Sterke groei alcoholvrij bier in dalende biermarkt

Sterke groei alcoholvrij bier in dalende biermarkt
 • Food-en-retail
 • 22 jan 2021 @ 15:29
 • 17152 x gelezen
 • Link
 • Peter van Woensel Kooy
  Peter van Woensel Kooy

  senior redacteur, merk-expert
  MarketingTribune
 • MarketingFoodWinkelen

De verkoop van alcoholvrij bier is 8,5% gestegen in 2020. Dit houdt in dat nu 1 op de 14 bieren die gedronken wordt alcoholvrij is.

De stijging is hiermee zelfs groter dan in 2019 toen we nog nooit van Covid-19 gehoord hadden. Dit is een klein lichtpuntje voor de brouwers in een jaar waarin de totale verkoop van bier met 14% daalde. De verkoop van alcoholvrij bier steeg ondanks dat de horeca een groot gedeelte van 2020 gesloten was, meldt Vereniging Nederlandse Brouwers.

De stijging komt volgens de vereniging volledig voort uit het feit dat de consument vaker thuis geniet van een alcoholvrij bier.

Lucie Wigboldus van de Nederlandse Brouwers vindt dit een mooie opsteker voor de brouwers: 'Steeds meer mensen ontdekken dat alcoholvrij bier ook een fijne drank is om gezellige en verantwoorde momenten mee te beleven. Zelfs als door de Covid-maatregelen dit alleen in kleine groepjes kan. Daar zijn we natuurlijk heel tevreden over. Onze brouwers maken bier om mensen te laten genieten en fijne momenten te bezorgen. Dit kan met, maar zeker ook zonder alcohol.'

Ontwikkeling alcoholvrij bier zet door
Er is het afgelopen jaar door de brouwers veel energie gestoken in de ontwikkeling van alcoholvrij bier. In 2020 zijn er nog meer varianten alcoholvrij bier bijgekomen, zodat de consument meer keuze heeft. De toename in alcoholvrijbier wordt voor een groot deel veroorzaakt door de stijging van alcoholvrij speciaalbier. De verkoop daarvan steeg met 65,9%.

Ontwikkeling alcoholvrij bier zet door
De stijging past ook goed bij de afspraken die zijn gemaakt in het Nationaal Preventieakkoord met als doel het terugdringen van het problematisch alcoholgebruik. 'De brouwers hebben volop ingezet op de promotie van alcoholvrij bier. Zo is inmiddels 63% van de reclameborden voor alcoholhoudend bier langs amateursportvelden vervangen door reclameborden voor alcoholvrij bier. Daarnaast is er met studentenverenigingen samengewerkt om alcoholvrij bier te promoten en te zorgen dat alcoholvrij bier bij meer verenigingen standaard beschikbaar is. Hierdoor heeft nu twee op de drie verenigingen alcoholvrij bier in het standaardassortiment. En tijdens de introductieweek is er een campagne gevoerd om alcoholvrij bier onder de aandacht te brengen onder aankomende studenten in Amsterdam, Delft, Enschede, Utrecht en Wageningen. Ook vanuit de overheid wordt verantwoord genieten gestimuleerd. Onlangs is de Dranquilo-campagne gestart waarin wordt opgeroepen om af en toe even dranquilo te doen. Het is dan fijn dat mensen dan kunnen kiezen uit smaakvolle alcoholvrije varianten', aldus Wigboldus.

'Het wordt voor de consument steeds leuker en gemakkelijker om in de categorie alcoholvrij heerlijke bieren te proeven. Dit sluit aan bij zowel de trend van het steeds verantwoorder omgaan met alcohol, als de stijgende populariteit van speciaalbier.'
(PvWK, beeld: Egbert Plooy / FB)

Over vereniging De Nederlandse Brouwers
'Nederlandse Brouwers is de overkoepelende organisatie die de belangen behartigt van veertien in Nederland gevestigde bierbrouwerijen: Alfa Brouwerij, Bierbrouwerij AB InBev, Brouwerij De Leckere, Brouwerij Noordt, Budelse Brouwerij, Duvel Moortgat Nederland, Grolsche Bierbrouwerij Nederland, Gulpener Bierbrouwerij, Heineken Nederland, Kompaan Dutch Craft Beer Company, Lindeboom Bierbrouwerij , Royal Swinkels Family Brewers, Two Chefs Brewing en Uiltje Brewing Company. Deze brouwerijen zijn samen goed voor ruim 95% van de bierproductie in Nederland.'

Peter van Woensel Kooy

Laatste reacties

ISMI

van shoppers kopers maken

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 20 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events

Partners:

Brand Builders
ChannelUp
Young Perfect

 • MarketingTribune.nl/food-en-retail is het toonaangevende informatieplatform voor en over retail in Nederland. Nieuws, meningen, achtergronden, trends op het gebied van detailhandel en e-commerce? Geen professional in retail kan zonder.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken