Nieuwe startup Cowboys.nl wil meer transparantie vacaturemarkt

Nieuwe startup Cowboys.nl wil meer transparantie vacaturemarkt
 • Online
 • 28 okt 2020 @ 07:00
 • 19383 x gelezen
 • Link
 • Redactie MarketingTribune
  Redactie MarketingTribune

  Redactie
  MarketingTribune
 • HR

Recruitment startup Cowboys.nl opent de aanval op de naar eigen zeggen ondoorzichtige verdienmodellen in de vacaturemarkt. De Amsterdamse startup introduceert als eerste 100% openheid in kosten, verdienmodel en resultaat.

Bij het werven van personeel schakelen organisaties vaak gespecialiseerde recruitment-marketing bureaus in die hen helpen met het plaatsen van advertenties op vacaturesites. Deze bureaus hanteren volgens de startup onbekende marges op mediabudgetten die worden ingezet. Volgens Cowboys.nl leidt dit veelal tot ‘perverse prikkels waarbij adviezen vanuit de bureaus niet altijd in het belang zijn van de klant.’

Cowboys.nl, opgericht door oud-topjudoka Sem Zijlstra, Wouter Aijtink en Lars Wetemans wil meer transparantie in de vacaturemarkt brengen.

Enerzijds door haar verdiensten volledig inzichtelijk te maken doordat Cowboys.nl op basis van op gewerkte uren factureert. Anderzijds door alle data die vrij komen bij het online adverteren van vacatures volledig transparant te maken. Volgens CEO Sem Zijlstra (zie foto boven, uiterst links) ontbreekt het aan transparantie op de markt. Dit komt door de hoge marges die verdiend worden op de doorplaatsingen op vacaturesites , welke kunnen oplopen tot 80% en zitten verscholen in mediabudgetten. Zonder dat de klant daar enig besef van heeft.

‘De recruitment industrie wordt gekscherend wel eens het wilde westen genoemd vanwege de vele cowboys die actief zijn. Cowboys.nl is een knipoog naar die markt en daarbij spelen we in op een bredere behoefte aan meer transparantie in de maatschappij,’ aldus Zijlstra. ‘Ook willen we ons onderscheiden door talent te werven met innovatieve campagnes op nieuwe media. TikTok, podcasts en zelfs de inzet van influencers moeten lastig bereikbaar talent in beweging brengen op de arbeidsmarkt.’

Het is in de recruitmentbusiness heel gebruikelijk dat zij een (onbekend) percentage van het mediabudget pakken. Gemiddeld ongeveer 50%, maar het loopt vaak op tot 80%.

Dat is nogal een statement. Hoe komen jullie tot die conclusie?

Zijlstra: ‘In de recruitmentbranche zijn vele recruitmentmarketingbureaus actief. Zij verrichten allerlei online marketing werkzaamheden voor recruitmentorganisaties en recruitmentafdelingen. Het is daar nog heel gebruikelijk dat zij een (onbekend) percentage van het mediabudget pakken. Gemiddeld ongeveer 50%, maar het loopt vaak op tot 80%. In alle andere industrieën werken marketingbureaus veelal op uurtarief en zitten kosten dus niet verborgen in mediabudgetten. Wij willen een dergelijke transitie ook bewerkstelligen in de recruitment-marketingbranche. Dit zijn wij ook niet anders gewend vanuit mijn andere marketingbureaus (DRIIVN en Boest). Daarnaast pakken recruitmentmarketingbureaus onbekende marges op de inkoopprijs van jobboards die ze niet of nauwelijks doorberekenen aan de eindklant. Of werken dan met niet transparante kickbackfees. Naar mijn inziens is het grootste probleem dat het belang van de klant niet voorop staat in het advies, maar de hoogte van de marges.’

Bovendien is er volgens Zijlstra nog niet veel openheid over de prestaties van vacaturesites. Vaak worden enkel het aantal vacatures gedeeld, maar dit zegt volgens hem eigenlijk niet zoveel.

‘Wij zullen ook data openbaren over websitebezoekers, time on site en dergelijke van vacaturesites om werkgevers meer transparantie te bieden. Ook wordt er door vacaturesites gestrooid met gigantische kortingen, maar die lijken soms willekeurig gedaan te worden, afhankelijk van de dag van het kwartaal en de bekwaamheid van de sales rep. Dit alles willen we ook bespreekbaar maken.’

Corona

Zijlstra en Aijtink, beiden ook eigenaar van eventmarketing bureau Boest zagen hun andere business ernstig krimpen als gevolg van het op slot gaan van de evenementenbranche door COVID-19. Tijd om te rouwen namen ze niet. Samen met de derde partner, Lars Wetemans (medeoprichter van recruitment scale-up en Sprout ‘Startup van het jaar’ Wonderkind) schakelden ze om naar de recruitmentbranche. ‘In tegenstelling tot de markt van vacatureplaatsingen op traditionele vacaturesites, was het in de eventbranche al heel gebruikelijk om transparant te zijn over verdienmodellen. Bovendien kent het werven van talent veel raakvlakken met het werven van bezoekers voor evenementen,’ aldus Zijlstra.

Toekomst

Cowboys.nl mikt voor komend jaar op een miljoen euro omzet.

Corona raakt volgens hen weliswaar ook de arbeidsmarkt, maar in mindere mate dan de evenementenbranche. Daarnaast denken de ondernemers dat Cowboys.nl dermate inspeelt op een bestaande behoefte die nog niet wordt vervuld door andere partijen in de markt.

 

Redactie MarketingTribune

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 20 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events

MarketingTribune Events


 • MarketingTribune.nl/online bericht over de actuele stand van zaken over het online in contact komen met en verleiden van de klant, met specifieke aandacht voor onder meer e-commerce, online advertising en social media.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken