[column] Verpakkingstaks

  • Food-en-retail
  • 19 nov 2018 @ 11:50
  • Link
  • Anneke Ammerlaan
    Anneke Ammerlaan

    trendonderzoeker / food watcher
    Ammerlaan & Mosch Vision on Food
  • Packaging designConceptenMarketing

Als de suikertaks het obesitasprobleem kan oplossen, dan moet een belasting op verpakking toch hetzelfde effect hebben. Met een verpakkingstaks wordt je beloond voor beter gedrag. Letterlijker kun je ‘De vervuiler betaalt’ niet interpreteren.

Een knuppel in het hoenderhok. Ik weet het. Maar volgens mij is het een super simpele en doeltreffende manier tot duurzaam leven. Je wordt beloond als je moeite doet om minder verpakking te gebruiken. En waarom? Omdat de manier waarop we leven net zo belangrijk is voor afwenden van een klimaatcatastrofe als technologie. Dat staat in het recent gepubliceerde rapport van het wetenschappelijk klimaatpanel (IPCC) van de VN. De naderende klimaatcatastrofe die dit wetenschappelijke panel ziet, vereist volgens de VN grote veranderingen. Het afwenden gaat veel geld kosten.

Het rapport stelt dat het beperken van de opwarming invloed zal hebben op alle lagen van de samenleving.

Volgens de regering mag de burger niet met de hoge kosten voor het klimaatakkoord worden opgezadeld. Dat kan nu (bijna) zonder moeite als je moet betalen voor je verpakking. Nu is dat omgekeerd; wie duurzaam wil leven betaalt meer. En ook… Wie rijk is profiteert meer. Je moet wel geld hebben om in zonnepanelen te kunnen investeren of in een elektrische auto. Met de verpakkingstaks profiteert iedereen. Iedere laag van de bevolking. Nou ja, de verpakkingsindustrie dan niet.

Kijk ik naar de ontwikkelingen dan kan ik me niet aan de indruk onttrekken dat men alles gewoon blijft verpakken in materiaal dat ietsjes beter is voor het milieu. Of de klant kan zichzelf milieubewust voelen door een katoenen zakje te gebruiken. Een leuk idee, maar er is nog maar weinig in de supermarkt dat onverpakt is, dus dat heeft ook niet zoveel effect. Nu waren de verpakkingsvrije supermarkten ook niet het ideaal, maar daar tussenin liggen vast heel veel mogelijkheden. Waarom geen (doorzichtige) bakjes met een barcode die je in de winkel zelf kunt vullen met uiteraard de producten van de barcode. En waarom kan ik eierdoosjes maar één keer gebruiken? Met belasting op verpakkingen komt, moet er wel een antwoord komen. Niet makkelijk voor de supermarkt maar op creatief vlak juist heel uitdagend.

Waar ik me onlangs qua verpakking aan ergerde? Dat de duurzame kippen die ik online bestelde ingepakt met droogijs in een soort aluminium warmhouddeken werden afgeleverd. Het weggooien van al die verpakking, maakte die kip gewoon minder lekker. Dat doe ik nooit meer. Hetzelfde gevoel gaf mij de online bestelde maaltijdbox. O, ja en dan een dingetje! Zou er niet een bezorgingstaks moeten komen? Er zijn zes redenen waarom de filedruk 20% is toegenomen: het groeiend aantal bezorgbusjes is er een van.

Anneke Ammerlaan
retail trendwatcher

foto boven: Sylvie Tittel / Unsplash


Anneke Ammerlaan

Laatste reacties

Nieuwsbrief

  • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
  • Inschrijven

Word abonnee en ontvang:

  • ✔ Elke maand MarketingTribune thuis op de mat
  • ✔ Maar liefst €100,- korting op alle MarketingTribune events

MarketingTribune | Vacatures

Dé plek voor een nieuwe stap in je carrière! Ontvang nieuwe relevante vacatures direct in je inbox:

 

Job Alert

MarketingTribune Events

Partners:

Brand Builders
ChannelUp
Young Perfect

  • MarketingTribune.nl/food-en-retail is het toonaangevende informatieplatform voor en over retail in Nederland. Nieuws, meningen, achtergronden, trends op het gebied van detailhandel en e-commerce? Geen professional in retail kan zonder.
  • MarketingTribune: meer over marketing en merken