Uiterlijk telt: creatieve verpakkingen als reclamemakers

  • Food-en-retail
  • 18 sep 2014 @ 00:02
  • Link
  • Huib Burggraaf
    Huib Burggraaf

    VerpakkingXpert
    Van der Windt Verpakking BV
  • Packaging designDialoog

We kennen allemaal het doel van reclame: van kijkers kopers maken. Reclamebureaus doen dan ook hun stinkende best om de meest creatieve en (soms) hilarische reclames te bedenken. In de reclamewereld worden diverse methodes onderscheiden om een product te promoten. Deze methodes zijn ook van toepassing op verpakkingen. Ik bespreek er een paar.

Paraplureclame
Bij het zien van een zwart papiertje met rode letters moet ik direct denken aan een Mars reep. Jarenlange marketing heeft van dit uiterlijk een sterk merk gemaakt. Dat is waar het bij paraplureclame om draait: steunen op de gevestigde merknaam. Hierbij draait alles om directe herkenning van het product. Dit betekent een verpakking met elementen die specifiek zijn voor het merk. Denk hierbij aan het gebruik van logo, beeldmerk, vertrouwde typografie en/of kleursamenstelling.

Slice-of-life reclame
Een andere methode is slice-of-life reclame. Ook hierbij staat herkenning centraal, maar dan indirect via het communiceren van een verhaal. Vaak betreft het hier een aspect uit het dagelijks leven waarmee consumenten zichzelf kunnen of willen identificeren. Het gaat dan doorgaans om oplossingen bieden voor dagelijkse problemen. De slice-of-life methode wordt vaak gebruikt bij wasmiddel commercials. Kinderen die lekker aan het buitenspelen zijn, uitglijden in de plas. En hoe krijg je die vlekken er ooit nog uit? Merk X is de oplossing.
Een verpakking is natuurlijk veel beperkter qua ruimte. Dat is dan ook meteen de uitdaging. Een goed beeld kan een heel verhaal vertellen. Neem bijvoorbeeld de luierverpakkingen met hierop blije babygezichten (de oplossing) of de fronsende vrouw op een aspirineverpakking (het probleem). De rest van het verhaal vult de consument zelf wel in.
Een andere optie is bijvoorbeeld het verhaal van de maker. Boer Jan die op de kaasverpakking vertelt over de pure herkomst van zijn product.

Lifestyle-reclame
Specifieke afbeeldingen, kleur- en materiaalgebruik. Al deze elementen geven de verpakking een bepaalde uitstraling: modern, puur, bourgondisch, luxe of juist sober… Ofwel: een bepaalde levensstijl. Het gelukkige gezin op de soepverpakking, maar bijvoorbeeld ook het gebruik van papier als broodverpakking of een sjiek zwart-wit verpakkingsdessin voor haarverzorgingsproducten. De verpakking geeft je het gevoel ergens bij te horen.
Testimonial-reclame
Bij deze methode deelt een bekend persoon of een gebruiker zijn of haar ervaringen met het product. Op verpakkingen zien we doorgaans korte citaten vermeld. ‘Mijn hoofdpijn verdween als sneeuw voor de zon.’

Kwinkslag-reclame
Last but not least: de kwinkslag methode. Het ultieme verrassingseffect, dat doorgaans wordt bereikt met een flinke dosis humor. Ook in de wereld van verpakkingen zien we veel voorbeelden van kwinkslag-reclame. Alles draait om opvallen. Hoe? Een rondje Googlen zorgt voor voldoende inspiratie. Blote billen onder de ketchupfles, ronde bolletjes in een broodzak met BH-print, verfkwasten met gezichten…

Ken jij voorbeelden van verpakkingen waarin één of meer reclamemethodes heel duidelijk zijn toegepast?

Huib Burggraaf

















Huib Burggraaf

Laatste reacties

Nieuwsbrief

  • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
  • Inschrijven

Word abonnee en ontvang:

  • ✔ Elke maand MarketingTribune thuis op de mat
  • ✔ Maar liefst €100,- korting op alle MarketingTribune events

MarketingTribune | Vacatures

Dé plek voor een nieuwe stap in je carrière! Ontvang nieuwe relevante vacatures direct in je inbox:

 

Job Alert

MarketingTribune Events

Partners:

Brand Builders
ChannelUp
Young Perfect

  • MarketingTribune.nl/food-en-retail is het toonaangevende informatieplatform voor en over retail in Nederland. Nieuws, meningen, achtergronden, trends op het gebied van detailhandel en e-commerce? Geen professional in retail kan zonder.
  • MarketingTribune: meer over marketing en merken