Halal fotograaf Marwan Magroun benoemd tot Fotograaf des Vaderlands

Halal fotograaf Marwan Magroun benoemd tot Fotograaf des Vaderlands
 • Bureaus
 • 18 nov 2022 @ 12:59
 • Link
 • Peter van Woensel Kooy
  Peter van Woensel Kooy

  senior redacteur, merk-expert
  MarketingTribune
 • AwardsCreatie

Fotograaf Marwan Magroun uit de stal van agentschap Halal is verkozen tot Fotograaf des Vaderlands voor de jaren 2022-2024. Hij zal de komende twee jaar vanuit Nederland als 'ambassadeur voor de fotografie' optreden.

Marwan is de zesde Fotograaf des Vaderlands en volgt Jan Dirk van der Burg op, die het ambt vier jaar vervulde.

'Ik ben vereerd de komende twee jaar Fotograaf des Vaderlands te zijn en dat ik beelden mag toevoegen aan het huidige beeldlandschap. Van ons, de Nederlanders, hoe we naar elkaar kijken en wat we denken te zien. Ik vind het belangrijk hier mijn steentje aan bij te dragen. Alleen door een gevarieerde wereld te tonen kan het beeld van anderen worden genuanceerd. Ook ben ik van mening dat de beelden alleen oprecht zijn als ze van binnenuit worden verteld - door de personen in beeld, maar evengoed door de maker. Ik ben dan ook zeer vereerd dat ik deze twee jaar de verteller en verbeelder van het vaderland mag zijn', aldus Magroun.

Fotograaf des Vaderlands
Om voor de selectie van de Fotograaf des Vaderlands in aanmerking te komen is een oproep gedaan aan de leden van Platform Fotografie Nederland, een samenwerkingsverband van negen fotografie-presenterende instellingen. Deze oproep is verspreid over het land, waar op gereageerd kon worden. Op basis van deze namen is een longlist samengesteld. De uiteindelijke keuze is gemaakt door een commissie bestaande uit Wilfried de Jong (theater- en televisiemaker met een grote passie voor fotografie) en curatoren van het Nederlands Fotomuseum, Frits Gierstberg en Guinevere Ras:

'Marwan Magroun heeft in zijn fotografische en filmische werk laten zien dat hij belangrijke en soms gevoelige maatschappelijke onderwerpen op een even integere als verrassende wijze weet te verbeelden. Terwijl hij ons inspireert, ontroert en uitdaagt, doorbreekt hij uiteenlopende visuele clichés. We zijn verheugd dat Marwan de taak van Fotograaf des Vaderlands voor de komende periode op zich heeft willen nemen en kijken erg uit naar de resultaten.'

Gijs Determeijer, oprichter fotografieagentschap van Halal vertelt MarketingTribune blij: 'Ten eerste, ik ben gewoon ontzettend trots op Marwan! Het is niet niks om als autodidact dit podium te bestijgen. Marwan heeft met zijn veelbekroonde project Life of Fathers laten zien dat hij erin geslaagd is de heersende opvatting over de afwezige vader met migratieachtergrond uit te dagen, door er een ander beeld naast te zetten. Op dit moment zijn wij met Marwan bezig met een documentaire over masculiniteit. Ik hoop dat het onderzoek en de beelden die hij gaat creëren in zijn rol als Fotograaf des Vaderlands en het onderzoek voor de documentaire elkaar gaan versterken. Hoe dan ook, maak je borst nat voor een geheel nieuwe blik op Nederlandse cultuur. Ongetwijfeld gaat zijn werk ons aller blik verbreden.' Bekijk de film op Marwan hieronder.
(PvWK)

Over Marwan Magroun
'Marwan Magroun is een meermaals bekroonde Nederlands-Tunesische commerciële en documentaire fotograaf en regisseur bij HALAL Amsterdam. Zijn werk richt zich op het herdefiniëren van de hedendaagse beeldcultuur. Magroun streeft ernaar om het toegankelijker en inclusiever te maken door gebruik te maken van de kunst van het vertellen van verhalen. Hij beschouwt dit als een noodzakelijke aanvulling op ons collectieve geheugen waarin empowerment van mensen een belangrijke uitkomst is. Zijn biculturele achtergrond geeft hem diverse perspectieven op maatschappelijke thema's als identiteitsontwikkeling en representatie. De grootstedelijke context is zijn speeltuin met interesses ondergedompeld in straatcultuur, muziek, mode, design en stedelijke architectuur. "I see the bigger picture, I put ‘em all in my frame", zegt Marwan Magroun zelf. Magroun bouwde in korte tijd een respectvolle naam op op het gebied van de Nederlandse fotografie. Zijn transmediale project The Life of Fathers won verschillende prijzen, waaronder de Zilveren Camera 2020, Paul Peters Photo Award en SO Award 2021. Zijn documentaire werd geselecteerd voor het International Film Festival in Rotterdam en vertoond op de Nederlandse televisie. In 2021 maakte Magroun een persoonlijke selectie uit de Collectie van het Nederlands Fotomuseum. Tot zijn verbazing vond hij in het omvangrijke archief een foto van zijn opa, gemaakt door Ed van der Elsken in Tunesië.'

(bron: Halal)

Fotograaf des Vaderlands
'Fotograaf des Vaderlands is een initiatief van het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam en Foam in Amsterdam. Een Fotograaf des Vaderlands wordt gevraagd fotografie op een aantrekkelijke of juist prikkelende manier bij een breed publiek onder de aandacht te brengen.  Eerdere Fotografen des Vaderlands waren Ahmet Polat, Robin de Puy, Koen Hauser en Ilvy Njiokiktjien.'

(bron: NFR en Foam)

Credits film:
producer: Jeffrey de Roode
director & editor: Huub Verburg
camera: Gijs Wilbers
colorist: Danny Cotino
In opdracht van: Nederlands Fotomuseum Peter van Woensel Kooy

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events

Whitepapers


 • MarketingTribune.nl/bureaus biedt nieuws, achtergronden en analyses over alle actuele ontwikkelingen binnen het reclamevak en de media (off- en online) die daarin worden ontwikkeld.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken