[column] Onzekere tijden voor marketeers en managers

[column] Onzekere tijden voor marketeers en managers
  • Algemeen
  • 14 apr 2025 @ 10:20
  • Link
  • Leo van Sister
    Leo van Sister

    Merkcommissaris
    De Merkcommissarissen®
  • Geen tag

Het jaarlijkse strategie trendsonderzoek 2025 gehouden onder 496 respondenten van bureau Berenschot duidt op de vele al dan niet geopolitieke onzekerheden en groeiende schaarste, welke beiden voor een flinke disruptie kunnen zorgen.

Verder is de opkomst van AI in organisaties niet meer te stuiten. Ook de huidige instabiele overheid bezorgt het management van organisaties extra hoofdbrekens. De onlangs aangekondigde hoge handelstarieven van Trump zaten nog niet in dit onderzoek, maar zullen ongetwijfeld ook voor veel hoofdbrekens zorgen.

Bron: Berenschot

Berenschot: Omgaan met schaarste in geopolitiek onzekere tijden

Jaarlijks geeft het Berenschot Strategie Trendsonderzoek inzicht in de onderwerpen die op de strategische agenda van de directie en het management staan. In een sterk veranderende wereld blijkt schaarste aan personeel en productiemiddelen een veelbesproken thema in de boardroom.

Personeelstekort, een van de belangrijkste hoofdbrekens, zorgt ervoor dat de uitgestippelde strategie niet altijd uitgevoerd kan worden. Het meer inzetten van Artificial Intelligence kan hier deels een oplossing voor leveren. 70% van de ondervraagde organisaties zegt immers meer te gaan investeren in AI.

Sinds Trump aan de macht is en dagelijkse decreten tekent welke veelal ook internationaal gevolgen hebben staat geopolitiek en de gevolgen ervan ook hoog op de agenda.

Geopolitieke spanningen zetten markten op hun kop, herschrijven de spelregels van internationale handel en dwingen bedrijven tot strategische heroverwegingen met betrekking tot de waardeketen. Daarmee vormen ze één van de aanjagers van de schaarste aan (productie)middelen. Geopolitiek wordt dan ook steeds vaker als strategisch onderwerp genoemd: ruim twee op de drie bedrijven ondervindt hinder van deze ontwikkelingen, aldus het Berenschot onderzoek.

Bron: Berenschot

Dag reputatie?

Opvallend in dit onderzoek is dat al sinds een aantal jaren de factor reputatie/imago een lage score heeft in de boardroom. Juist in deze tijden van transparantie en met de talloze (social) media waar in no time alles openbaar wordt gemaakt, is het koesteren, bewaken en stelselmatig voeden van je reputatie/imago een topprioriteit.                                                

Als dat verwaarloosd wordt of in gevaar komt staat meteen de bedrijfsvoering zwaar onder druk. Hier is Tesla een recent voorbeeld welke dankzij het gedrag van CEO Elon Musk zware klappen te verduren kreeg. ABN Amro had het jarenlang vrij moeilijk met hun witwasschandaal. Of Volkswagen wat na vele jaren nog altijd imagoschade ondervindt van de sjoemelsoftware welke destijds gebruikt werd om wetgeving te omzeilen. Volkswagen is een sterk merk, maar toch……

Reputatie is het beeld dat externe stakeholders het brede publiek van een bedrijf of organisatie hebben en kan makkelijk beschadigd raken door incidenten. Organisaties en bedrijven kunnen hun reputatie beschermen door proactief en transparant te handelen. Hier zijn enkele strategieën:

  • Transparante communicatie: Open en eerlijke communicatie voorkomt speculatie en laat zien dat een bedrijf verantwoordelijkheid neemt.
  • Sterk crisismanagement: Een goed voorbereide crisisstrategie helpt om reputatieschade te beperken en snel herstel te bevorderen.
  • Duurzaamheid en ethiek: Consumenten waarderen bedrijven die maatschappelijk verantwoord ondernemen en ethische keuzes maken.
  • Actieve monitoring: Door voortdurend nieuws en sociale media te monitoren, kunnen bedrijven snel reageren op opkomende problemen.
  • Betrokkenheid bij klanten: Directe interactie en responsieve klantenservice versterken het vertrouwen en verbeteren de merkbeleving.

Elon Musk claimt dat zijn Cybertruck bulletproof is; managing imago’s…..

Trend: Klant centraal i.p.v. aandeelhouders?

Getuige dit onderzoek staat de klant niet heel centraal meer, maar eerder het personeel of het groeiende gebrek eraan. Daarnaast zien we in de markt de trend dat met name grote bedrijven en multinationals de aandeelhouders meer centraal stellen en hen hoge dividenden uitkeren. Dat gaat veelal ten koste van klanten en consumenten, welke intussen veel hogere prijzen mogen betalen.

Het is te hopen dat de business- en organisatie scope meer veranderd van winstbejag naar aantoonbare bijdrage aan mens en maatschappij. De samenleving zal dit in toenemende mate beoordelen en de organisaties daar op afrekenen.

De focus komt dankzij de geopolitieke spanningen veel meer op Europa en het binnenland te liggen. Het zijn al met al roerige tijden voor marketeers en managers.

 

Het hele onderzoek lees je hier: strategie-trendsonderzoek-2025pdf

Leo van Sister

Nieuwsbrief

  • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
  • Inschrijven

Word abonnee en ontvang:

  • ✔ Elke maand MarketingTribune thuis op de mat
  • ✔ Maar liefst €100,- korting op alle MarketingTribune events

MarketingTribune | Vacatures

Dé plek voor een nieuwe stap in je carrière! Ontvang nieuwe relevante vacatures direct in je inbox:

 

Job Alert

MarketingTribune Events


  • MarketingTribune.nl: presenteert en duidt het brede palet aan ontwikkelingen in het vakgebied marketing.
  • MarketingTribune: meer over marketing en merken