KHN: 'Open horeca zo snel mogelijk na lockdown'

KHN: 'Open horeca zo snel mogelijk na lockdown'
  • Food-en-retail
  • 6 jan 2021 @ 11:35
  • 15229 x gelezen
  • Link
  • Peter van Woensel Kooy
    Peter van Woensel Kooy

    senior redacteur, merk-expert
    MarketingTribune
  • PolitiekFood

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) wil dat de horeca na de huidige lockdown als een van de eerste sectoren op een verantwoorde manier haar deuren weer kan openen. Daarom roept KHN het kabinet op om zo snel mogelijk met een economisch heropeningsplan te komen voor de getroffen sectoren.

Daarom roept KHN het kabinet op om zo snel mogelijk met een economisch heropeningsplan te komen voor de getroffen sectoren. Daarnaast moet er volgens de belangenclub zo snel mogelijk meer duidelijkheid komen als het gaat om sneltesten en ventilatiemogelijkheden, zodat ondernemers weten waar ze aan toe zijn. KHN pleit voor een steviger steunpakket voor de periode waarin ondernemen in de gehele sector niet voor 100 procent mogelijk is.

Vaccinatieplan moet hand in hand gaan met heropeningsplan
De situatie binnen de branche is al geruime tijd kritiek. KHN is daarom van mening dat zodra er versoepelingen doorgevoerd worden, horecaondernemers als eerste weer ruimte moeten krijgen om te ondernemen. KHN wordt hierin gesteund door VNO-NCW, MKB-Nederland en INretail. 'Zowel de horeca als retail horen immers thuis in het straatbeeld en leveren een cruciale bijdrage aan de leefbaarheid in de stad. Het succes van de vaccinatiecampagne zal mede bepalen hoe snel maatregelen kunnen worden versoepeld en de economie weer vlot getrokken kan worden. Echter ontbreekt op dit moment ieder perspectief. KHN pleit er daarom voor dat de overheid - in lijn met het vaccinatieplan -  met een economisch heropeningsplan komt, waarbij er voor de getroffen sectoren weer ruimte komt voor economische activiteiten. En dat alles op een verantwoorde wijze', aldus KHN-voorzitter Robèr Willemsen, 'KHN is van mening dat met het eerder gepresenteerde slimme maatregelenplan van KHN de horeca op een verantwoorde manier open kan. Na de vele handreikingen vanuit KHN wordt het nu echt tijd voor het kabinet om dit sámen met de branche op te pakken.'

Op omvallen
Dat de horeca op verantwoorde wijze open kan, wordt bevestigd in het rapport van het Crisislab. Uit dat rapport - waarin vragen van KHN over de effectiviteit van de coronamaatregelen worden beantwoord door professoren van de Radboud Universiteit - blijkt in ieder geval dat er buiten geen beperkingen nodig zijn. Met 'gerichte extra maatregelen' die worden opgenomen in het al bestaande horeca-protocol, moet volgens KHN een verantwoorde opening van de horeca mogelijk zijn. 'Het liefst zo snel mogelijk. Maar in ieder geval kan de horeca verantwoord open als de huidige lockdown wordt versoepeld.'

Zo spoedig mogelijk duidelijkheid over sneltesten en ventilatiemogelijkheden
Er wordt veel gesproken over de rol van sneltesten en ventilatieoplossingen als het gaat om versoepelingen van de maatregelen. Wat KHN betreft is het van nationaal belang dat de overheid hierin de regie neemt en samen met brancheorganisaties MKB-Nederland en VNO-NCW zo snel mogelijk met meer duidelijkheid komt; niet alleen voor de horeca, maar voor alle locaties waar mensen samenkomen. Ondernemers kunnen op basis daarvan beslissen of én welke investeringen ze willen doen.

Steviger steunpakket tot volledige heropening getroffen sectoren noodzakelijk
Begin december 2020 maakte het kabinet bekend dat de voorgenomen afbouw van de steunmaatregelen in ieder geval voor Q1 niet doorgaat. Ook is de TVL verbeterd. Echter zijn grote delen van de horeca straks minimaal zes maanden gesloten en clubs en discotheken zijn sinds 15 maart helemaal niet open geweest. Zelfs met de welkome én noodzakelijke aanpassingen van het steunpakket blijft 20 tot 40 procent van de loonkosten en vaste laten voor eigen rekening van horecaondernemers. Bovendien kunnen starters nog steeds nergens aanspraak op maken. Een onmogelijke situatie, zeker nu de verwachting is dat het nog zeker maanden duurt voordat we in de buurt van het oude normaal komen. Daarom is volgens KHN een structurele verdere verbetering van het steunpakket noodzakelijk.
(PvWK, foto: Dan Burton / Unsplash)

Over KHN
'KHN (Koninklijke Horeca Nederland) is de grootste horeca brancheorganisatie in ons land. Met ruim 230 afdelingen door heel Nederland vertegenwoordigen wij ruim 20.000 horecaondernemers met zo’n 255.000 horecamedewerkers. Wij staan voor een professionele en toekomstbestendige horecabranche. Onze leden ondersteunen wij door lobby, advies en financiële ledenvoordelen. Zo geeft KHN de horeca power. Meer info: www.khn.nl'

(bron: KHN)

 

 

Peter van Woensel Kooy

Laatste reacties

ISMI

van shoppers kopers maken

Nieuwsbrief

  • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
  • Inschrijven

Word abonnee en ontvang:

  • ✔ 20 keer per jaar MarketingTribune Magazine
  • ✔ Korting tot wel €100,- op events

MarketingTribune Events

Partners:

Brand Builders
ChannelUp
Young Perfect

  • MarketingTribune.nl/food-en-retail is het toonaangevende informatieplatform voor en over retail in Nederland. Nieuws, meningen, achtergronden, trends op het gebied van detailhandel en e-commerce? Geen professional in retail kan zonder.
  • MarketingTribune: meer over marketing en merken