTribune Events


  • MarketingTribune.nl/online bericht over de actuele stand van zaken over het online in contact komen met en verleiden van de klant, met specifieke aandacht voor onder meer e-commerce, online advertising en social media.
  • MarketingTribune: meer over marketing en merken