Wie doet het licht uit bij Philips?
- Food-en-retail
- 26 feb 2018 @ 11:07
- Link
-
Rupert Parker Brady
directeur
Retaildenkers - InnovatieMarketing
- 26 feb 2018 @ 11:07
- Rupert Parker Brady
Het duurt niet lang meer en dan sluit een vaderlandse multinational ongemerkt een stuk geschiedenis af, waar het in 1891 allemaal mee begon.
De naam Philips is al 127 jaar verbonden met haar oorsprong: licht. Het nieuws gonst al weken bij alle medewerkers van Philips Lighting, maar straks weet de financiële pers ook wat de nieuwe naam wordt van het bedrijf dat sinds de afsplitsing en beursgang niets meer te maken heeft met Koninklijke Philips NV.
Het is natuurlijk nostalgie, maar de naamswijziging voelt best als een emotionele aderlating. Het Philips uit mijn jeugd en die van vele generaties voor mij houdt simpelweg op te bestaan. Ja, lampen mogen tot 2030 volgens een licentie-overeenkomst nog de naam Philips dragen. Een doekje voor het bloeden. Philips was altijd een pionier in verlichting waar iedereen een voorbeeld aan kon nemen. Straks is een bedrijf met een andere naam wereldleider op het gebied van slimme verlichting.
Koninklijke Philips NV is niet langer een producent van medische apparatuur en consumentenelektronica. Het is een wereldwijde aanbieder van gezondheidstechnologie. De missie luidt: het verbeteren van de gezondheid van drie miljard mensen wereldwijd. Het merk Philips wordt nog wel driftig geplakt op allerlei soorten apparaten in de categorieën beeld en geluid, persoonlijke verzorging, verzorging voor moeder en kind, huishoudelijke artikelen, verlichting, autoverlichting, pc producten, tablets en telefoons en accessoires. Een schizofrene situatie.
De naam wordt driftig te gelde gemaakt, maar het heeft niet direct te maken met de (nieuwe) missie van Philips. Gelukkig maar dat onder het Philips-merk geen producten verkoopt die een link hebben met obesitas of hart- en vaatziekten. Philips verkoopt natuurlijk wel de Airfryer (de grote winstmaker van de afgelopen jaren), maar dat is wel een gezond alternatief
Philips is consequent in haar meerjarige visie om de kracht van technologie te benutten voor een betere gebruikservaring. Het kan zelfs een beetje leuker, want dankzij de sponsoring van The Voice of Holland heeft elke huiskamer tegenwoordig wel de intelligente Hue-lampen die los of ingebouwd in tv’s zorgen voor een extra dimensie.
Philips blijft zo relevant voor consumenten die door de bomen het bos niet zien met het woud aan merken die in al die genoemde productcategorieën actief zijn.
Dus, hoe erg is het nou helemaal dat Philips Lighting straks een andere naam heeft? Misschien niet, maar wat ik wel bizar vind is dat het verzelfstandigde bedrijf ervoor heeft gekozen om een derde van de onderzoeksbanen op de High Tech Campus in Eindhoven te schrappen. Een heel domme zet als je bedenkt dat de markt voor conventionele verlichting langzaam uitsterft en de markt voor Ledlampen stagneert. Alle ogen zijn dus gericht op de divisie Professional (totaaloplossingen voor verlichting bij bedrijven), die de grootste tak is van het bedrijf met een omzetgroei in dubbele cijfers. Er wordt ook veel geld verdiend met de divisie Home die lichtoplossingen levert voor in huis. Interessant is dat het bij beide divisies niet draait om de lampen maar om de apparaten en de dienstverlening eromheen die zorgen voor de totaaloplossingen.
Voor het tweede achtereenvolgende jaar heeft Philips Lighting een award gewonnen voor zijn Hue smart verlichtingsprogramma. Het bedrijf blijft dus een sleutelspeler in de groeiende smart home industrie. Daar moet het steeds vaker indirect concurreren met technologiereuzen Google, Amazon, Samsung, Microsoft en Apple die de consument thuis steeds beter in hun greep houden met slimme diensten en producten. Die markt explodeert de komende jaren als spraakgestuurde assistenten bij mensen thuis een doorbraak beleven. Wil de opvolger van Philips Lighting ook na 2020 een rol van betekenis spelen, dan moet het blijven investeren en zichzelf opnieuw uitvinden. Anders dreigt het back to the future scenario toen Jan Timmer de scepter zwaaide bij het concern en de naam Philips gelijk stond aan gemakzucht, luiheid en gebrek aan innovatie. Wie de naam Philips mag plakken op z’n apparaten is het aan z’n stand verplicht om de eer hoog te houden.
Rupert Parker Brady
directeur van Retaildenkers en oud-hoofdredacteur MarketingTribune
-
Rupert Parker Brady
- Werkt bij: Retaildenkers
- Functie: directeur
- Website:http://www.retaildenkers.nl/
- Profiel »
- gloeilamp
- Retaildenkers
- lightning
- techniek
- big data
- Philips
- Eindhoven
- marketing
- Rupert Parker Brady
- TU
- LED
- medical
- retail
Laatste reacties
Nieuwsbrief
- Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
- Inschrijven
Meest gelezen
- Rivièra Maison tot verrassing woonbranche failliet
- Nieuwe commerciële strategie Jumbo werpt eerste vruchten af
- [column] Gymshark werd way of life met ijzersterk merkrk
- Wibra groeit stevig door met recordomzet en internationale...
- Veggies First: van bijgerecht naar craving
- Sea Water en Flink brengen verkoeling op straat
Word abonnee en ontvang:
- ✔ Elke maand MarketingTribune thuis op de mat
- ✔ Maar liefst €100,- korting op alle MarketingTribune events
Laatste Nieuws
- Shein krijgt 40 miljoen boete voor... 07-07-2025
- Sea Water en Flink brengen... 04-07-2025
- Wibra groeit stevig door met... 04-07-2025
- Nieuwe commerciële strategie Jumbo... 03-07-2025
- Albert Heijn en franchisenemers... 02-07-2025
- Holie's introduceert de Sugar-Score02-07-2025
MarketingTribune Events
- 2okt 2025
CustomerFirst Congres
- 2okt 2025
CrossBorder Event
De nieuwste selectie whitepapers
- Zo speel je deze zomer in op de trends die jouw markt in 2025 domineren
- Los email feedback geautomatiseerd op en verhoog klanttevredenheid met AI
- Level up your marketing strategy with gamification
- Zo start je met reclame: zet in vijf stappen een effectieve campagne op
- Dè CMS gids voor marketeers