Lowlander lanceert kookboek om je kerstboom op te eten en te drinken
- Food-en-retail
- 19 okt 2022 @ 09:17
- Link
-
Peter van Woensel Kooy
senior redacteur, merk-expert
MarketingTribune - FoodWinkelen
- 19 okt 2022 @ 09:17
- Peter van Woensel Kooy
In Scandinavië wordt al lang gekookt met sparrennaalden als waardevol botanisch ingrediënt. Met dit boek deelt biermerk Lowlander meer dan 20 vegetarische recepten om je kerstboom op te eten en te drinken.
Zo nemen de beroemde chef Joris Bijdendijk en worstenexpert Samuel Levie elk een dennenrecept voor hun rekening.
Van basisrecepten als sparrennaaldenboter en -jam tot feestelijke voor- en hoofdgerechten, zoete desserts en de lekkerste drankjes. Geniet van geroosterde biet met aardpeer en beurre-boom, of proef knolselderijsteaks Wellington met sparrennaalden-hollandaisesaus. Van spritsen tot scroppino; je kerstboom smaakte nog nooit zo lekker! Met handige tips over welke kerstbomen eetbaar zijn en hoe je de sparrennaalden kunt plukken en voorbereiden voor gebruik in de recepten.
Het kookboek ‘Eet & drink je kerstboom’ is volgens de schrijvers het perfecte cadeau voor de feestdagen en vanaf nu verkrijgbaar bij onder andere De Bijenkorf, geselecteerde retailers en de webshop van Lowlander.
Het probleem van kerstbomen
Per jaar halen zo’n 3 miljoen echte bomen in Nederland de kerstsfeer in huis. Het merendeel belandt na de jaarwisseling in de versnipperaar, langs de weg of in een vreugdevuur. En dat terwijl de gemiddelde levensduur van een boom tot wel 400 jaar is en gemiddeld 22 ton aan koolstofdioxide (CO2) opneemt.
Om meer bewustwording omtrent dit probleem te creëren, wil Lowlander iedereen – bierdrinker of niet – door middel van dit kookboek laten ervaren wat voor smaak er in dit zogenaamde ‘afval’ zit. Chief Botanical Officer Frederik Kampman: 'Ik zie in kerstbomen een waardevol botanisch ingrediënt met een smaakvol en fris karakter van citrustonen, waar je bij uitstek mee kunt koken. Zo haal je, terwijl je geniet van heerlijke gerechten, nog meer uit je kerstboom. Als botanisch brouwer zijn we continu op zoek naar manieren om in de juiste balans samen te werken met de natuur, zonder te veel te nemen en waar mogelijk ook weer terug te geven.'
Om zo lang mogelijk van de natuur te kunnen genieten, heeft Lowlander de ambitie om in 2030 ‘Nature Positive’ te worden. Verspilling tegengaan is een van de pijlers waar het biermerk zich op richt om dat doel te behalen.
Winter I.P.A. – een bier dat kerstbomen bevat
Het is niet de eerste keer dat Lowlander aanmoedigt om iets te doen met natuurlijke reststromen. Zo is er de 0.00% Wit gebrouwen met overgebleven citrusschillen uit de horeca, de Pumpkin Weizen gebrouwen van geredde pompoenen, en lanceerden ze eerder dit jaar de meest duurzame gin ter wereld, de Lowlander gin. In 2019 was er de lancering van de Winter I.P.A., een bier gebrouwen met teruggewonnen sparrennaalden afkomstig van kerstbomen. Lowlander zamelt sindsdien ieder jaar zo veel mogelijk afgedankte kerstbomen in, haalt zorgvuldig de naalden van de takken en conserveert het smaakvolle karakter. Het naaldenextract vormt samen met de jeneverbes een licht en verfrissend bier voor koude winterdagen dat goed samengaat met bijvoorbeeld geroosterde groenten. Een natuurpositief bier met de heerlijke smaak van kerst, dat dit jaar opnieuw verkrijgbaar is in een 5% alcohol variant én voor het eerst in een non-alcoholische variant.
Het kerstboombier doet de redactie ver weg denken aan een glaasje ijskoude retsina hars-wijn in Griekenland, destijds gedronken op Interrail door de archipel. Maar dan nu met een koolzuurrijke, verdiepte Lowlander- en kerstmis-touch. Circulair, Scandinavisch en fascinerend!
(PvWK)
Eet & drink je kerstboom
'Meer dan 20 heerlijke vega recepten om te koken met sparrennaalden van je kerstboom'
Auteur: Lowlander Botanical Beers
ISBN 9789083278902
€17,50
Typering Lowlander Winter I.P.A.:
- Gebrouwen met sparrennaalden van ingezamelde kerstbomen en jeneverbes
- Fris en fruitige aroma met de smaak van de winter
- 5% alcohol en nu ook in een non-alcoholische variant
- Is veganistisch en haalt meer uit je afgedankte kerstboom
Over Lowlander Botanical Beers
'Lowlander Botanical Beers staat bekend om hun natuurlijk lekkere bieren, gebrouwen met kruiden, specerijen en vers fruit, ofwel botanicals. Elk van de botanisch gebrouwen bieren heeft een uniek verhaal en unieke smaak. Lowlanders Chief Botanical Officer Frederik Kampman werkte jaren in brouwerijen en gin- en jenever distilleerderijen, zowel in Nederland als over de grens. “Toen ik terecht kwam in de wereld van distilleren werd ik gegrepen door de vele kruiden en specerijen die werden gebruikt. Als bierliefhebber maakte me dat nieuwsgierig naar wat deze botanicals aan bier zouden kunnen toevoegen”. En zo ontstond het idee voor Lowlander. Tegelijkertijd is Lowlander zich ervan bewust dat we de schoonheid en de voordelen van de natuur nooit als vanzelfsprekend mogen beschouwen. Als trots lid van 1% For the Planet heeft Lowlander de ambitie om in 2030 volledig Nature Positive te zijn. Lowlanders botanisch gebrouwen assortiment bestaat uit de White Ale, Floral Ale, Indonesian Pale Ale, de klimaatpositieve Cool Earth Lager, een zomerse Tropical Ale, Organic Blonde Ale, Pumpkin Weizen en de Winter I.P.A. Het low & no assortiment van Lowlander bestaat uit een laag-alcoholisch bier Ginger & Lime Leaf van 2,5%, en de non-alcoholische bieren 0.00% Wit, 0.3% I.P.A., 0.3% Organic Blonde Ale, 0.3% Cool Earth Lager en 0.3% Tropical Ale. Daarnaast heeft Lowlander recentelijk ‘s werelds eerste natuur positieve gin aan haar assortiment toegevoegd. Meer informatie over Lowlander staat hier.'
(bron: Lowlander)
-
Peter van Woensel Kooy
- Werkt bij: MarketingTribune
- Functie: senior redacteur, merk-expert
- Website:http://nl.linkedin.com/in/petervanwoenselkooy
- Profiel »
- met chefs
- op eten
- 0.00% Wit
- hars
- Joris Bijdendijk
- kerstboom
- Samuel Levie
- Lowlander
- wijn
- bierbrouwer
- ijskoud
- recepten
- bier
- retsina
- Interrail
- Pumpkin Weizen
- Winter I.P.A.
- Lowlanders
- botanisch
Laatste reacties
Nieuwsbrief
- Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
- Inschrijven
Meest gelezen
- Rivièra Maison tot verrassing woonbranche failliet
- Nieuwe commerciële strategie Jumbo werpt eerste vruchten af
- [column] Gymshark werd way of life met ijzersterk merkrk
- Veggies First: van bijgerecht naar craving
- Wibra groeit stevig door met recordomzet en internationale...
- Sea Water en Flink brengen verkoeling op straat
Word abonnee en ontvang:
- ✔ Elke maand MarketingTribune thuis op de mat
- ✔ Maar liefst €100,- korting op alle MarketingTribune events
Laatste Nieuws
- Shein krijgt 40 miljoen boete voor... 07-07-2025
- Sea Water en Flink brengen... 04-07-2025
- Wibra groeit stevig door met... 04-07-2025
- Nieuwe commerciële strategie Jumbo... 03-07-2025
- Albert Heijn en franchisenemers... 02-07-2025
- Holie's introduceert de Sugar-Score02-07-2025
MarketingTribune Events
- 2okt 2025
CustomerFirst Congres
- 2okt 2025
CrossBorder Event
De nieuwste selectie whitepapers
- Zo speel je deze zomer in op de trends die jouw markt in 2025 domineren
- Los email feedback geautomatiseerd op en verhoog klanttevredenheid met AI
- Level up your marketing strategy with gamification
- Zo start je met reclame: zet in vijf stappen een effectieve campagne op
- Dè CMS gids voor marketeers