Target zet kunstenaars in voor creëren buurtgevoel

Target zet kunstenaars in voor creëren buurtgevoel
 • Food-en-retail
 • 23 aug 2019 @ 10:49
 • 12738 x gelezen
 • Link
 • Hugo Schrameyer
  Hugo Schrameyer

  journalist en redactie-adviseur
  MarketingTribune
 • MarketingWinkelen

De Amerikaanse retailer Target wordt vooral gekend om superstores, maar nu de formule vaker kleinschalige winkels opent, zoekt de retailer naar een manier om het buurtgevoel te creëeren. Oplossing: het inzetten van lokale kunstenaars.

‘Van Burlington tot San Diego en vele plaatsen daartussen openen we nieuwe winkels in regio’s met hun eigen culturen, geschiedenis en identiteiten,’ meldt Target in een persbericht. ‘De sfeer in elke winkel proberen we aan te haken bij de lokale omgeving en consumentenbelangstelling, inclusief lokale smaakvoorkeuren. Om ‘bedankt’ te zeggen voor het verwelkomen in de buurt, willen we de hulp van lokale kunstenaars inroepen om te komen tot nieuwe inspiratie.’

Zestig kunstwerken

Het blijft niet alleen bij een voornemen. Ondertussen heeft Target samengewerkt met bijna dertig lokale artiesten die inmiddels zestig kunstwerken hebben gerealiseerd. De ontwerpen variëren van muurschilderingen achter check outs tot ingewikkelde installaties op parkeerplaatsen.

Marketingteam

Deze samenwerking met artiesten maakt onderdeel uit van Target’s proces om lokale communities zo goed mogelijk in kaart te brengen. Nog voordat aan de bouw van een nieuwe winkel wordt begonnen, komen vastgoed- en marketingteams tot een evaluatie van lokale voorkeuren. Die marketingteams werken bovendien samen met Target Creative, het eigen creatieve bureau van de retailer, om de lokale kunstenaar te ondersteunen bij het creëren van een werk dat aansluit bij plaatselijke voorkeuren.  

Actueel en fris

Target meldt daar nog bij dat het niet ongebruikelijk is dat lokale kunst wordt gepresenteerd in commerciële ruimtes als restaurants, cafés, boekhandels en koffieshops. Niet zelden worden die kunstwerkelijk onderling uitgewisseld. Zo hou je als locatie de sfeer voortdurend actueel en fris. Als het kunstwerk wordt verkocht, kunnen daar zowel de kunstenaar als het etablissement van profiteren.

Minder gebruikelijk

De samenwerking tussen nationale ketens en lokale kunstenaars is minder gebruikelijk. Toch hebben ook Starbucks, Apple, Tiffany en Foot Locker ervaring met die aanpak. In flagshipstores zijn kunstwerken te zien die gemaakt zijn door lokale artiesten. 

Hugo Schrameyer

Laatste reacties

ISMI

van shoppers kopers maken

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 20 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events

Partners:

Brand Builders
ChannelUp
Young Perfect

 • MarketingTribune.nl/food-en-retail is het toonaangevende informatieplatform voor en over retail in Nederland. Nieuws, meningen, achtergronden, trends op het gebied van detailhandel en e-commerce? Geen professional in retail kan zonder.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken