[interview] Chef Ramon Beuk en Jennifer Nannings schrijven Soep Goed

[interview] Chef Ramon Beuk en Jennifer Nannings schrijven Soep Goed
  • Food-en-retail
  • 9 jun 2023 @ 16:00
  • Link
  • Peter van Woensel Kooy
    Peter van Woensel Kooy

    senior redacteur, merk-expert
    MarketingTribune
  • FoodCreatieInterview

Chef-kok Ramon Beuk heeft met Volendamse Jennifer Nannings een bijzonder nieuw kookboek gelanceerd: Soep Goed. Nannings stoorde zich eraan dat ze met haar gezin veel voedsel verspilde. Beuk: 'Goede pannen, een staafmixer, een zeef en een pollepel. Dat is alles wat je nodig hebt.'

Het Voedingscentrum heeft volgens de auteurs berekend dat Nederlanders thuis gemiddeld 33,4 kilo voedsel per jaar verspillen. In de top vijf van meest verspilde producten staan brood en deegwaren (6,2 kilo) op één, gevolgd door groente (4,4 kilo), fruit (4,3 kilo), aardappelen (2,8 kilo) en zuivel (2,8 kilo). Door geen voedsel te verspillen kun je bovendien zo’n €138,- per persoon per jaar besparen, zo wordt becijferd. Kan een kookboek daarbij helpen?

In hun nieuwe boek Soep Goed laten Beuk en Nannings zien hoe je op een eenvoudige manier voedselverspilling tegen kunt gaan. Dat bespaart bovendien ook nog eens wat huishoudbudget in deze dure tijden. Het boek richt zich volledig op het maken van soepen en toont heel veel handigheidjes, waarmee elk gerecht volgens de schrijvers 'altijd een succes wordt'. De vragen van Jennifer over soep en de antwoorden en oplossingen die Ramon je vervolgens biedt, geven de lezer vele handvatten om je (ijs)kast leeg te maken én de lekkerste soepen te bereiden, zo wordt beloofd.

Over de auteurs: tegen voedselverspilling
Ramon Beuk werd bekend als kok in verschillende tv-programma’s en schreef twaalf kookboeken, waarvan er twee werden uitgeroepen tot ‘Kookboek van het Jaar’. Zijn 'zelfhulpboek voor in de keuken' Wayooh trok eerder onze aandacht. Op 5 april 2023 opende Ramon zijn nieuwe visrestaurant ‘De Prins’ in Laren. Zie meer in het onderstaande interview. Jennifer Nannings is moeder van twee kinderen, houdt erg van koken maar stoorde zich er aan dat ze met haar gezin veel voedsel verspilde. Van haar wintersportvakanties met haar ouders zegt zij zich te herinneren dat ze op de berg altijd soep maakten 'van de restjes van het gerecht van de voorgaande avond'. Dit inspireerde haar naar eigen zeggen om soep en een bijbehorend boek te maken: tegen voedselverspilling.       


Uitgever Eddy Guyt met co-auteur Jennifer Nannings

Uitgever Eddy Guyt, tevens algemeen directeur en Chief Connecting Officer van 100% NL, blikt terug op de ontstaansgeschiedenis van Soep Goed en hoe hij daar enthousiast over raakte: '2020. Covid. Daar sta je dan als eventmanager van 100% Media & Partner Netwerk. Van de ene op de andere dag had mijn gewaardeerde collega en goede vriendin Jennifer Nannings niets, maar dan ook werkelijk niets meer te doen. Positief als ze is besloot ze dat dit dan misschien wel een teken was en dat ze haar droom om eigen ondernemer te worden moest gaan volgen. Met haar enthousiasme en creativiteit kwam het ene na het andere project van de grond. Bij haar laatste project wilde ik dan ook maar wat graag aansluiten: een prachtig receptenboek met heerlijke soepen, die je kunt maken van voedselrestjes in je kast of koelkast. Duurzaam, super lekker en goed voor je portemonnee. Omdat Jennifer niet over één nacht ijs gaat benaderde ze chef-kok Ramon Beuk voor de heerlijke soeprecepten. Vandaag werd het boek gepresenteerd. Het is een prachtig boek geworden, dat voor ieder bedrijf dat duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan, interessant is. Ik ben heel trots op Jennifer en Ramon en natuurlijk ook op het boek. Soep Goed is vanaf vandaag te koop!'

Meer info, het interview met chef Ramon Beuk en enkele foto's van de vernissage in 't Gooi volgen hieronder. Het boek is hier te bestellen.

tekst: Peter van Woensel Kooy

INTERVIEW RAMON BEUK OVER SOEP GOED

Hoe raakte je betrokken bij het boek?
Ramon Beuk: 'Jennifer belde mij, ze had mijn nummer. Ze pitchte het idee: "eten weggooien, daar wil ik iets mee of liever gezegd iets tegen doen. Maar ik ben geen keukenprins." Ik herkende me direct in haar concept, je kan met heel veel iets tegen foodwaste ondernemen, daar ben ik ook gedreven in. Anderzijds weet ik uit de horeca hoe makkelijk er wordt weggegooid... men berekent wat nodig is en welke bestellingen er worden ingeschat. Dat moet wat opleveren en de rest gaat vaak weg. Zonde toch?'

Hoe raakte je daar persoonlijk van doordrongen?
'Mijn moeder gooit nooit iets weg. Die leerde ons van jongs af aan: voedsel, wat doe je daarmee? In Suriname waar ik groot werd, geldt helemaal: als er geen geld is, gooi je niks weg. Daarnaast droeg mijn moeder het plezier van iets lekkers creëren over. Hoe maak je mensen blij met eten? Dat heb ik altijd bij me gedragen. En dan de vraag: hoe kan ik er als kok nog een plusje aan geven? Zo is mijn passie ontstaan voor koken.'

Hij vertelt hoe je tot kwaliteit komt in de keuken. Dat is volgens Beuk een kwestie van ervaring en kennis opbouwen. Een opleiding geeft je de basis, zo leer je het koken, smaken en creatie van geuren te begrijpen en ben je in staat iets nieuws aan de kaart toe te voegen.

En nu is soep de focus. Wat spreekt je aan van dit gerecht?
'Soep is makkelijk, luchtig, snel te maken en verbindend. Je kan het in een grote pan doen, iedereen krijgt een schepje. Het uitdelen van soep is een sociaal gebeuren. En soep is ook simpel in de basis. Dit gerecht is vanuit armoede ontstaan, in dezelfde league als bijvoorbeeld stamppot. In Brabant en op veel andere plekken zie je dat van alle restjes een "prakkie" gemaakt werd en nog steeds wordt. Soep leent zich daar ook voor: restjes gebruiken. Fascinerend is dat je vanuit de simpele basis intussen ook allerlei andere kanten op kan. Met fermentatie kan je bijvoorbeeld zeer verfijnde smaken opwekken. Er zijn heldere, gebonden, gepureerde en dessertsoepen te maken. In het boek Soep Goed leer je hoe je zelf met restjes heerlijke maar ook simpele soepen kan maken. Het is geen onmogelijk of uren durend sterrenniveau, wat wij brengen. Wel: je hebt honger en wilt iets eten, tot iets lekkers komen... en dat tillen we met Soep Goed naar een iets hoger niveau.'

Voila. Het thema lijkt wel erg goed aan te sluiten op de inflatie en stijging van voedselprijzen, waardoor veel Nederlandse gezinnen in de problemen komen. Soep Goed helpt je vooruit! Klopt dat?
'Zeker, dit boek sluit goed aan op de inflatie maar ook op het groeiende voedselbewustzijn in Nederland. Zo pleiten wij voor bakjes in de vriezer, waarin je afsnijdsels en restjes bewaart in plaats van deze in de prullemand te mikken. Roer ze later door een plasje bouillon, met zout en peper en je hebt al een gerecht, bijvoorbeeld met krokante croutons die je van oud brood gebakken hebt. Er staan ook vega recepten in Soep Goed, die culinaire richting is immers superpopulair. Zelf ben ik omnivoor, heb het drie maanden geprobeerd helemaal vegan te leven... maar dit beperkte me toch wat, culinair gezien.'

OK. Is soep gezond?
'Dat kan ik niet zo expliciet zeggen. Wat is gezond? Olie en een klontje boter vind ik heerlijk voor het mondgevoel in een gerecht, is dat ongezond? De dosis bepaalt de voedingswaarde. Een kom verse groentesoep is zonder meer gezond. Wees rustig met vet, al geeft het veel smaak, zou ik adviseren.'

Je opende net je restaurant De Prins op de Brink in Laren. Staat hier ook soep op de kaart?
'Jazeker, in de Sint Jansstraat 1. Ik heb er nog niet veel ruchtbaarheid aan gegeven, we draaien nu warm en het wordt steeds drukker. Buurman Ad Visser is bijvoorbeeld een goede ambassadeur, we hebben een mooi terras en zitten in een prachtig pand. En uiteraard kun je hier ook mijn favoriete soepen proeven. Die serveren we met bakjes met allerlei bijpassende losse  ingrediënten, om naar jouw goeddunken toe te voegen. Met daarbij een paar dikke plakken licht geroosterd, vers boerenbrood.'

Tenslotte: welk keukengereedschap heb je nodig om te kunnen koken uit Soep Goed?
'Goede pannen, een staafmixer, een zeef en een pollepel. Dat is alles wat je nodig hebt voor dit boek. Enjoy!'
(PvWK)

Soep Goed (uitgeverij Gubena Volendam, 100pm.nl) bestellen via deze link.
auteurs: Ramon Beuk en Jennifer Nannings
184 pagina's, hard cover, €27,95
foodfotografie: Jan Bartelsman

FOTOVERSLAG VERNISSAGE SOEP GOED

6 juni 2023 in De Prins te Laren

(fotografie: Gubena Uitgeverij en PvWK)

Peter van Woensel Kooy

Laatste reacties

Nieuwsbrief

  • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
  • Inschrijven

Word abonnee en ontvang:

  • ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
  • ✔ Korting tot wel €100,- op events

Partners:

Brand Builders
ChannelUp
Young Perfect

  • MarketingTribune.nl/food-en-retail is het toonaangevende informatieplatform voor en over retail in Nederland. Nieuws, meningen, achtergronden, trends op het gebied van detailhandel en e-commerce? Geen professional in retail kan zonder.
  • MarketingTribune: meer over marketing en merken