Conversatiewaarde met lange adem

  • Food-en-retail
  • 19 mrt 2014 @ 00:01
  • Link
  • Jan Peter van Doorn
    Jan Peter van Doorn

    founding partner
    The Food Agency
  • StrategieFoodWinkelen

Het faillissement van Yummm geeft glashelder aan wat er gebeurt met nieuwe merken in de foodsector. Misschien is het handig eerst even te definiëren wat een merk is. Er zijn vele beschrijvingen te vinden, meestal complex en bestaande uit vijf of meer eigenschappen. Ik kies voor een eenvoudige die al decennia verklaart waarom een merk sterk is of niet. Het zijn slechts drie voorwaarden: een hoge merkbekendheid, constante kwaliteit en overal verkrijgbaar.

De eerste en de laatste heeft veel met marketing te maken. En ja en natuurlijk ook of het product überhaupt goed is en relevant. Hoge bekendheid zorgt ervoor dat de consument het gaat overwegen. Hoge bekendheid is het resultaat van een aanzienlijk reclamebudget, voortdurende pr-campagnes en consumenten die over je praten. De laatste twee zijn sterk afhankelijk van het feit dat je een ‘outstanding’ product hebt met een hoog ‘dat wil ik hebben’ gehalte. De reclamebudgetten van Apple waren in vergelijking met haar concurrenten lager, de conversatiewaarde (de mate waarin over je wordt gesproken) lag voor Apple vele malen hoger. De worstjes van Brandt & Levie hebben dat ook wel een beetje.

‘We gaan voor zes miljoen adverteren, dus je kan het maar beter in huis hebben’
Reclamedruk en conversatiewaarde, de ingrediënten voor het bouwen van een merk. En als het uitoefenen van reclamedruk een beetje buiten je bereik is, dan zal je het moeten hebben van de conversatiewaarde. Ook voor de retail zijn het de voorwaarden om je een plek op het schap te geven. Of te gunnen. “We gaan voor zes miljoen adverteren, dus je kan het maar beter in huis hebben”, is een argument waar de retail best voor open staat. Zeker als je daarnaast ook nog komt met wat advertenties in Allerhande en een paar leuke prijsacties en salespromoties. Een route die maar voor weinigen is weggelegd. Sterker nog, als je deze route niet kan volgen, heb je in de grote retail (AH, Jumbo, Superunie) niet veel te zoeken. Het leidt alleen maar tot teleurstellingen, nadat het euforische moment (“Ik lig bij Albert Heijn”) over is, en de aftocht is in de maak. Want op het schap komen is stap één, maar doorstroming is iets heel anders. Alleen voor hun eigen merken willen retailers nog wel eens wat water bij de wijn doen.

‘Als je geen diepe zakken hebt, heb je een lange adem nodig’
Als je geen diepe zakken hebt, heb je een lange adem nodig. En voor een lange adem, heb je geduld, vertrouwen, doorzettingsvermogen nodig. Om langzaam het merk te bouwen, door het stimuleren van de conversatiewaarde en distributie buiten de grote retail om. Tot het moment dat Albert Heijn bij je op de stoep staat en wil praten. En vervolgens maar een keer ‘nee’ tegen ze zeggen, is waarschijnlijk het verstandigste dat je kan doen.

Jan Peter van Doorn

Jan Peter van Doorn

Laatste reacties

Nieuwsbrief

  • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
  • Inschrijven

Word abonnee en ontvang:

  • ✔ Elke maand MarketingTribune thuis op de mat
  • ✔ Maar liefst €100,- korting op alle MarketingTribune events

MarketingTribune | Vacatures

Dé plek voor een nieuwe stap in je carrière! Ontvang nieuwe relevante vacatures direct in je inbox:

 

Job Alert

MarketingTribune Events

Partners:

Brand Builders
ChannelUp
Young Perfect

  • MarketingTribune.nl/food-en-retail is het toonaangevende informatieplatform voor en over retail in Nederland. Nieuws, meningen, achtergronden, trends op het gebied van detailhandel en e-commerce? Geen professional in retail kan zonder.
  • MarketingTribune: meer over marketing en merken