[audioblog] BMW verkent grenzen audio-entertainment

[audioblog] BMW verkent grenzen audio-entertainment
 • Media
 • 2 nov 2020 @ 09:06
 • Link
 • Marvin Jacobs
  Marvin Jacobs

  Creative Director
  Airborne
 • PodcastAutomotive

Marvin Jacobs is creative director bij audio agency Airborne en ontwikkelt onder meer podcasts in opdracht van organisaties en merken, zoals de BankGiro Loterij en Rituals. Voor MarketingTribune bericht hij maandelijks over de belangrijkste ontwikkelingen binnen het snel groeiend audiodomein - binnen en buiten Nederland.

Inkoop podcastadvertenties steeds eenvoudiger

Het wordt voor mediabedrijven steeds laagdrempeliger om media in te kopen binnen podcasts. Google voegde bijvoorbeeld niet zo lang geleden audio toe aan Ad Manager. Deze week maakte podcastplatform Acast bekend zijn portfolio van ruim 20.000 titels beschikbaar te maken via FreeWheel’s Strata, het systeem dat onder meer veel gebruikt wordt door mediabureaus. Acast is sinds begin dit jaar actief in Nederland. Met de vereenvoudiging van het media-inkoopproces zullen de uitgaven binnen het domein van digital audio nog harder groeien, zo is de verwachting. IAB becijferde recent al dat afgelopen jaar er binnen Nederland een groei van 44 procent was van advertentiebestedingen binnen podcasts en andere vormen van digital audio.

Gesproken woord-audio populairder dan ooit

In de VS wordt 30 procent meer naar audio met gesproken woord geluisterd, dan zes jaar geleden. Dat is één van de belangrijkste conclusies uit het jaarlijkse onderzoek uitgevoerd door Edison Research en NPR, The Spoken Word Audio Report. Dit soort onderzoeken zijn altijd heel interessant voor ‘ons’, omdat het een goede blik vooruit biedt van waar de Nederlandse markt waarschijnlijk heen beweegt. De opmars van de podcast en andere vormen van digitale audio (streaming services, audioboeken) zet onverminderd door, terwijl traditionele radio in hoog tempo luisteraars kwijtraakt. Ook interessant is dat ‘spoken word audio’ door een steeds bredere en meer diverse groep luisteraars wordt gevonden. En nu door de coronamaatregelen het sociale contact minder wordt, lijkt de behoefte aan deze intieme, menselijke vorm van audio alleen maar te groeien.

Spotify maakt muziek beschikbaar voor podcasts

Het gebruik van bestaande muziek in podcasts is lastig. De afhandeling met rechthebbenden is voor de meeste podcastmakers een moeras waarin je niet terecht wil komen. Eigen muziek of rechtenvrije muziek waren tot nu de beste alternatieven. Spotify lanceerde deze maand een nieuwe mogelijkheid: met het aangesloten platform Anchor kunnen makers gesproken woord eenvoudig combineren met muziek. Dat betekent dus dat podcastmakers shows kunnen produceren met een onbeperkte hoeveelheid muziek; de afhandeling van de streams verloopt gewoon via Spotify. Lees meer bij Spotify.

Ook NRC komt met eigen audio-app

En Nederland is weer een audio-app rijker: NRC heeft een app uitgebracht met daarin de eigen podcasts en een gecureerd aanbod van kwalitatieve producties. Vooralsnog is het complete aanbod voor iedereen gratis te beluisteren, maar vanaf 1 januari 2021 zal een deel alleen voor abonnees toegankelijk zijn. Met het ontwikkelen van een eigen audio-app wil NRC tegenwicht bieden aan de groeiende macht van platformen zoals Spotify. En daarin staat de krant niet alleen, zo schreef ik vorige maand al op deze plek.

Nederlandse podcasts genomineerd voor The Lovie Awards

Twee Nederlandse podcastproducties zijn als finalist geëindigd bij The Lovie Awards: The Deca Tapes en De Buitendienst. Met The Lovie Awards wordt het beste digitale werk in Europa bekroond. The Deca Tapes is gemaakt door Lex Noteboom. Deze fictieve podcast vertelt een mysterieus sciencefiction-verhaal in acht delen en was eerder al genomineerd voor een Webby Award. De Buitendienst is gemaakt door Airborne (waar ik aan verbonden ben), in opdracht van ANWB. Deze zesdelige podcast met niets anders dan natuurgeluid werd uitgebracht tijdens de lockdown in het voorjaar van 2020 en brengt luisteraars in contact met de Nederlandse natuur. Meer in het Audioblog van april. Deze maand worden de winnaars bekendgemaakt.

Case van de maand: De Amerikaanse collega’s van Adweek hebben de beste podcasts van 2020 verkozen. De beste branded podcast is Hypnopolis van BMW. Deze sciencefiction-productie speelt zich af in het jaar 2063, wanneer hoofdpersoon Hope Reiser ontwaakt uit een dertig jaar durende kunstmatige slaap die ze als straf kreeg voor het vermoorden van haar echtgenoot. Hope wil bewijzen dat ze onterecht is beschuldigd. Het merk BMW speelt nauwelijks een rol, zoals het hoort in een goede branded podcast. BMW wil met de podcast de grenzen van audio-entertainment verleggen en omschrijft het als ‘cinema for the ears’. En, inderdaad, de productie is van een zeer hoog niveau. In Hypnopolis zitten daarnaast slimme verwijzingen naar het merk. Het sciencefiction-decor waarbinnen het verhaal zich afspeelt, is namelijk gebaseerd op de inzichten van BMW’s futurologen.

En daarmee heeft de productie een intelligente onderlaag met als boodschap dat dit het merk van morgen is. Een terechte winnaar. Luister hier.Abonneer je op de Audioblog-afspeellijst

In deze blog komen veel titels van podcasts voorbij: belangrijke marktontwikkelingen, inspirerende cases en opmerkelijke producties. Je vindt het allemaal in een handige Spotify-afspeellijst, waar je je kosteloos op kunt abonneren.

Headerfoto van Alexandru Acea via Unsplash

Marvin Jacobs

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 20 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events

MarketingTribune | Vacatures

Dé plek voor een nieuwe stap in je carrière! Ontvang nieuwe relevante vacatures direct in je inbox:

 

Job Alert

MarketingTribune Events


 • MarketingTribune.nl/media houdt je dagelijks op de hoogte van het laatste medianieuws, met actualiteiten, trends, achtergronden en opinies over zowel de mediakanalen zelf als de strategieën om als marketeer meer bereik te genereren.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken