Hormonale marketing
- Food-en-retail
- 17 jul 2014 @ 00:01
- Link
-
Sanne Kempers
senior projectleider
Ruigrok | NetPanel - OnderzoekWinkelen
- 17 jul 2014 @ 00:01
- Sanne Kempers
Sinds kort ben ik terug van mijn tweede zwangerschapsverlof. Gedurende mijn tweede zwangerschap zag ik ineens aan wat voor ‘marketing’ ik werd blootgesteld. Vooral tijdens de eerste zwangerschap ben je als onwetende, aanstaande moeder vol van hormonen een makkelijke prooi voor alles wat met baby’s te maken heeft.
Lok ze naar binnen
Met voorgedrukte (gesponsorde) checklisten met benodigdheden en termen als ‘Het beste voor uw kind’ en ‘Blije baby, blije mama’ word je als aanstaande moeder het hol van de leeuw in gelokt. Zogenaamde ‘first timers’ zijn over het algemeen een makkelijke prooi: willen alles nieuw, weten nog van niets en laten zich dus van alles aanpraten, kopen alles van de uitzetlijst zonder enig idee te hebben wat het is. De hormonen in het lichaam geven toe aan de voorgebakken claims en natuurlijk willen zij het beste voor hun kleine wondertje, want immers hoe slecht ben je als je al voor de kleine spruit op de wereld is al zegt dat je niet het allerbeste voor hem of haar over hebt.
Maak het ze gemakkelijk
Babywarenhuizen spelen hier makkelijk op in door zwangere vrouwen zich welkom te laten voelen. Het zijn grote winkels waar ze alles kunnen vinden van meubels tot kleding en van veiligheid tot hygiëne. De auto kan makkelijk geparkeerd worden en als het even kan kunnen de producten direct worden meegenomen. Onzekerheid nemen ze weg door aanstaande moeders de mogelijkheid te geven om kinderwagens te testen op verschillende ondergronden. Aanstaande moeders kunnen met de kinderwagen rondrennen op een oefenterrein en ze in- en uit elkaar klappen om te zien of ze dat ook zonder partner kunnen. Mannen hebben weinig in te brengen. Zij gaan braaf mee, maar durven niet in te gaan tegen de hormonenbom naast hen. Zij nemen vooral het advies van Kluun in acht: ja zeggen en meebewegen. Je zou bijna denken dat Kluun voor dit advies ook betaald heeft gekregen.
Eenmaal zwanger van de tweede, derde of meer doorzie je als moeder ineens de waanzin waar je als onwetende bent ingetrapt. Dure kleding maatje 50, waar je baby alleen in de kraamweek in paste ligt nog nieuw in kast, de dure commode is in feite gewoon een ladekast en de bijpassende kast blijkt leuk voor een baby, maar de kleren van een kleuter passen er al niet meer in. Bij tweedehands kinderkledingzaken willen ze je mooie, duurbetaalde kleding niet hebben, want ze krijgen dagelijks tassen vol met nieuwe, ongedragen kleding in het kleinste maatje aangeboden. Als second timer weet je dit inmiddels en zijn deze winkels ineens je beste vriend.
Laat ze bij de groep horen
Maar er zijn meerdere momenten waarop merken en bedrijven inspelen op de hormonen die door het lichaam gieren. Ook pubers op zoek naar een eigen identiteit zijn een makkelijke prooi. Wat ‘in’ is gaat makkelijk van mond tot mond en zij laten zich op dit gebied makkelijk door elkaar beïnvloeden. Merken als Abercrombie & Fitch en Hollister spelen hier op in met bloedmooie verkopers, die meer als model fungeren dan als werkelijke verkoper. Mike Jeffries, de directeur van Abercrombie & Fitch, zegt hierover in een interview met Dailymail het volgende: 'Wij richten ons op de 'cool kids'. De aantrekkelijke, typische Amerikaan met een goede levensinstelling en veel vrienden. Veel mensen horen niet thuis in onze kleding en dat gaat ze nu ook niet meer lukken. Zijn we exclusief? Absoluut.' Het is dan ook niet voor niets dat het merk in 2012 in opspraak was, vanwege de eisen die zij aan haar personeel stelt.
Tips :
Hormonen in combinatie met onzekerheid en groepsdruk maken van aanstaande moeders en pubers een makkelijke prooi. Vijf tips om hormoonbommen te vangen:
• Toon je merk/product in combinatie met (blije, mooie, hippe, coole) peers;
• Zorg ervoor dat jouw merk/product gezien wordt als dé oplossing voor een bepaald probleem;
• Bied vertrouwen als antwoord op onzekerheid;
• Bied hulp (informatie) bij het maken van beslissingen;
• Hoe hoger de prijs, hoe beter het merk/product.
Sanne Kempers
Ruigrok | NetPanel
-
Sanne Kempers
- Werkt bij: Ruigrok | NetPanel
- Functie: senior projectleider
- Website:http://www.ruigroknetpanel.nl/
- Profiel »
Laatste reacties
Nieuwsbrief
- Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
- Inschrijven
Meest gelezen
- Rivièra Maison tot verrassing woonbranche failliet
- Nieuwe commerciële strategie Jumbo werpt eerste vruchten af
- Veggies First: van bijgerecht naar craving
- Eén swipe mixt twee bonensoorten: Philips Baristina promoot...
- Dirk krijgt hoogste score in YouGov / Distrifood-rapport
- Holie's introduceert de Sugar-Score
Word abonnee en ontvang:
- ✔ Elke maand MarketingTribune thuis op de mat
- ✔ Maar liefst €100,- korting op alle MarketingTribune events
Laatste Nieuws
- Sea Water en Flink brengen... 04-07-2025
- Wibra groeit stevig door met... 04-07-2025
- Nieuwe commerciële strategie Jumbo... 03-07-2025
- Albert Heijn en franchisenemers... 02-07-2025
- Holie's introduceert de Sugar-Score02-07-2025
- Veggies First: van bijgerecht naar... 01-07-2025
MarketingTribune Events
- 2okt 2025
CustomerFirst Congres
- 2okt 2025
CrossBorder Event
De nieuwste selectie whitepapers
- Zo speel je deze zomer in op de trends die jouw markt in 2025 domineren
- Los email feedback geautomatiseerd op en verhoog klanttevredenheid met AI
- Level up your marketing strategy with gamification
- Zo start je met reclame: zet in vijf stappen een effectieve campagne op
- Dè CMS gids voor marketeers