Instore-kasconcept wil de wereld veroveren

  • Food-en-retail
  • 29 nov 2019 @ 11:00
  • Link
  • Hugo Schrameyer
    Hugo Schrameyer

    journalist en redactie-adviseur
    MarketingTribune
  • InnovatieConsumenten

Nog niet in Nederland, maar steeds bekender in het buitenland: de Duitse start-up Infarm. Deze instore-kas met kruiden en groenten staan vele tientallen Deense, Britse, Duitse en Franse supermarkten, terwijl ook Amerikaanse retail interesse heeft.

Kroger in de VS is namelijk de nieuwste loot aan de stam van Infarm. De Amerikaanse keten wil in vijftien Quality Food Centers beginnen met een eerste test om te kijken of shoppers belangstelling hebben voor het concept. Met een beetje fantasie zou je de instore-kas kunnen vergelijken met een mini-boerderij, waarbij op basis van hydrocultuur een assortiment met groenten en kruiden wordt aangeboden. De mini-kas van een paar vierkante meter biedt verschillende slasoorten aan, maar bijvoorbeeld ook boerenkool, paksoi, waterkers, munt, basilicum en tijm.

Ecologisch voedsel

Het concept van Infarm sluit naadloos aan op de tijdgeest, waarin lokaal geteelde boerderijproducten op biologische basis steeds populairder zijn geworden in combinatie met een toegenomen interesse voor gezond eten en maatschappelijke belangstelling voor ecologisch voedsel. De producten die Infarm aanbiedt, worden als zaailing opgekweekt bij lokale stadsboerderijen, waarna de kleine plantjes worden overgebracht naar de instore-kas van de supermarkt. Verder hebben ook verschillende restaurants in Frankrijk en Duitsland een dergelijke instore-kas in huis gehaald.

Minder kunstmest

Die kassen zijn uitgerust met speciale LED-lampen, terwijl een hydrocultuur-systeem het groen voedt en bewatert. De planten zitten in cirkelvormige trays die zijn ontworpen om de wortels meer ruimte te geven tijdens het groeien. Infarm zegt dat het proces 95% minder water en 75% minder kunstmest gebruikt dan grondgebonden landbouw.

Prijsverlaging

Ook de kweekwijze sluit daarmee aan bij de actuele shopperwensen. Consumenten hebben immers veel belangstelling voor verse producten, maar zijn daarnaast tevens kritisch op energieverspilling, brandstofverbruik en andere kosten die van doen hebben met het verpakken en transporteren van groenten en fruit. In theorie kan deze kweekmethode ook leiden tot verlaging van de verkoopprijs.

Wereldwijd netwerk

Infarm wil op termijn toegroeien naar een wereldwijd netwerk, terwijl er net zo goed sprake is van een hyperlokaal concept. Communicatiemanager Emmanuel Evita zegt daarover: ‘De groenten en fruit worden hyperlokaal opgekweekt in plaatselijke supermarkten. Tegelijkertijd zijn al deze locaties verbonden met de cloud, waarmee we wereldwijd informatie kunnen verzamelen over alle instore-kassen. Op elke locatie en op elk moment kennen we de pH-waarde, de temperatuur en toevoeging van voedingsstoffen. We weten precies wat er met de planten gebeurt en we daar desgewenst ook acties op aanpassen.’

Hugo Schrameyer

Laatste reacties

Nieuwsbrief

  • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
  • Inschrijven

Word abonnee en ontvang:

  • ✔ Elke maand MarketingTribune thuis op de mat
  • ✔ Maar liefst €100,- korting op alle MarketingTribune events

MarketingTribune | Vacatures

Dé plek voor een nieuwe stap in je carrière! Ontvang nieuwe relevante vacatures direct in je inbox:

 

Job Alert

MarketingTribune Events

Partners:

Brand Builders
ChannelUp
Young Perfect

  • MarketingTribune.nl/food-en-retail is het toonaangevende informatieplatform voor en over retail in Nederland. Nieuws, meningen, achtergronden, trends op het gebied van detailhandel en e-commerce? Geen professional in retail kan zonder.
  • MarketingTribune: meer over marketing en merken