Nieuwe zorg en zorgberoepen in 2030 (filmpje!)

Nieuwe zorg en zorgberoepen in 2030 (filmpje!)
 • Algemeen
 • 17 apr 2015 @ 15:00
 • Link
 • Redactie Zorgmarketing
  Redactie Zorgmarketing

  Redactie
  MarketingTribune
 • ZelfzorgInnovatieOnderzoek

De gezondheidszorg is in de toekomst gericht op het bevorderen en herstellen van het zelfstandig functioneren van mensen in hun eigen leefomgeving. De eigen regie en veerkracht van mensen staan hierbij centraal. Dat heeft gevolgen voor professionals in de gezondheidszorg. Dat staat in een nieuw advies dat onlangs is uitgebracht aan de minister van volksgezondheid.

Niet de ziekte staat centraal maar het functioneren - dat is de nieuwe visie voor de zorg. Dat staat in het advies 'Naar nieuwe zorg en zorgberoepen: de contouren' van de Commissie Innovatie Zorgberoepen & Opleidingen, dat onlangs is uitgebracht aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Naar Nieuwe Zorgberoepen 2030 geeft een indruk van de noodzakelijke en mogelijke veranderingen in de zorg, en in het bijzonder van de zorgberoepen.

Samenwerken in teams
Iedere toekomstige zorgprofessional beschikt - naast vakkennis - over een aantal generalistische bekwaamheden die bijdragen aan het bevorderen en het herstellen van het functioneren. Professionals zullen samenwerken in teams die met elkaar beschikken over alle bekwaamheden die nodig zijn. De teams kunnen wisselend van samenstelling zijn, afhankelijk van wat op dat moment nodig is aan zorg.

Zorg in 2030: het ABCD-model
Leidend voor de nieuwe zorg en zorgberoepen is de zorgvraag in 2030: welke zorg is dan nodig en wat voor zorgprofessionals passen daarbij? In vier regio’s - de zogenaamde broedplaatsen Friesland, Amsterdam/Amstelveen, Rotterdam en Heerlen - heeft TNO de verwachte zorgvraag in 2030 in kaart gebracht. Met betrokkenen uit die broedplaatsen is vervolgens besproken welke zorg er dan nodig is en waar die plaats moet vinden. Dat resulteerde in een dynamisch model (het ABCD-model) van de toekomstige Nederlandse gezondheidszorg, met vier zorggebieden: voorzorg (A), gemeenschapszorg (B), laagcomplexe en complexe zorg (C) en hoogcomplexe zorg (D). De visie van de commissie en het ontwikkelde ABCD-model worden breed ondersteund door vele betrokkenen die via focusgroepen en denktanks zijn geraadpleegd.

Zorgarrangementen door multidisciplinaire teams
In 2030 hebben mensen steeds vaker verschillende aandoeningen en problemen en bewegen ze zich in meerdere zorggebieden, stelt het adviesrapport. Om hierbij aan te sluiten worden zorgarrangementen uitgevoerd door multidisciplinaire teams. In een team zijn alle bekwaamheden samengebracht om de zorg te bieden die nodig is. De teams worden samengesteld op basis van de zorgvraag en kunnen dus wisselen van samenstelling of locatie. De burger maakt deel uit van het team en voert zelf de regie over de zorg, zo nodig ondersteund door de teamregisseur. Hij beheert zijn eigen persoonlijk leef- en ontwikkeldossier. Er zullen momenten of omstandigheden zijn dat mensen professionele zorg nodig hebben of geen eigen regie kunnen voeren. In die situaties is de benodigde zorg en ondersteuning beschikbaar, aldus het rapport.

In onderstaand filmpje worden de plannen toegelicht.Redactie Zorgmarketing

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events

Whitepapers


 • MarketingTribune.nl: presenteert en duidt het brede palet aan ontwikkelingen in het vakgebied marketing.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken