Retail ter vermaak op het nieuwste station van Nederland

  • Food-en-retail
  • 17 mrt 2014 @ 00:02
  • Link
  • Femke Cuijpers
    Femke Cuijpers

    eigenaar
    Creatieve Kwesties
  • ConceptWinkelen

Niemand minder dan Koning Willem Alexander kwam op donderdag 13 maart het gloednieuwe Rotterdam Centraal openen. Naast veel, heel veel, meer ruimte -zo is de reizigerstunnel nu bijna vijftig meter breed- en volledig met glas en zonnepanelen overdekte perrons, vallen op het nieuwe station vooral de retailconcepten op. Betekende met de trein gaan vroeger dat je moest wachten op een tochtig perron, vanaf nu is er volop vermaak om ‘verloren tijd’ te doden. Een sterk staaltje slim retaildenken.


Klaar voor 320.000 reizigers
Toen bekend werd dat het oude Rotterdam Centraal van architect Sybold van Ravensteyn gesloopt zou gaan worden, hoorden veel Rotterdammers dat meewarig aan. Het was een icoon van de wederopbouw, de plek waar je weer thuis kwam als je onverhoopt de stad eens uit moest. Tegelijk waren de meeste mensen het er wel over eens dat er iets moest gebeuren. De stroom van 110.000 mensen die dagelijks op Rotterdam Centraal langskomt, evenveel als op luchthaven Schiphol, dreigde de boel volledig te verstoppen. In 2025 worden dat naar verwachting zo’n 320.000 reizigers, het wordt een knooppunt van regionale en internationale betekenis. Met een benauwde gang naar half-open perrons, veel hangjongeren en anderhalve kiosk schiet je dan hopeloos tekort. In dat laatste zat voor een groot deel de pijn: reizigers van nu hebben andere wensen.

Retail op het station, een unieke aanpak
Voor retailers een geweldige kans. Het vraagt tegelijkertijd wel om een specifieke aanpak. De reizigerstunnel heeft tegenwoordig veel weg van een winkelpromenade, maar de winkels zijn anders ingericht dan in een doorsnee winkelcentrum. Zo zijn er geen etalages om voorbijgangers naar binnen te trekken. Hier vind je winkels en horecazaken zonder gevel of met glazen pui. Ze zijn open én klein, want tijd om erdoor te navigeren is er niet. Je ziet bij vrijwel iedere zaak meteen wat het aanbod is. Dat overigens beperkt is om keuzestress te vermijden en specifiek gericht is op reizigersbehoeften. Nog even naar de drogist, AH of HEMA, geen probleem: reizigers willen na het werk terecht kunnen voor de laatste boodschappen. Maar ook een boek of tijdschrift halen, snel een cadeau scoren of voor de zekerheid een extra panty kopen voor die belangrijke zakelijke afspraak.


Etos

Daar waar gereisd en gewacht wordt, is er de behoefte om wat te eten. Overal zie je mensen met voedsel in hun hand. En dan niet alleen de klassieke ‘vette hap’. Want inderdaad, gezonder en gevarieerd eten is ook op het station de trend. Bij het Italiaanse horecaconcept Julia’s, een formule die onder de NS zelf valt, ga je voor een ‘verse’ pasta. De basilicum staat op de eetbar en voegt het gezonde en verse gevoel toe. Ook LaPlace met z’n superfoods en gezonde sappen en YamYam To Go spelen in op deze vraag (hoewel het bij YamYam meer om gevarieerd dan écht gezond gaat, aangezien de kant-en-klare sauzen even in de magnetron worden opgepiept). Toch liever gyros en snacks? Geen probleem uiteraard, maar dan wel in open en uitnodigende zaken.


YamYam

Koffie is een categorie apart op het station. Met twee zaken van Starbucks en vrijwel alle eettentjes waar je een prima ‘bakkie pleur’ kunt halen, hoef je zelfs met haast niet zonder koffie de trein in te stappen. Net buiten het station zit bovendien Lebkov, voor jong Rotterdam een favoriete plek om af te spreken of te werken. Ook de patisserie van Dudok heeft heerlijke koffie en zorgt ook meteen voor de lokale kleur waar NS naar op zoek is. Vanaf Rotterdam dus hopelijk steeds minder frietgeur in de trein, maar een vleugje Dudok appeltaart. Dat heet pas vooruitgang.


Dudok

Huiskamer en koffie
Met Inge Rijgersberg, voorlichter van de NS, sprak ik over een ander vernieuwend concept binnen het station: de huiskamer die uitkijkt over de royale aankomsthal. Deze is dagelijks van 8.00 tot 20.00 uur open. Het is een warme, comfortabele ruimte waar je kunt wachten of afspreken. Je kunt er koffie drinken of wat eten, er is WiFi en voor wie wil werken of z’n telefoon wil opladen zijn er stopcontacten. Vooralsnog is het een pilot die inspeelt op een vraag die naar voren kwam in een reizigersonderzoek. Bij succes breidt het concept uit naar andere steden.


'Huiskamer'

Kapsalon
Wat vinden Rotterdammers zelf van ‘hun’ nieuwe station? Laten we het zo zeggen, de bijnaam is er al; de Kapsalon. Naar het aluminium bakje waarin deze van oorsprong Rotterdamse specialiteit in wordt geserveerd. Als iets in de stad zo snel een bijnaam krijgt, dan zit het wel goed. Toegeven zullen ze het niet snel, maar stiekem weten ze het als ze op Rotterdam Centraal uitstappen. ‘Zo, we zijn weer thuis, ja toch!’


Femke Cuijpers
Creatieve Kwesties


Hieronder nog enkele aangetroffen mooie retailformules in het nieuwe Rotterdam CS:




Femke Cuijpers

Laatste reacties

Nieuwsbrief

  • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
  • Inschrijven

Word abonnee en ontvang:

  • ✔ Elke maand MarketingTribune thuis op de mat
  • ✔ Maar liefst €100,- korting op alle MarketingTribune events

MarketingTribune | Vacatures

Dé plek voor een nieuwe stap in je carrière! Ontvang nieuwe relevante vacatures direct in je inbox:

 

Job Alert

MarketingTribune Events

Partners:

Brand Builders
ChannelUp
Young Perfect

  • MarketingTribune.nl/food-en-retail is het toonaangevende informatieplatform voor en over retail in Nederland. Nieuws, meningen, achtergronden, trends op het gebied van detailhandel en e-commerce? Geen professional in retail kan zonder.
  • MarketingTribune: meer over marketing en merken