Foodverpakkingen - van Small naar XXL en weer terug?

  • Food-en-retail
  • 17 feb 2015 @ 00:01
  • Link
  • Huib Burggraaf
    Huib Burggraaf

    VerpakkingXpert
    Van der Windt Verpakking BV
  • Packaging designFood

Werden vroeger flessen frisdrank verkocht van maximaal 750 milliliter, tegenwoordig is de standaard fles twee keer zo groot. Ook de inhoud van de chipszakken is door de jaren heen bijna verdubbeld. Maar grootverpakkingen staan op dit moment ter discussie. Obesitas, het milieu en mensen met een kleinere portemonnee… verpakkingen moeten weer kleiner. Of toch niet?

De gedachte ‘hoe groter, hoe beter, want voordeliger’ is inmiddels achterhaald. Diverse onderzoeken tonen aan dat de consumptie toeneemt, naarmate de verpakking groter is. Zo voordelig is zo’n grote verpakking dus blijkbaar niet, met als bijkomend gevolg: meer mensen met obesitas. Gezondheidsorganisaties en instellingen pleiten dan ook voor kleinere verpakkingen. De meest voor de hand liggende oplossing, maar in hoeverre is dit interessant voor de verkopende partijen? Grootverpakkingen worden door veel bedrijven ingezet als concurrentiemiddel (lees: winstpakker, HB).

Crisis
Dan is er nog de economische crisis. Steeds meer mensen leven onder de armoedegrens en consumenten hebben minder te besteden. Verschillende voedselproducenten spelen hierop in door kleinere verpakkingen te leveren. Terugkomend op mijn eerdere opmerking: Zijn grootverpakkingen als winstpakker voor de verkopende partij dan misschien toch verleden tijd? Consumenten betalen meer voor minder, maar het blijkt dat mensen met een kleine portemonnee vooral nadenken over het risico dat zij producten moeten weggooien. In Amerika heeft de overstap naar kleinere verpakkingen voor grote merkfabrikanten in ieder geval goed uitgepakt. *

Milieu
Een andere discussie richt zich op verpakkingen versus milieu. In de strijd tegen (voedsel)verspilling neemt de vraag naar kleine portieverpakkingen toe. Anderzijds kan een grootverpakking - hoe tegenstrijdig dit misschien ook klinkt - bijdragen aan de reductie van verpakkingsafval. Waar doen we nu goed aan?

Tegenstrijdig
Mijn bevindingen met betrekking tot de discussie groot versus klein zijn nogal tegenstrijdig. Ik denk ook dat we ons niet moeten richten op kleinere verpakkingen, maar op slimmere verpakkingen. Minder materiaalgebruik, maar met behoud van de eigenschappen van de verpakking. Hergebruik of wat denk je van verpakkingen waarin geen resten achterblijven? Neem bijvoorbeeld pakken vla of yoghurt. Hier blijft vaak nog een restje achter in het pak. Met veel getob krijg je dit er pas uit. Het juiste design, het juiste materiaal… het is tijd voor slim verpakken.

Ken jij voorbeelden van slimme verpakkingen die bijdragen aan de strijd tegen overconsumptie, voedselverspilling of verpakkingsafval?










Huib Burggraaf
VerpakkingsXpert

* Bron: foodlog.nl


Huib Burggraaf

Laatste reacties

Nieuwsbrief

  • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
  • Inschrijven

Word abonnee en ontvang:

  • ✔ Elke maand MarketingTribune thuis op de mat
  • ✔ Maar liefst €100,- korting op alle MarketingTribune events

MarketingTribune | Vacatures

Dé plek voor een nieuwe stap in je carrière! Ontvang nieuwe relevante vacatures direct in je inbox:

 

Job Alert

MarketingTribune Events

Partners:

Brand Builders
ChannelUp
Young Perfect

  • MarketingTribune.nl/food-en-retail is het toonaangevende informatieplatform voor en over retail in Nederland. Nieuws, meningen, achtergronden, trends op het gebied van detailhandel en e-commerce? Geen professional in retail kan zonder.
  • MarketingTribune: meer over marketing en merken