Onderzoek: 'Helft Nederlanders vindt Pride te pikant'

Onderzoek: 'Helft Nederlanders vindt Pride te pikant'
 • Algemeen
 • 31 jul 2023 @ 09:08
 • Link
 • Nanny Kuilboer
  Nanny Kuilboer

  redactie MarketingTribune
  BBP Media - MarketingTribune
 • EvenementMaatschappijOnderzoek

‘Gewaagd’ is het oordeel van de helft van volwassen Nederland als hen wordt gevraagd naar hun mening over Pride Amsterdam; alleen de Kamasutra-beurs wordt als een nóg gedurfder evenement gezien. De sympathie voor het event is wel iets toegenomen, blijkt uit het Evenementen Merkenonderzoek van Hendrik Beerda Brand Consultancy.

Merkadviseur Hendrik Beerda: ‘De meesten hebben tijdens de botenparade gewoon hun kleren áán, maar na 27 jaar Pride Amsterdam heeft een groot deel van de Nederlanders nog steeds een vertekend beeld van de Pride. Het zou er extreem en ruig aan toe gaan, is de perceptie. De viering van de inclusiviteit blijft daarom hard nodig. Hopelijk lukt het de organisatie om vooral nieuwe bezoekers te verleiden naar de hoofdstad te komen, zodat zij in levenden lijve zien wat Pride Amsterdam te bieden heeft. Zeker wanneer zij het zesdaagse programma ontdekken, naast het grote feest van de Canal Pride op zaterdag, is de kans groot dat zij positiever gaan denken over het evenement.’

Sympathie gegroeid in de afgelopen jaren
Beerda: ‘Na de verbreding van het evenement naar de hele LHBTIQ+-gemeenschap in 2017 en de naamswijziging van Gay Pride naar Pride Amsterdam is de sympathie stapsgewijs iets toegenomen. Het evenement staat nu qua sympathie 31e op de ranglijst van 50 nationale evenementen. Voor de koerswijziging nam de Gay Pride de 36e positie in op deze lijst. Als gevraagd wordt naar de kwaliteit van het programma belandt de Pride echter nog steeds op de laatste plaats. Buiten de regio Amsterdam weet men simpelweg nauwelijks iets van het programma. Pride Amsterdam is voor het brede publiek toch iets wat ze van tv kennen en daar komt de botenparade in beeld. De andere 300 activiteiten zijn onbekend. Onder de inwoners van de regio Amsterdam bestaat een veel warmer en completer beeld van het evenement. Grote kans dat zij het evenement van dichtbij al eens hebben gezien.’

Evenementen Merkenonderzoek

Het Evenementen Merkenonderzoek monitort sinds 2016 alle Nederlandse evenementen. Inmiddels zijn 53.500 respondenten online ondervraagd over de reputatie en groeipotentie van de consumentenbeurzen, festivals, sportevenementen en stadsfestijnen.

Het onderzoek wordt in eigen beheer uitgevoerd en heeft dus geen opdrachtgever of andere belanghebbende.

Het onderzoek is met de Universiteit van Amsterdam ontwikkeld.
Voor het onderzoek zijn de respondenten in twee fasen ondervraagd. Eerst is de spontane bekendheid van de duizenden Nederlandse evenementen onderzocht. Daarna is voor de 50 spontaan bekendste evenementen in detail navraag gedaan naar de merkkracht en het imago. Elk merk is op 40 factoren onderzocht: spontane bekendheid, merkkracht (= geholpen naamsbekendheid, waardering en binding), merkpersoonlijkheid (16 factoren), merkprestatie (17 factoren), bezoekintentie en groeiverwachting.

Nanny Kuilboer

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 20 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events

MarketingTribune | Vacatures

Dé plek voor een nieuwe stap in je carrière! Ontvang nieuwe relevante vacatures direct in je inbox:

 

Job Alert


 • MarketingTribune.nl: presenteert en duidt het brede palet aan ontwikkelingen in het vakgebied marketing.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken