Janssen (DDMA): 'De klappen zijn fors, maar er zijn ook lichtpuntjes'

Janssen (DDMA): 'De klappen zijn fors, maar er zijn ook lichtpuntjes'
 • Online
 • 9 jun 2020 @ 09:43
 • 11880 x gelezen
 • Link
 • Nanny Kuilboer
  Nanny Kuilboer

  redactie MarketingTribune
  BBP Media - MarketingTribune
 • Onderzoek

44% van de organisaties in de Nederlandse datadriven marketingsector heeft de omzet sinds het begin van de coronacrisis zien dalen, bij 41% is de omzet gelijk gebleven. Dat blijkt uit de DDMA Barometer, waarvoor 70 leden van branchevereniging DDMA zijn ondervraagd.

63% verwacht dat data een nog grotere rol gaat spelen in marketingactiviteiten. 89% ziet dat de coronacrisis organisaties dwingt om versneld te digitaliseren.

Digitale transitie gaat razendsnel

De coronacrisis brengt digitale transities in stroomversnelling, zo stelt maar liefst 89% van de ondervraagde organisaties. Data gaat door de crisis een nog grotere rol spelen in marketingactiviteiten volgens 63% van de ondervraagden. Meer dan de helft van de bedrijven (53%) verwacht dat consumenten deze versnelde transitie moeiteloos kunnen bijbenen. Privacy en gegevensbescherming blijven voor een ruime meerderheid van de organisaties belangrijke onderwerpen: 69% zegt dat de crisis dan ook geen aanleiding vormt om minder kritisch te kijken naar privacy, 16% geeft aan hier nu wel wat minder aandacht voor te hebben.

Financiële gevolgen

Meer dan 80% van de organisaties in de Nederlandse datadriven marketingsector verwacht negatieve economische gevolgen van de coronacrisis. 60% van de respondenten verwacht daarbij dat de omzet de komende drie maanden gaat dalen. Wat dit betekent voor de eigen overlevingskansen op lange termijn, is voor een grote groep (41%) lastig in te schatten. Een derde kan in elk geval zeker financieel nog meer dan 12 maanden vooruit. Bij bijna de helft van de organisaties (49%) zijn de marketingbudgetten vooralsnog gelijk gebleven, 42% geeft aan dat de budgetten zijn gedaald. Investeringen in marketing en service gaan bij 41% van de organisaties gewoon door volgens plan, terwijl 44% de investeringen juist uitstelt.

Toekomstbestendig

Diana Janssen, directeur DDMA: ‘Met de DDMA Barometer hebben we onderzocht hoe onze leden er na drie maanden coronacrisis voor staan. De klappen zijn fors, maar er zijn ook lichtpuntjes. Veel organisaties hebben geleerd van de vorige crisis en houden hun marketingbudgetten nu op peil.

Veel organisaties hebben geleerd van de vorige crisis en houden hun marketingbudgetten nu op peil

Een aantal organisaties haalt geplande investeringen zelfs naar voren. De versnelde digitale adoptie en de verder groeiende rol van data in marketing tonen bovendien ook het toekomstbestendige karakter van onze sector. Voor DDMA zijn de inzichten uit dit onderzoek heel belangrijk om onze leden zo goed mogelijk te kunnen helpen. Op het gebied van kennisdeling, maar ook in de gesprekken die we voeren in Den Haag en Brussel.’

 

Nanny Kuilboer

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 20 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events

 • MarketingTribune.nl/online bericht over de actuele stand van zaken over het online in contact komen met en verleiden van de klant, met specifieke aandacht voor onder meer e-commerce, online advertising en social media.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken