Mevr. de Vries blijft langer zelfstandig thuis wonen

Mevr. de Vries blijft langer zelfstandig thuis wonen
  • Algemeen
  • 20 jan 2015 @ 06:05
  • Link
  • Alice van den Boogaard
    Alice van den Boogaard

    Opportunity Manager
    Value X i.o.
  • TechnologieKwaliteitOuderenzorg

Mevr. de Vries moet, en wil ook, langer zelfstandig thuis blijven wonen. Het gaat wel steeds allemaal een beetje minder. Dit verhaal over mevr. de Vries gaat in op hoe haar leven er nu uitziet. Het gaat ook in op hoe haar leven er, met hulp en contacten, uit zou kunnen zien.

Mevr. de Vries woont in Leiden. Ze heeft altijd een actief leven gehad. Ze is dol op klaverjassen en ze organiseerde altijd toernooien. Ze houdt van opera en zingen en ze zong vroeger in een koor. Nu is dat anders. Haar man is enkele jaren geleden overleden. Ze heeft een goede band met haar kinderen, maar haar dochter woont in Eindhoven en haar zoon in Amerika. Haar beste vriendin is dement. Naast haar woont een jong gezin met wie ze nauwelijks contact heeft. Mevr. de Vries is eenzaam, steeds slechter ter been en ze wordt steeds somberder met vage medische klachten. Ze kan zelfstandig de deur niet uit.

De thuishulp komt om 7.00 uur haar steunkousen aantrekken, om 11.30 uur komt tafeltje dekje een warme maaltijd brengen. Zichzelf en haar woning goed schoonhouden gaat steeds minder. Haar dochter probeert elk weekend even te komen om mevr. de Vries in bad te doen en haar woning schoon te maken. Een situatie die steeds verder achteruit gaat.

Stel: er bestaat een applicatie (web en mobiel) die mevr. de Vries helpt langer vitaal zelfstandig te blijven wonen. Hoe zou de wereld van mevr. de Vries er dan uit zien?
De applicatie heeft een interactieve kaart op buurt/wijk niveau, waarmee buurtbewoners met elkaar in contact komen. Er is een vraag- en aanbodfunctie op het gebied van zorg en welzijn en sociale interactie met oudere buurtgenoten.

Mevr. de Vries heeft van haar dochter een iPad en een abonnement op de applicatie gekregen. Samen hebben ze een profiel voor mevr. de Vries aangemaakt. Hierin zijn haar wensen, behoeften en hobby’s aangegeven.

De buurt reageert!
Peter Buur woont twee straten bij mevr. de Vries vandaan. Hij houdt van klaverjassen en gaat elke week naar het buurthuis voor de klaverjasavond. Via de applicatie ziet hij het profiel van mevr. de Vries. Hij neemt contact op en komt mevr. de Vries nu elke week halen voor de klaverjasavond.

Vriendinnen Marjan en Marijke wonen drie straten verderop. Ze hebben allebei een jong gezin en een parttime baan. Ze willen zich graag inzetten als vrijwilliger. Marjan en Marijke zien het profiel van mevr. de Vries en bieden aan te helpen met het schoonhouden van de woning en met in bad gaan. Ook een commerciële thuiszorg organisatie ziet het profiel van mevr. de Vries en biedt haar diensten aan: schoonmaken en helpen met in bad gaan. In overleg wordt er met de applicatie een schema gemaakt. Als Marjan of Marijke niet kunnen, valt de commerciële thuiszorg organisatie in. De dochter en zoon van mevr. de Vries willen hier graag voor betalen. Betaling wordt ook via de applicatie geregeld.

Een fysiotherapeute in de buurt ziet via de applicatie dat het buurthuis veel organiseert voor oudere buurtbewoners. Zij biedt een programma aan dat ouderen helpt met soepeler bewegen en fit worden en blijven. Een lokale zorgverzekeraar heeft een subsidieprogramma voor dit soort activiteiten. Dit houdt de kosten voor de deelnemers laag. Het aanvullende bedrag wil de dochter van mevr. de Vries graag betalen. Via de applicatie kan mevr. de Vries ook thuis oefeningen doen. Ze doet dit via een beeldverbinding met mevr. de Bruin, die ze in het buurthuis heeft leren kennen.

Via de applicatie word mevr. de Vries er ook aan herinnerd om op tijd en gezond te eten. De applicatie biedt variatie met voldoende fruit ed. De applicatie houdt ook de voorraad bij. Mevr. de Vries kan zo makkelijk een boodschappenlijstje maken en deze versturen. De lokale supermarkt komt de boodschappen dan thuis bezorgen.

De muzieklerares van de lokale middelbare school ziet het profiel van mevr. de Vries. Ze neemt contact op en vraagt mevr. de Vries te komen vertellen over haar passie voor opera en zingen. Mevr. de Vries helpt de leerlingen een koor te vormen en enkele stukken in te studeren. De leerlingen hebben uitvoeringen op school en in het buurthuis. Af en toe gaan een paar leerlingen thee drinken bij mevr. de Vries om naar muziek te luisteren. Eva heeft zelfs besloten dat ze naar het conservatorium wil.

Wat zijn de effecten voor mevr. de Vries?
Het leven van mevr. de Vries is er heel anders uit komen te zien:

  • Ze in fitter en gezonder, niet meer eenzaam en niet meer somber.
  • Ze is goede vriendinnen geworden met mevr. de Bruin.
  • Ze organiseert, samen met Peter Buur, klaverjas toernooien in het buurthuis.
  • Ze werkt regelmatig met het schoolkoor.
  • Als de dochter van mevr. de Vries nu in het weekend komt, kunnen ze tijd besteden aan andere dingen: koffie drinken, winkelen en recreatieve uitstapjes maken.

Een interessante vraag hierbij: hoeveel zullen de zorgkosten van mevr. de Vries gedaald zijn?

Alice van den Boogaard

Nieuwsbrief

  • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
  • Inschrijven

Word abonnee en ontvang:

  • ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
  • ✔ Korting tot wel €100,- op events

MarketingTribune | Vacatures

Dé plek voor een nieuwe stap in je carrière! Ontvang nieuwe relevante vacatures direct in je inbox:

 

Job Alert


  • MarketingTribune.nl: presenteert en duidt het brede palet aan ontwikkelingen in het vakgebied marketing.
  • MarketingTribune: meer over marketing en merken