[onderzoek] 30 procent van restaurants kookt anders door kokgebrek
![[onderzoek] 30 procent van restaurants kookt anders door kokgebrek](/food-en-retail/nieuws/2019/07/30-procent-van-restaurants-kookt-anders-door-kokgebrek/kok-chef-conor-samuel-unsplash-nw-juist.jpg)
- Food-en-retail
- 22 jul 2019 @ 11:30
- 11312 x gelezen
- Link
-
Peter van Woensel Kooy
senior redacteur, merk-expert
MarketingTribune - FoodPersonaliaProductMarketing
- 22 jul 2019 @ 11:30
- 11312 x gelezen
- Peter van Woensel Kooy
De war on talent slaat intussen ook toe in de horeca. 23 procent van de restaurants heeft de bedrijfsvoering aangepast door het gebrek aan koks en maar liefst 30 procent kookt anders dan voorheen.
Uit onderzoek van het Kokspanel en Misset Horeca (n=509) blijkt dat 53 procent van de respondentenhet kokstekort merkbaar vindt in het horecabedrijf. 47 procent ondervindt geen hinder. In de cateringtak is het tekort minder merkbaar dan in de horeca met 42 procent tegen 59 procent. De volgende VIER belangrijkste vragen werden gesteld, met daarbij de antwoorden:
1. Heb je je bedrijfsvoering aangepast door het kokstekort?
Ja: 23 procent
Nee: 77 procent
2. Wat heb je aangepast?
Minder dagen open: 30 procent
Andere openingstijden (dicht met lunch bijvoorbeeld): 15 procent
Tijdelijke inhuur van personeel: 36 procent
Uitbesteden van taken (mice en place, administratie, social media): 15 procent
Anders (zoals aanpassingen in apparatuur en menu, aangepaste bereidingswijze (meer sous vide bijvoorbeeld): 18 procent
3. Kook je anders door het kokstekort?
Ja: 30 procent
Nee: 70 procent
Dat de slinkende P van Personeel een dermate grote invloed heeft op de P van Product, vinden wij vanuit de marketingoptiek de meest opmerkelijke insight uit dit onderzoek. Maar welke invloed heeft deze dan? Wat is er veranderd door de respondenten?
4. Wat heb je veranderd?
Meer convenience/half fabricaten: 60 procent
Minder gerechten: 28 procent
Minder handelingen per gerecht: 49 procent
Outsourcen van bepaalde taken of recepturen: 11 procent
(PvWK, bronnen: onderzoek Kokspanel en MH)
foto: Conor Samuel / Unsplash
-
Peter van Woensel Kooy
- Werkt bij: MarketingTribune
- Functie: senior redacteur, merk-expert
- Website:http://nl.linkedin.com/in/petervanwoenselkooy
- Profiel »
- horeca
- personeel
- convenience
- gerecht
- war on talent
- keuken
- restaurant
- marketing
- handelingen
- food
- respondenten
- product
- marketingoptiek
- aanbod
- kok
- half fabricaten
- Outsourcen
- innovatie
- taken
Laatste reacties
Nieuwsbrief
- Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
- Inschrijven
Meest gelezen
- Nieuws[poll] Plus Kerstcommercial...17388x
- NieuwsPlus Kerstfilm in teken van...13680x
- NieuwsLidl biedt met Kerst luxe voor...13242x
- NieuwsConny Braams opvolger Keith Weed...13235x
- Nieuws[video] W+K Amsterdam scoort met...12826x
- NieuwsStatement CBL over plan Farmers...12603x
Word abonnee en ontvang:
- ✔ 22 keer per jaar MarketingTribune Magazine
- ✔ Korting tot wel €100,- op events
- ✔ Gratis tablet versie
Laatste Nieuws
- Plus verzorgt op Kerstavond het... 13-12-2019
- JONGERENICONEN 2020 - dare care share12-12-2019
- De Ruiter benoemd als commercieel... 12-12-2019
- Hornbach deelt kerstbomen uit11-12-2019
- Oudejaarsmarketing Staatsloterij nu... 11-12-2019
- Febo bundelt krachten met Deliveroo11-12-2019
MarketingTribune Events
- 6feb 2020
Branded Content Event
- 13feb 2020
Data Driven Commerce Event
- 26mrt 2020
Shopping Awards 2020