Jordi Hillenga van Scapino: 'Ik wil het onderbuikgevoel wat men bij ons merk heeft positief veranderen'

Jordi Hillenga van Scapino: 'Ik wil het onderbuikgevoel wat men bij ons merk heeft positief veranderen'
 • Food-en-retail
 • 28 okt 2022 @ 08:00
 • Link
 • Nanny Kuilboer
  Nanny Kuilboer

  redactie MarketingTribune
  BBP Media - MarketingTribune
 • InterviewMarketingRetail

Jordi Hillenga is marketingmanager bij Scapino. Voor de rubriek ‘Mijn Marketing’ reageert hij op een aantal steekwoorden: ‘Scapino is bereikbaar voor alle doelgroepen en portemonnees.’

OPDRACHT
Het merk Scapino onderscheidend in de markt zetten en het onderbuikgevoel wat men bij ons merk heeft positief te doen veranderen. Dit doe ik gelukkig niet alleen, maar met een jong en ambitieus team, zowel op MT-niveau als op marketingniveau.

GEK OP…
Topsport, hard werken & Ameland.

FOLDER
Iets dat ik altijd moet uitleggen? Dat er meerdere wegen zijn dan alleen iets plaatsen in een folder.

TROTS
Ik ben trots op de beweging die we aan het maken zijn met het merk Scapino en de snelheid daarvan. Niet alleen aan de voorkant professionaliseren we, maar ook aan de achterkant. Het merkverhaal staat, het team is samengesteld en de opdracht is duidelijk. De kunst is nu om dit consistent op meerdere touchpoints door te voeren. De stappen die we al hebben gezet, maken mij trots.
En een blundertje? Haha, ik had er laatst nog over met mijn team. Ik hoefde alleen maar te zeggen ‘campagne - mei - 2021’ en we wisten waarover we het hadden. Achter mijn bureau hebben we een overzicht van de campagnes van afgelopen jaren. Die campagne hangt er als enige niet tussen. Ik vond de fotografie niet geslaagd en wilde voor het eerst een reshoot doen. De meningen waren verdeeld en uiteindelijk moesten we het met de beelden doen die we hadden. Gelukkig hebben we elke twee weken een nieuwe retailcampagne, dus het was niet lang zichtbaar.

LEUKE COMMERCIAL
De laatste van ons natuurlijk 😊

 Maar zonder gekheid… ik kijk vooral naar effectiviteit. AboutYou vind ik bijvoorbeeld erg sterk of de tv-commercials van Een tegen eenzaamheid.nl Commercials kijk ik dus voornamelijk met een marketingbril op. Dit principe is ook van toepassing op ‘shoppen in het weekend’. Mijn vriendin denkt dat ik dan een foto maak van een artikel in een etalage, niet wetende dat ik geïnspireerd ben geraakt door een tof beeld of een ophangsysteem heb gespot voor een POS-probleem in onze winkels.

ERGERNIS
Ik erger me niet zo snel aan een commercial. Er is me echter wel een commercial opgevallen, namelijk die van elektronicazaak BCC. BCC heeft sinds kort een brand character geïntroduceerd genaamd Barry. Brand characters kunnen een hele goede strategie zijn voor een merk om toe te passen, zoals bijvoorbeeld bij M&M’s. De opvalwaarde zit hem bij mij in de gekozen tone of voice en het uiterlijk van Barry. Gelukkig is marketing een vak met persoonlijke meningen 😉. Wel een compliment voor het consistent doorvoeren van hun brand character op meerdere touchpoints.

GOEDE MARKETING
Marketing waarbij het verhaal op elk touchpoint consistent wordt doorgevoerd. Love it! Ik vind dat Etos en Zeeman dat erg goed doen. Etos met name ook in hun nieuwe formule. Ik ben overigens ook erg fan van de nieuwe jingle van AWWB met ‘Hoe kan ik je helpen?’ Heeft in mijn optiek de potentie om een sterke brand asset te worden.

FRUSTRATIE
Ik weet niet of de term bestaat, maar ik noem het ‘waste money marketing’. Ik zag onlangs een bericht voorbij komen van een grote bouwmarkt met een nieuwe activatie: ‘trammarketing’ in onze hoofdstad. Je winkel/doelgroep is niet te vinden in hartje/toeristisch Amsterdam op dat moment. Was een ander gekozen middel niet beter geweest om verf te verkopen? Misschien komt mijn frustratie ook wel uit het feit dat we bij Scapino heel bewust en effectief omgaan met ons budget. Het is dus niet echt een frustratie, maar waarschijnlijk wel heel anders dan dat wij keuzes zouden maken. Het lijkt me leuk om in de hoofden van andere marketeers te kijken, omdat ik benieuwd ben waarom zij die keuze maken

UITDAGING
Toch weer dat consistent doorvoeren van je merkverhaal/communicatiestijl op alle touchpoints, zeker in tijden van crises zoals corona en de huidige inflatie. Niet één campagne, maar keer op keer. Het is topsport om dat goed te kunnen blijven doen. Johan Cruijf zei ooit: ‘Voetbal is simpel, maar simpel voetballen blijkt vaak het moeilijkste wat er is.’ Zo is het ook met consistent doorvoeren van je merk.

LOVEBRAND
Ik kan uiteraard zeggen Rituals, Coolblue of Heineken, maar mijn favoriete merk is toch echt Scapino. De drive om het merk te positioneren zit er diep in. Het is ook een mooi merk, omdat het er voor iedereen is en voor elk budget. Bereikbaar voor alle doelgroepen en portemonnees. Als ik zie hoe onze inkopers bezig zijn met de kwaliteit van de artikelen en dit langs de meetlat leggen met andere merken, dan maakt het merk zijn belofte waar: goede schoenen voor iedereen betaalbaar maken.

MEDIACONSUMTPIE
Op the World Wide Web vind ik de meeste informatie en inspiratie. Ik ben wel eens ‘gepassioneerd nieuwsgierig’ genoemd omdat ik me vaak verdiep in zaken. Mijn favoriete mediamerk is Spotify, een plek waar ik geïnspireerd kan raken door podcasts, tot focus gebracht kan worden door muziek en in de sfeer gebracht kan worden door een playlist.

Ben je werkzaam in marketing en wil je ook graag meedoen aan deze rubriek? Mail dan naar nanny@marketingtribune.nl. Iemand voordragen die perfect is voor deze rubriek kan ook natuurlijk!

Lees ook:
Ruth Mollema van Puppyplaats

Annabel Hoogendoorn van Sunt​
Tanita Mierau van Fruitz
Marieke Heesakkers
Florentine Vos van Podimo
Marga Stehmann van Carhartt
Mart Vonk van Vandebron
Marieke Schoon-van der Loop van Vrumona
Rene Heemskerk van Wallbox
Mari den Hartog van Odin
Stephan van Ee van Vrumona
Lenny Houwaart van The Good Roll
Martijn Rommertz van Mycosan​

Lore Vanaudenhove van Bristol
Ilse van Loon van Stoov
Bojan Brkić van AutoScout24
Sander van Gelderen van Effectory
Lena Knoerzer van Fairtrade Original
Niels Uiterdijk van Inepro
Karin de Koning van Beiersdorf
Art van der Vorm van Hansgrohe
Steffie van der Velde van Luxaflex
Maura van Styrum van Livekindly Collective​
Melanie Koning van Grolsch
Thomas Luberti van Wijnvoordeel
Marthijn van Oostveen van Houtwarenhuis
Ruby Lee van Hoorn van Lush
Tim Geelen van The Coca-Cola Company
Charlotte Paulus van Talk360
Zoë Snijder van Hooghoudt​
Madelon Altena-Bogers van Etos​
Michiel van Elk van Sublime​
Patricia van Heffen van Do It Organic​
Laurens Miedema van Gamma
Elke Schroevers van Organto
Roelijne Peters van Meetic-Group/Lexa
Ralph Rijks van Zalando
Liane Lens van Unox

Margaret Kreuger van T-Mobile
Akram Bouadli van Keune Haircosmetics

Nanny Kuilboer

Laatste reacties

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 20 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events

MarketingTribune | Vacatures

Dé plek voor een nieuwe stap in je carrière! Ontvang nieuwe relevante vacatures direct in je inbox:

 

Job Alert

MarketingTribune Events

Partners:

Brand Builders
ChannelUp
Young Perfect

 • MarketingTribune.nl/food-en-retail is het toonaangevende informatieplatform voor en over retail in Nederland. Nieuws, meningen, achtergronden, trends op het gebied van detailhandel en e-commerce? Geen professional in retail kan zonder.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken