Stedelijk en Van Abbe lanceren Studio Inclusie
- Bureaus
- 27 sep 2018 @ 00:29
- Link
-
Jeroen Mirck
Redacteur
MarketingTribune - MVOBrandingDoelgroepenKunst & Cultuur
- 27 sep 2018 @ 00:29
- Jeroen Mirck
Stedelijk Museum Amsterdam en Van Abbemuseum Eindhoven lanceren een online platform voor inclusieve cultuur: Studio i. Daarmee krijgt diversiteit actieve ondersteuning in de cultuursector.
Musea en culturele instellingen die concrete stappen willen zetten om hun instellingen op een duurzame manier toegankelijk en inclusief te maken, kunnen bij Studio i terecht voor inspiratie, kennis, netwerk, advies en trainingen op maat. Met dit platform wordt kennis en ervaring over toegankelijkheid, inclusie, representatie en diversiteit verzameld en gedeeld.
Cultuursector future-proof maken
Het doel van het online platform is om kennis uit het veld te delen en om samen de cultuursector inclusief en future-proof te maken. Studio i een samenwerking tussen het Stedelijk Museum Amsterdam en het Van Abbemuseum Eindhoven. De twee musea vinden het belangrijk dat iedereen zich welkom voelt, ongeacht culturele of maatschappelijke achtergrond, leeftijd, gender of fysieke of mentale beperking.
De gezamenlijke inzet op het gebied van inclusie heeft al eerder geleid tot de ontwikkeling van het succesvolle programma 'Onvergetelijk', waar mensen met dementie en hun dierbaren samen kunnen genieten van kunst. Dit programma is inmiddels geïmplementeerde in twaalf musea verspreid over Nederland en gezamenlijk lanceerden zij vorige week de Onvergetelijk Museumtafel in 400 zorginstellingen.
Lancering bij Kenniscafé
Het online platform is gelanceerd tijdens het kenniscafé over inclusief woordgebruik in het Stedelijk Museum op woensdag 26 september. Een inspirerende middag voor museummedewerkers die de waarden inclusie en diversiteit omarmen en uit willen dragen in taal en tekst.
Deze middag wordt museale inclusie in de volle breedte getoond: hoe sluiten musea doelgroepen binnen en buiten met hun woordgebruik? Dit Kenniscafé laat praktische voorbeelden en initiatieven uit de sector zien waarbij taal een grote rol speelt.
Studio i roept alle musea en andere culturele instellingen op hun eigen inspirerende voorbeelden van projecten en programma’s die een bijdrage leveren aan toegankelijkheid, diversiteit en inclusie te delen op het online platform. Op deze manier kunnen de collega’s uit de culturele sector elkaar inspireren en vooruit helpen met best practices, publicaties en artikelen.
Toegankelijke website door Grrr
In het ontwerp en de bouw van de website in samenwerking met creatief digitaal bureau Grrr is nadrukkelijk rekening gehouden met mensen met een beperking. Dit is niet alleen noodzakelijk voor mensen met een beperking, maar ook prettig voor iedere websitegebruiker. Dit is grotendeels onzichtbaar verwerkt in de structuur van de website, waardoor het bijvoorbeeld ook werkt voor screenreaders voor blinde websitegebruikers. Daarnaast zijn er een aantal opties toegevoegd die het gebruik vergemakkelijken. Zo is er de optie het contrast van de tekst te verhogen waardoor de woorden makkelijker te lezen zijn voor mensen met een visuele beperking.
Daarnaast heeft de website de optie voor ReadSpeaker; een tool waarbij o.a. alle tekst voorgelezen kan worden. Deze geavanceerde spraaktechnologie maakt het mogelijk om tekst te begrijpen voor de 2,5 miljoen laaggeletterden in Nederland, maar ook voor mensen met een andere taalachtergrond, mensen met dyslexie, afasie en dementie. Diezelfde tool kan ook de website vertalen en uitspreken in 15 talen.
Studio i deelt haar kennis en ervaring over digitale toegankelijkheid tijdens de MuseumKennisdag op 5 oktober.
Innovatieve, inclusieve projecten
Vanuit de overtuiging dat musea toegankelijk moeten zijn voor iedereen, hebben het Stedelijk en het Van Abbe de afgelopen jaren innovatieve programma’s ontwikkeld voor mensen voor wie museumbezoek niet vanzelfsprekend is.
Naast 'Onvergetelijk' zijn er in het Stedelijk de Blikopeners: scholieren die als gidsen bij de collectie-opstelling aanwezig zijn en nieuwe perspectieven aanreiken tijdens een gesprek op zaal. In het Van Abbe is er een Prikkelarm Museumbezoek voor mensen met autisme, niet aangeboren hersenletsel, burn-out en andere prikkelverwerkingsstoornissen. Maar ook verschillende programma’s en projecten voor mensen met een visuele en auditieve beperking, Queering the Collection, het Nieuwkomers-project en Deviant Practice.
-
Jeroen Mirck
- Werkt bij: MarketingTribune
- Functie: Redacteur
- Website:http://www.jeroenmirck.nl
- Profiel »
Nieuwsbrief
- Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
- Inschrijven
Laatste reacties
Word abonnee en ontvang:
- ✔ Elke maand MarketingTribune thuis op de mat
- ✔ Maar liefst €100,- korting op alle MarketingTribune events
Meest gelezen
- Sire rekent af met vooroordelen ouderdom
- MediaMarkt kiest Serviceplan als nieuw creatief bureau
- Candid in financieel zwaar weer - moet ex topman uitkopen
- [column] Gut Amsterdam neemt loopje met waarheid Hertog Jan
- ASN Bank trapt rebranding af met nieuwe campagne
- Nieuwe NIX18-campagne richt zich op ouders
Laatste Nieuws
- ‘We bouwen aan een cultuur waarin... 04-07-2025
- Kruidvat kiest Ace voor social... 04-07-2025
- MediaMarkt kiest Serviceplan als... 03-07-2025
- Candid in financieel zwaar weer -... 02-07-2025
- Reclamecampagne vol droge humor te... 01-07-2025
- ASN Bank trapt rebranding af met... 01-07-2025
MarketingTribune Events
- 2okt 2025
CustomerFirst Congres
- 2okt 2025
CrossBorder Event
De nieuwste selectie whitepapers
- Zo speel je deze zomer in op de trends die jouw markt in 2025 domineren
- Los email feedback geautomatiseerd op en verhoog klanttevredenheid met AI
- Level up your marketing strategy with gamification
- Zo start je met reclame: zet in vijf stappen een effectieve campagne op
- Dè CMS gids voor marketeers