ADE-baas Richard Zijlma: ‘Artiesten promoten het event al vanuit zichzelf'

ADE-baas Richard Zijlma: ‘Artiesten promoten het event al vanuit zichzelf'
 • Algemeen
 • 18 okt 2017 @ 13:12
 • 11926 x gelezen
 • Link
 • Lucas Boon
  Lucas Boon

  redacteur
  BBP Media - MarketingTribune
 • InterviewEvenement

Richard Zijlma (sinds 2000 directeur van Amsterdam Dance Event) is een lastig te bereiken man, zeker op de dag dat ADE nog maar net is losgebarsten. Toch hangt hij na veel aandringen dan eindelijk aan de telefoon met de MT-redactie. Wel op een lastig moment, ik was net onze dagelijkse nieuwsbrief aan het bouwen. Of ik Zijlma over tien minuten mocht terugbellen. 'Wat denk je zelf?'

Duidelijk: Zijlma heeft het druk. Op het moment dat ik hem spreek staat hij in de foyer van het DeLaMar Theater, even ‘pauze’ tijdens een van de 400 conferenties die deze week plaatsvinden. Eerste dag ADE 2017, hoe is zijn gevoel op dit moment? Zijlma: ‘Supergoed. Zonnetje erbij, kan niet beter eigenlijk.’

Wat is de grootste verandering ten opzichte van vorig jaar?
De grootste verandering zijn de locaties die er dit jaar bij zijn gekomen, voor de conferenties. We zijn dit jaar verhuisd naar het DeLaMar, de Stadsschouwburg en de Melkweg.

En wat is er veranderd voor wat betreft de marketingaanpak van het event?
Die verandering is er eigenlijk niet echt. We hebben al jaren de marketingaanpak van ‘less is more’. Dat komt om het simpele feit dat we gewoon een sterk merk zijn. Wel focussen we in onze marketing veel op beeld. Het is dus de bedoeling dat als men aan de kleuren zwart en geel denkt, aan ADE moet denken.

Werkt ADE samen met een bureau?
Nee, we doen alles zelf. We hebben welgeteld één echte marketingmedewerker: Thomas Spronk.

Werkt ADE samen met merken?
In eerste instantie werken we samen met – hoe wij dat noemen – partners. Dus dat zijn de locaties, evenementenorganisaties en natuurlijk de artiesten… Die laatste groep promoten ADE veel, bijvoorbeeld door het posten op hun social media kanalen.

Spreken jullie dat van te voren ook met die artiesten af?
Dat deden we in het verleden wel, maar de laatste jaren gaat dat behoorlijk vanzelf. Het is niet meer nodig, de artiesten willen vanuit zichzelf graag laten zien dat ze erbij zijn.

Maar natuurlijk werkt ADE ook echt samen met brands. Kun je een voorbeeld geven van een samenwerking waar je trots op bent?
Dan kies is Absolut Vodka. Tevens partner van ADE Green. Absolut heeft een campagne gemaakt rondom het thema ‘diversiteit’. Een thema dat ADE ook uitdraagt; de dance-scene is immers inmiddels echt onderdeel geworden van de samenleving.

Daarnaast hebben we samenwerkingen met social partners. Facebook bijvoorbeeld jaagt onze content wereldwijd aan, dat bereik gaat over de 100 miljoen. Ook werken we met partijen als Spotify, YouTube en natuurlijk Snapchat, om de echt jonge(re) doelgroep (nog) beter te bereiken.

Lucas Boon

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 22 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events
 • ✔ Gratis tablet versie

 • MarketingTribune.nl: presenteert en duidt het brede palet aan ontwikkelingen in het vakgebied marketing.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken