[stelling] 'ROI is minder belangrijk in coronatijd'

[stelling] 'ROI is minder belangrijk in coronatijd'
 • Algemeen
 • 18 dec 2020 @ 08:00
 • 24596 x gelezen
 • Link
 • Nanny Kuilboer
  Nanny Kuilboer

  redactie MarketingTribune
  BBP Media - MarketingTribune
 • Marketing

MarketingTribune legde een aantal marketeers de stelling ‘ROI is minder belangrijk in coronatijd’ voor. De antwoorden leveren vooral een discussie op over de definitie van ROI, want zoals Ina Oome in dit artikel schrijft: ‘Ook moraalridders hebben een doel’.

Vlnr Rob Revet, Vincent Hooplot, Ina Oome (boven) en Marieke Heesakkers

‘Verschil tussen overleven, opbloeien of sneuvelen wordt bepaald door de mate waarin de marketeer kan innoveren’
Oneens! ROI is cruciaal in ons vak. Vooral nu. We kunnen discussiëren over de definitie, maar we zijn het als marketeers vast eens dat het behalen van resultaat een van de pijlers van marketing is. Of we het nu ROI noemen of een andere naam hanteren.
Succesvolle merken creëren in crisistijd aan de hand van creatieve, businessgedreven marketeers juist meer waarde voor hun klanten. Dit is cruciaal aangezien klanten juist nu hun bestedingen heroverwegen. Dit dwingt ons creatiever te worden. In korte tijd moesten bedrijven in de overlevingsstand. Sommige bedrijven, zoals wij, kozen ervoor om juist in te zetten op groei door technologische innovaties te versnellen en tegen de stroom op te zwemmen. Het verschil tussen overleven, opbloeien of sneuvelen wordt bepaald door de mate waarin de marketeer kan innoveren. Maar dan wel snel genoeg om de waarde daarvan op korte termijn bij de klant te doen landen.
Zij die hierin slagen kunnen in een ‘flow’ komen en van een nood een deugd maken. Marketeers kunnen daar een centrale rol in pakken. Indien goed in de praktijk gebracht kunnen we met onze energie, expertise en creativiteit innovaties aanjagen. De beloning? Tevreden klanten die bij ons blijven en ons zelfs aanbevelen. Kortom, ROI.
Vincent Hooplot RM | COO and Chief Strategist bij Fundamental Media
 

‘ROI zal eerder meer dan minder belangrijk worden’
Coronatijd, e-commercetijd. Dat zou een goed motto zijn voor de ontwikkeling die ons vak nu doormaakt. Door lockdowns en de angst om besmet te raken, staan omzetten in veel sectoren en kanalen onder druk. Op zijn best. Consumenten kunnen of willen niet naar de winkel en kopen dus meer online. Veel merken maken daarom een ruk naar digital. Volgens het CBS werden in het laatste kwartaal 47 procent meer webwinkels opgericht dan in dezelfde periode vorig jaar. Met de groei van e-commerce groeit normaal ook de besteding aan digital advertising. Al die online winkels hebben immers bezoekers en kopers nodig en die vinden zij het makkelijkst online. ROI zal dan eerder meer dan minder belangrijk worden. Dat kan geen kwaad, mits marketeers het reproductiegetal R scherp in de gaten houden. Dit getal geeft aan hoe snel iets binnen een populatie verspreidt. Zoals een virus. Maar voor ons gaat het om het R-getal van het merk, dat bovendien zo hoog mogelijk moet zijn. Hoeveel kopers bereiken en raken we met ons merk? Hoeveel kopers zijn er enthousiast over en steken er anderen mee aan? Dat blijft fundamenteel voor merkgroei en -succes op langere termijn. Corona en e-commerce veranderen daar helemaal niets aan.
Rob Revet MBM SMP | Interim merkmanager en merkstrateeg FNDMNTL

‘Als het nog geen kwestie is van pompen of verzuipen, dan zou ik vooral het hoofd koel houden en de lijn blijven volgen die uitgezet is’

Het meten van wat investeringen opleveren is niet meer of minder belangrijk in coronatijd dan anders, ten minste als je bedrijf economisch gezien niet al te zeer getroffen wordt. Als je bedrijf in een economische crisis zit en budgetten zwaar onder druk staan, kan ik me voorstellen dat het belangrijker is om wat langer stil te staan bij óf en waar je je euro’s uitgeeft. Maar als het nog geen kwestie is van pompen of verzuipen, dan zou ik vooral het hoofd koel houden en de lijn blijven volgen die uitgezet is. Blijven doen waar je in gelooft, ook al is de ROI niet direct zichtbaar en misschien juist anticyclisch investeren. Niet alles wat je doet is (direct) meetbaar: vooral de merkbare resultaten zijn belangrijk in coronatijd. Welk gevoel geef je je medewerker, je klant, je andere stakeholders: wat kun je doen om juist nu persoonlijke aandacht te blijven geven en te blijven werken aan vertrouwen, nu de afstand groter is? Deze tijd vraagt veel creativiteit, veerkracht en aanpassingsvermogen. Duurzame, merkbare eigenschappen, die marketeers als geen ander bezitten, die mits ze vanuit visie worden ingezet, ongetwijfeld óók getallen als meetbaar resultaat opleveren.
Marieke Heesakkers SMP | Marketing & Culture Manager Berkvens Deursystemen / Limburgia Utiliteitsdeuren

‘Ook moraalridders hebben een doel’

ROI is te allen tijde belangrijk en dus ook in coronatijden, het is maar net wat je doelstellingen zijn. Return on investment in natura kan ook een doel zijn, denk hierbij aan behoud van loyaliteit. Of je doel is om op langere termijn een return on investment te behalen door nu bewust te kiezen voor het goede doel en een maatschappelijke bijdrage te leveren wat zich op de langere termijn uitbetaalt in rendement. Iedereen investeert nu eenmaal met een doel, al is het met de beste bedoelingen van de wereld. Voor niets gaat de zon op.
Deze tijd laat veel moraalridders zien of althans ze beweren er een te zijn. Voor hen is ROI nu niet belangrijk. Het steunen, bijdragen aan en in stand houden van als een belangeloos gedachtegoed. Echter hebben ook moraalridders een doel, al is het wellicht geen direct winstbejag, maar er is wel een doel. En dus is er ook een streven naar een return on investment. Vanuit een hele andere gedachtegang. Het is maar net welke definitie je hangt aan de term.
Ina Oome BBA SMP | INA! Marketing & Communicatie

Dit artikel verscheen eerder in MarketingTribune 19, 2020.


Lees ook:

MarketingTribune 15/16 2020: 'Neuromarketing is kwakzalverij'
MarketingTribune 11 2020: 'Long copy ad sterft uit'
MarketingTribune 10 2020: 'Merk overleeft dankzij adverteren'
MarketingTribune 06 2020: 'Binnenstad moet outdoorvrij'
MarketingTribune 05 2020: 'Merk zonder podcast is kansloos'
MarketingTribune 03 2020: 
 'Bij een pitch mag de marketeer maximaal drie bureaus uitnodigen'
MarketingTribune 01 2020: 'Marketing hoort thuis in de boardroom'

 

Nanny Kuilboer

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 20 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events

MarketingTribune Events


 • MarketingTribune.nl: presenteert en duidt het brede palet aan ontwikkelingen in het vakgebied marketing.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken