[branded content] De ernstige gevolgen van een slechte sfeer op de werkvloer
![[branded content] De ernstige gevolgen van een slechte sfeer op de werkvloer](/algemeen/nieuws/2024/04/de-ernstige-gevolgen-van-een-slechte-sfeer-op-de-werkvloer/94158923_l_normal_none.jpg)
- 30 apr 2024 @ 06:33
- Sales
Duizenden Nederlanders kampen met klachten die wijzen in de richting van een burn-out. Van alle werkende mensen heeft ongeveer één op de zes te maken met dergelijke klachten, in de leeftijdscategorie van 18 tot en met 34 jaar is dat zelfs één op de vier mensen. Soms wordt een burn-out veroorzaakt doordat mensen gedurende langere tijd een te hoge werkdruk ervaren. Ze nemen dan als het ware te veel hooi op hun vork, zoals het spreekwoord zegt. Maar vaak is het ook de sfeer op de werkvloer, die bepalend is voor het functioneren van de medewerkers.
Pestgedrag leidt tot uitval van medewerkers
Wie als kind wel eens is gepest, weet hoe groot de consequenties daarvan kunnen zijn voor iemands mentale welzijn. Helaas komt pesten ook in veel werksituaties voor. Het vervelende is bovendien dat pestgedrag lang niet altijd herkend en erkend wordt. Wat voor de één een lollig bedoelde opmerking is zonder specifieke lading, kan door de ander als zeer kwetsend worden ervaren. Zoiets schuilt vaak al in heel kleine dingen. Het is daardoor heel goed denkbaar dat iemand zich gepest of genegeerd voelt, terwijl daar in de ogen van de collega’s helemaal geen sprake van is. Toch is het belangrijk om zoiets altijd bespreekbaar te maken, want pesten op de werkvloer leidt in veel gevallen uiteindelijk tot uitval van medewerkers. Er zijn zelfs heel wat mensen die besluiten om van baan te veranderen in de hoop dat ze dan definitief van het pestgedrag verlost zijn.
Samen de grenzen bepalen
Juist omdat iedereen zijn eigen normen en waarden heeft, is het lastig om een duidelijke definitie van pesten te kunnen geven. In de Arbowet wordt gesproken van alle vormen van intimiderend gedrag, maar wanneer is iets intimiderend? Het is belangrijk om hierover met elkaar van gedachten te wisselen en ervoor te zorgen dat iedereen zich plezierig voelt op de werkvloer. Ook het voorkomen van roddelen op het werk behoort tot de aandachtspunten. Vaak is roddelen het gevolg van onvoldoende communicatie tussen de medewerkers. Als je goed met elkaar communiceert, is er geen ruimte meer voor eigen interpretaties en aannames. Bovendien kun je in die communicatie ook verankeren dat je samen de grenzen bespreekt. Wanneer is er sprake van grensoverschrijdend gedrag en hoe pak je dit aan? Door hier open over te praten met elkaar, krijg je meer begrip voor elkaar.
Dit artikel verschijnt op initiatief van Lequal
Tekst: Lequal | Beeld: 123RF
-
Sales
- Werkt bij: BBP Media
- Functie:
- Website:
- Profiel »
Nieuwsbrief
- Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
- Inschrijven
Meest gelezen
- Dozijn nieuwe trends volgens Lidewij Edelkoort
- Shortlist Nima Marketingprijzen bekendgemaakt
- Hema ziet grote kansen in retailmedia: 'We staan pas aan het...
- Shortlist SAN ABC Accenten 2024 bekend
- [onderzoek] Ipsos I&O: merk 'Van Oranje' wint aan waarde
- Vrije Academie opent Wunderkammer met Darwin, Sinke & Van...
Word abonnee en ontvang:
- ✔ Elke maand MarketingTribune thuis op de mat
- ✔ Maar liefst €100,- korting op alle MarketingTribune events
MarketingTribune Events
- 15mei 2025
Retail Media Day
- 12jun 2025
NIMA Marketing Day
De nieuwste selectie whitepapers
- Qualifio marketingkalender 2025
- Bereik je klant via WhatsApp - nog vóór ze jou nodig hebben
- Building a Data Platform for Analytics & Activation
- 40 pagina's vol online groeikracht
- Alles wat je moet weten over Distributed Order Management